Pénteki süti: óriáskeksz – Torta Sbrisolona

A délutáni kávé mellé jár egy jó keksz – ebből pedig jut mindenkinek. A hagyomány szerint csak törni szabad a mantovai eredetű édességet, amit eredetileg ”háromcsészés” süteménynek hívtak, mert egyenlő arányban tartalmazott kukoricalisztet, búzalisztet és cukrot. Eredetileg zsírral készült, majd a gazdagok konyhájában került hozzá vaj, majd mandula és fűszerek.

2013. márc 001
Piszke

Ez a verzió sima liszttel készül; az omlósságot fokozhatjuk, ha a liszt negyedét étkezési keményítővel helyettesítjük. Az a fajta egyszerű sütemény, ahol a jó minőségű, szimpla hozzávalók összekeverve egy magasabb minőséget adnak: a ropogós-omlós tészta nemcsak kávéhoz, hanem poharas, tejtermék alapú desszertekhez is szuper kisérő, de érdekes módon csak úgy magában is el tud párologni a konyhából: valaki mindig térül-fordul, és töröget belőle egy kis darabot...

Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg darált mandula és még néhány szem a díszítéshez
nagy csipet só
1 tojássárgája
10 dkg vaj, kockára vágva
1 citrom reszelt héja
fél rúd vanília/1 tk. vaníliakivonat/1 vaníliáscukor

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  2. Az első négy hozzávalót tálba szitáljuk, majd belekeverjük a tojássárgáját, a vaníliamagokat, a reszelt citromhéjat, majd a vajat úgy, hogy azt csak gyorsan elmorzsoljuk a többi hozzávalóval, de nem dolgozzuk össze. Az állaga morzsás lesz, így jó.
  3. 22 cm-es kapcsos fémformába öntjük a morzsaszerű tésztát, elsimítjuk, de nem kell lenyomkodni sem. Belenyomkodjuk az egész mandulákat.
  4. 15 percig sütjük, majd 170 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet és további 15 percig sütjük még – a széle ekkor pirult aranybarna lesz.
  5. Frissen, aznap a legfinomabb, de alufóliába csomagolva, hűvös helyen jól el is tartható.
2013. márc 086
Piszke
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek