Így kaszáljon 8 millió forintot egy krumplisalátával

Adna pénzt salátára?

Gulyás Sára tervező DIY cipői gyártására szedett össze 3,7 millió forintnak megfelelő dollárt a Kickstarteren, de gyűjtöttek már táskavilágításra vagy maszektómián átesett nők fürdőruha-kollekciójára is az online közösségi projektfinanszírozást megvalósító oldalon.

Zack Danger Brown azonban nem gondolt ekkorát – csak azt találta ki, hogy burgonyasalátát szeretne készíteni. „Burgonyasalátát készítek. Csak burgonyasalátát. Még nem tudom, milyet" – vázolta konkrét terveit az amerikai férfi, mégis, mostanra több mint 3200-an utaltak neki pénzt, és összesen 36 000 dollárt (8,2 millió forintot) szedett össze a projektre. Az eredeti cél 10 dollár, azaz körülbelül 2300 forint volt, aztán ez folyamatosan emelkedett. 

„Update: Megcsináltuk! Tervek: Ha összegyűlik 35 dollár (kb. 8000 forint), akkor négyszer annyi krumplisalátát készítek. 75 dollárnál (kb. 17 ezer forintnál) pizza parti lesz. 100 dollárnál (kb. 22 700 forintnál) kipróbálok két különböző krumplisaláta receptet" – frissítgette céljait Brown. Aztán a projekt egyre nagyobbat futott, ahogy a külföldi lapok beszámoltak a képtelen ötletről. 

Kickstarter

Az oldal lényege, hogy valaki felteszi az ötletét, tervét, találmányát, és meghatározza, mennyi pénzre lesz szüksége a megvalósításáház, gyártásához. Aki pedig támogatni akarja, az egyszerűen küld egy kis pénzt. Ha összejön a kitűzött cél, akkor az adományozó az adomány mértékétől függően kap valamit.

Nézzük, mit kap, aki legalább 50 dollárt (11 300 forintot) adományoz Brownnak. Hozzájut egy szakácskönyvhöz, benne burgonyasaláta receptekkel, azokból az országokból, ahonnan támogatták a projektet. Kap egy fotót a szerzőről, amint épp krumplisalátát készít, és közben hangosan kimondja az adományozó nevét. És persze a szakácskönyvben is felsorolja a támogatókat.

Brown krumplisalátás pólóval is készül azoknak, akik minimum 35 dollárral (kb. 8000 forinttal) támogatják az ötletét. Az alábbi videóban őt és a pólót is megtekinthetik.

Mivel a pénz továbbra is csak ömlik a projektbe, Brown már ott tart, hogy 3000 dollárnál (kb. 682 ezer forintnál, amin, ugye, már bőven túl is van) bérel egy termet, és meghívja azokat egy saláta partira, akik legalább 10 dollárt felajánlottak az ötletére. A projekt augusztus 2-án zárul, izgatottan várjuk, mennyit dob össze addig az internet népe. És közben csendesen irigykedünk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra