Jó hírünk van: nem kell többé drága pesztót vennie!

Nagyon lelkesen vágtunk bele a pesztótesztbe, meg voltunk róla győződve, hogy ezt nem lehet elcseszni. Jelentjük, de. Sajnos. Nagyon is. És most már azt is tudjuk, hogyan: extraszűz olívaolaj helyett napraforgóolaj, fenyőmag helyett más magvak, vagy egyszerűen csak kihagyják, bazsalikomhelyettesítőként egy kis petrezselyem, pecorino sajt helyett sima tehéntejből készült sajt. Sűrítőanyagként meg krumpli. Mondjuk tovább?

IMG 8567

Na már most, ezek fényében a bolti pesztót az különbözteti meg az otthon készített pesztótól, hogy míg az otthoni az pesztó, a bolti meg nem az. És még csak nem is merjük azt állítani, hogy jó.

Szóval annyi köze van a bolti pesztónak az eredetihez, mint a dejónak a darált dióhoz. Nem teszik bele rendesen az odavalókat, például előszeretettel pakolnak bele 1 százalékban fenyőmagot, illetve szintén 1 százalékban az olívaolajat a 43 százalék napraforgóolaj mellé, csak, hogy azt lehessen mondani róla: pesztó. Szomorú.

Az eredeti pesztó

Ugye nem mondunk újat azzal, hogy az igazi pesztónak 4+1 összetevője van: friss bazsalikomlevél, extraszűz olívaolaj, parmezán sajt (vagy pecorino), fenyőmag, és ízlés szerint zúzott fokhagyma. Az arányok változhatnak, de semmit sem szabad kispórolni belőle. Nekünk is van tuti receptünk, nézze meg!
IMG 8571

Tudta, hogy a fenyőmagot nem csak az íze miatt teszik az eredeti olasz pesztóba? A hagyományos recept szerint hatalmas mozsárban kell összezúzni a hozzávalókat, és a levet amit a bazsalikom ereszt, tökéletesen szívja magába a fenyőmag. A sajttal elkeverve meg jó pépes állagot kölcsönöz a szósznak, tehát nem érdemes kihagyni ha pesztót készít. Elvileg helyettesítheti kesudióval is, szerintünk viszont finomabb fenyőmaggal.

IMG 8560

A pesztókat semmilyen tudományos szempont alapján nem vizsgáltuk, és ismét a szerkesztőségből gyűjtöttünk embereket a kóstolóhoz. 

És akkor most elkezdhet szörnyülködni, hogy eddig mit hitt igazi pesztónak.

9. helyezett: Tesco, green pesto 

A Tesco pesztója az egyetlen olyan pesztó a kóstolón, amelyik 50 százalékban tartalmaz bazsalikomot. Az összes többi alanynál ez a százalék maximum 38, szóval emiatt megy a bónusz pont a teszkósnak és ha a fenyőmag nem 0,6 százalékban lenne benne, illetve lenne benne extraszűz olívaolaj, pecorino sajt, és eltekintenének az aromától és a borsórosttól, talán még jó is lenne ez a termék. Hajrá!

IMG 8539

„Állagra egységes, dominál a zöldfűszer, ami nem tudom mi, összességében nem pesto sajnos, szóval ebben az értelemben minősíthetetlen. Meg egyébként is.” „Hűűű, nem jó. Petrezselymes, savanyú, hiányzik belőle a fenyőmag, és fás növényi szárdarabkák vannak benne.” „Ez kovászosuborka összeturmixolva olívaolajjal.”

9. helyezett: Barilla

Ki gondolta volna, hogy a finom tésztákat, szószokat gyártó olasz Barilla cég terméke is ugyanannyi pontot kap majd, mint a tescós? Nyilván senki! Ami még szomorúbb, hogy ez az a pesztó - és itt szeretném újra hangsúlyozni, hogy ez egy eredeti, olasz termék - amelyik csak 1 százalékban tartalmaz olívaolajat, van benne viszont 46,1 százaléknyi napraforgóolaj. Fenyőmag ebben sincs, helyette kesudió. És akkor ugye megint csak feltehetjük a kérdést: mire a kell jó marketing, ha nem erre?

IMG 8546

„Na, ez mi az ördög? De tényleg? Honnan szerezték ezek a receptet? Hé, termékfejlesztő úr, küldjek a netről valami jó receptet? „Hát, ha ebben olívaolaj van, és nem napraforgó, akkor én megeszem a kalapomat. Plusz, brutálisan sós is.” „Bűn rossz papi, nagyon érződik benne a kesu, ami jó, de arra, hogy maga a termék is jó legyen, arra nem elég.”

7. helyezett: Jamie Oliver, Italian herb pesto 

Sokak, kedvenc angol séfjének pesztója sem került kimagasló pozícióba. Az alig 12 százaléknyi bazsalikommal, mindenféle növényi olajjal, rozmaringgal, kapribogyóval(!!), vízzel, petrezselyemmel és mandulával méltán érdemelte ki az utolsók közti helyet. Értem én, hogy Jamie a nagy újító, de ha van egy igazán bevált recept valamire, azt miért kell elrontani???

IMG 8555

„Ez konkrétan kakukkfű. Olajjal. Rossz. Nagyon.” „Hát ez rémes. Savanyú, bántó, nem szeretem.” „Ez borzalom. Mi ez? Mert, hogy pesto nem, az tuti.”

6. helyezett: Bertolli, pesto verde

Ilyen kevés pontot kapott a Bertolli pesztója, pedig szöveges értékelésben nem nagyon fikázta senki. Jó, nem nagyon-nagyon. Persze nagyobb részben tartalmaz napraforgóolajat, mint olívát, és azt meg egyáltalán nem értjük, miért burgonyapehellyel kell szmötyit csinálni belőle.

IMG 8547

„Ez vicces. Ennek az utóíze egész pestós. A többi nem.” „Pesztós bébipapi. Ha nem lenne szétütve valami étkezési savval, talán még vállalható is lenne.”

5. helyezett: Sauce pesto vert au basilic 

Középtájt végzett az Auchan pesztója, fenyőmag nincs benne, napraforgóolaj viszont igen. Ez sem lesz a kedvencünk.

IMG 8552

„Ránézésre spenótfőzelék, szóval pestónak ronda. Darabos, mű, de legalább pestoszerű.” „Nem annyira savanyú, mint az előző kettő, de még mindig nem jó. Kicsit sóskafőzelék benyomását kelti.” „Jó, hogy nem pépes, az íze viszont felejtős. Savanyú és rettentően olajos.” „Erős, szúrós illata van, ízre savanykásan édes. Nem venném meg.”

3. helyezett: Spar, pesto alla Genovese

A sparos pesztónál mindenkinek feltűnt, hogy egy kicsit több olaj került bele, mint amennyire szükség lenne. Nyilván a napraforgóolajjal nem kell spórolni, annak nem olyan vészes az ára. Az eddig megszokott 1 százalékos arány a „jókból” itt sem maradhat el, és ebben még joghurt is van. Várjunk csak, joghurt???? Ennek ellenére dobogós... Hát képzelhetik a mezőnyt...

IMG 8545

„Illatra jó, bár elsőre domináns a fokhagyma és túl sok az olaj - és ízre pont ugyanez a baj vele: nincs domináns íze, csak az olaj: intenzív semmilyen.” „Kicsit túl sós, és savanyú, de végül is, pesztószerű. Nagyon rosszpesztó-szerű.” „Őrült sok olaj van benne, ami nyilván a tartósítás miatt is kell bele, na de ennyi?? Savanyú, viszont nem pépes, ami jó.” „Nem túl erős, de kellemes, túl sok benne az olaj.”

