A világ legegyszerűbb túrópogácsája

Ősrégi recept, ami mindenki repertoárjában kell, hogy szerepeljen. Az egyszerűségén kívül azért is szeretem, mert kiváló mini pogácsaként, de sajtos rúdként, virslis kifliként, vagy épp bármilyen hasé alapjaként is. Nem sülhetünk fel vele.

Variációk egy témára, ugyanaz a tészta, négyféle végeredmény
Variációk egy témára, ugyanaz a tészta, négyféle végeredményKatuci

A tésztát akár több napra is hűtőbe tehetjük, de a fagyasztástól sem lesz baja. Higgyék el, ez a tészta lesz a kedvencünk a foci vb alatt!

Hozzávalók:

50 dkg túró
50 dkg vaj
50 dkg liszt
1 evőkanál só
1 tojás
virsli, sajt, magkeverék

  1. A puha vajat, a túrót, a lisztet és a sót alaposan összegyúrjuk. Néhány órára vagy akár több napra, fóliába téve hűtőbe tesszük.
  2. Lisztezett felületen viszonylag vékonyra nyújtjuk a tésztát.
  3. A pogácsához bevagdossuk a tetejét, kiszaggatjuk, megkenjük az elhabart tojással, 20 perc alatt készre sütjük 180 fokos sütőben.
  4. Ha rudat készítünk, a kinyújtott tésztát megkenjük a tojással, ráreszeljük a sajtot, felvágjuk, és mehet a tepsire. Kétségkívül ez a leghaladósabb megoldás.
  5. A virslis kiflihez a kinyújtott tésztát négyzetekre vágjuk, mindegyik közepén elhelyezünk egy darabka virslit, feltekerjük, lezárjuk, jöhet a tojás és némi reszelt sajt a tetejére. Tálaláskor pedig ne feledkezzünk meg a hideg sörről és a mustárról sem!
Oszd meg másokkal is!
Mustra