Pénteki süti: Epres-nutellás pite mascarponekrémmel

A mogyorós-omlós tészta jó ürügy arra, hogy a sütibe csempésszünk egy kis nutellát, de ez a tejszínes mascarponekrém (ami tulajdonképpen tripla tejszín, mivel a mascarpone is tejszínből készül) a legjobb krémalap, amit gyümölcsös pitékhez használhatunk - hiszen melyik gyümölcs nem jobb tejszínhabbal?

2013. máj 072
Piszke

Bár kevés cukorral, szimplán is tökéletes, nyugodtan használhatunk hozzá - maximum féldecinyi mennyiségben - a gyümölcshöz illő alkoholokat, karamellszószt vagy a bátrabbak zöldfűszereket: citromfüvet, vagy például az almához kakukkfüvet, a málnához bazsalikomot; gyümölcs pedig lehet bármelyik, aminek épp szezonja van: ez itt a sárgabarackos-karamelles változat.

Hozzávalók: (22 cm átmérőjű kerámia/fém piteformához)

Tészta:

15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg darált mogyoró
8 dkg porcukor
1 kisebb tojás sárgája

Krém:

1 dl hideg tejszín
25 dkg hideg mascarpone
2 dkg porcukor
1 ek. nutella
25 dkg eper

  1. A tészta első három hozzávalóját aprítógépben morzsásítjuk, azután hozzáadjuk a cukrot és a tojást is, és gyorsan összegyúrjuk. Egy órát lapos koronggá alakítva, folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük.
  2. Jól lisztezett munkalapon, nyújtás közben is lisztezve a tészta tetejét 26 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, és villával jó sűrűn megszurkáljuk.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, míg a széle világos aranyszínű lesz.
  4. Közben az epret megmossuk, leszárítjuk papírtörlőn, kis kockákra vágjuk, a tejszínt egy teáskanál mascarponéval habbá verjük.
  5. A többi mascarponét a porcukorral 2 percig lazítjuk a kézi mixerrel, majd beleforgatjuk a tejszínhabot, és pár darabka kivételével az összes epret.
  6. A kihűlt pitére halmozzuk, elegyengetjük, és a mikróban kissé meglangyosított nutellát rácsorgatjuk, majd villával kicsit kócosítjuk a márványos hatás kedvéért. A pár darabka félretett epret a tetejére szórjuk. Ha kibírjuk, akkor a tökéletes vághatóság kedvéért egy órát hűtsük még.
Oszd meg másokkal is!
Mustra