3. helyezett: Orto mio, pesto verde alla Genovese Penny 

Az egyik legjobb összetételű pesztó a pennys, 46 százalékban tartalmaz bazsalikomot és 8(!) százalékban fenyőmagot. Sajnos napraforgó olaj itt is nagyon erős, az ára viszont zseniális!

IMG 8548

„Ránézésre legalább egyben van, furán dió íze van, amivel egyébként nem lenne nagy gond, a cukortartalmával viszont annál inkább.” „Úgy látszik, ipari pesztóban a savanyú az alapvetés. Amúgy kár érte, ha jól érzem, ebben kivételesen még fenyőmag is van.” „Ebben nagyon sok a citrom, vagy az ecet, és jó pépes, de darabos is. Nem rossz.”

2. helyezett, a gasztrósok választása: Baresa, pesto alla Genovese (Lidl)

A lidlösben ugyanazok vannak, mint a sparosban és fél ponttal előzte csak meg. Az íze kellemes, már-már hasonlít a pesztóra, ha nagyon-nagyon muszáj lenne (mondjuk fegyvert fognának a homlokunkhoz), megvennénk.

[El kell mondanunk, hogy bár természetesen elfogadjuk az összszerkesztőségi ítéletet, a kajával foglalkozó kollegák ezt a pesztót találták a legvállalhatóbbnak. Ezt soha nem szoktuk külön jelezni, ezúttal azonban annyira élesen kettévált azok tábora (és pontozása), akik szoktak valódi pesztót készíteni és enni és azoké, akik saját bevallásuk szerint nem, hogy kivételesen ideírom, az Alapkonyha nemhivatalos értékelése szerint ez lett a nyertes. És azt is: ha ránk hallgatnak, megcsinálják a pesztót maguk. a szerk.]

IMG 8557

„Csúnya cucc, de ízre nem olyan iszonyú. Összességében egészen pestoszerű.” „Na végre, egy ehető. Ennél is százszor jobb a házi, de van benne bazsalikom, és talán fenyőmag és pecorino is.” „Nagyon pépes, ami most nekem tetszik. Eléggé olajos, kicsit savanykás, lehetne benne sokkal több sajt. Úgy értem, lehetne benne sajt! Közepes cucc, a házi pesto jobb, de ha csak ez lenne, megenném.”

Nyertes: Carloni, Genovese pesto (Aldi)

Van benne fenyőmag, elenyésző mennyiségben ugyan, de legalább van. Ami jó, hogy fele-fele arányban van benne olíva és napraforgó olaj. Ha már nagyon kellene választani az üveges pesztók közül, hát, ezt is hazavinnénk. Szintén olcsó termék, és ha már tudja mire számíthat tőle, csalódni nem fog benne.

Ez egy olyan pesztó, ami nagyon izlik azoknak, akik amúgy nem szoktak pesztót enni. Ez lehet tehát az ideális ismerkedős-pesztó.

IMG 8542

„Ez is darabos egyáltalán nem pesztós az íze, ebből is kiemelkedik valami számomra beazonosíthatatlan íz. Nem kéne.” „Nagyon fura, van benne sajt, zöld is, de kellemetlenül sajtkrémes jellegű, nem pesztó.” „Ez finom! Picit sós, de jó. Sőt, a többihez képest kurvajó!” „Erősebb illatú, édeskésebb ízű, mint a többi. Tetszik.”

 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 35) Itt vettük
Carloni, Genovese pesto  399 2100 25 Aldi
Baresa, pesto alla Genovese  399 2100 23,5 Lidl
Orto mio, pesto verde alla Genovese  399 2100 23 Penny Market
Spar, pesto alla Genovese  414 2178 23 Interspar
Sauce pesto vert au basilic  799 7143 20 Auchan
Bertolli, pesto verde 779 4210 18 Auchan
Jamie Oliver, Italian herb pesto  1390 7315 14,5 Tesco
Barilla 1499 7942 9 Tesco
Tesco, green pesto  425 2236 9 Tesco
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra