Fagyasztóürítés: csokis-gesztenyés pite meggyel

Amíg még várunk az igazi zamatos, hazai tavaszi gyümölcsökre, érdemes elhasználni a fagyasztóban lapuló gesztenyemasszát és a fagyasztott vagy befőttmeggyet. Ezúttal egy egyszerűen elkészíthető, látványos pitét készítünk gesztenyével és meggyel, némi csokival turbózva. 

Gesztenyés pite
Ötvös Zsuzsanna

Kakaós omlós tésztába egy két perc alatt elkészíthető gesztenyés krém kerül, erre pedig egy réteg könnyű csokoládékrémet terítünk. Ha ránk hallgatnak, a meggyet alaposan beáztatják rumba, mielőtt a pitébe kerül!

Hozzzávalók 4 db kicsi (12 cm átmérőjű), vagy egy nagy pitéhez:

Omlós tészta:

110 g liszt
20 g kakaópor
60 g hideg vaj
30 g átszitált porcukor
1 kisebb tojás

Gesztenyés krém:

250 g gesztenyemassza
120 ml habtejszín
1 ek. rum (elhagyható)
egy marék meggy (fagyasztott vagy befőtt)
porcukor ízlés szerint (ha a gesztenyemassza édesített volt, nincs rá szükség)

Csokikrém:

120 g étcsokoládé
120 ml habtejszín
1 ek. méz

kakaópor és meggy díszíteni

1. Az omlós tésztához a lisztet, a kakaóport, a vajat és a porcukrot összemorzsoljuk. A tojást felverjük, és a felvert tojás felét hozzáadjuk a tésztához. Amennyiben nem állt össze még a tészta egy gombóccá, gyúrunk hozzá még egy keveset a felvert tojásból. A kész omlós tésztát folpackba csomagoljuk, és minimum egy órára hűtőbe tesszük.

2. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a nagy piteformát vagy a négy kisebb piteformát. Villával megszúrkáljuk a tésztát, majd sütőpapírt teszünk rá, nehezéknek pedig kerámia pitesúlyt vagy szárazbabot: erre azért van szükség, hogy a pitetészta ne púposodjon fel sütés közben – ez a technika az úgynevezett vakra sütés.

3. 180°C-ra előmelegített sütőben 12 percig sütjük (ha egyetlen nagyobb pitét sütünk, akkor 15 percig), majd eltávolítjuk a nehezéknek használt pitesúlyt vagy babot és a sütőpapírt, majd még pár percig sütjük. Hagyjuk kihűlni a kész pitetésztát.

4. A gesztenyés krémhez a gesztenyemasszát botmixer segítségével egyneművé keverjük a tejszínnel és a rummal.Ha szükséges, porcukorral ízlés szerint édesítjük. Végül a meggyet is hozzáforgatjuk, és a krémet betöltjük  a pitetésztá(k)ba.

5. A csokoládés krémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra tört csokoládét, és egyneművé keverjük. A csokikrémet egyenletesen szétterítjük a gesztenyés rétegen.

6. A kész pitére kakaóport szitálunk ,és meggyet halmozunk a közepére.

Oszd meg másokkal is!
Mustra