Konzervkukorica-teszt: a cukrozottak alulmaradtak

A konzerv kukorica jó. Már ha tényleg jó az, ami a konzervben van. És milyen a jó konzerv kukorica ismérve? Cukrozatlan, ropogós, szép sárga, édes, gurulós, lédús, jó az illata, megfizethető, és lehet Magyarországon is kapni. Talán kicsit soknak tűnik ennyi mindent elvárni egy egyszerű kukoricától, de minek adnánk lejjebb, ha létezik olyan, amelyik megfelel minden elvárásnak?!

A „terülj, terülj asztalkán” ezúttal tizenegy versenyző kapott helyet, voltak cukrozott és nem cukrozott termékek is. Az értékelésnél aztán külön vettük egyiket, másikat, de a kóstolók vegyesen kapták őket.

AG 20140317 017
Ancsin Gábor / Dívány

A kukoricákat semmiféle tudományos szempont alapján nem vizsgáltuk, kizárólag arra voltunk kíváncsiak, hogy ehetők-e vagy sem. A kóstolócsapat a szerkesztőségből összeverbuvált kollégákból áll, és azt próbáltuk meg eldönteni, hogy mi az, amit érdemes megvenni. 

Valójában cukrozatlan kukoricákat szerettünk volna kóstolni, de mivel ebből nincs annyira sok fajta a boltokban, bevettünk még a kóstolóba néhány saját márkás, cukros morzsolt kukoricát is. Emiatt két részre szakadt az értékelés. Természetesen a kóstolók nem tudták, hogy éppen melyik fajtát kóstolják (tehát sem a márkát, sem pedig azt, hogy cukros vagy nem cukros-e a kukorica).

Az eredmény nagyon meglepő lett és egyúttal pozitív is: a legtöbb pontszámot egy cukrozatlan kukorica, a Spar morzsolt csemegekukoricája kapta. És ahogyan az a konzerven fel is van tüntetve, tényleg supersweet, azaz „szuperédes”. Mondjuk egy bibi van csak, ez a negyedik legdrágább, de ha azt vesszük, hogy a Globus kidsért [gyerekeknek való változat (wtf?)] kell a legtöbbet kiperkálni, és az is a legpocsékabb, már nem is sírunk annyira az előbbi ára miatt.

Amikor a kóstolók meglátták a kukoricákat, szörnyülködtek kicsit, hogy a francba fogják megkülönböztetni a termékeket. Aztán, a teszt végén, csak ilyeneket és ehhez hasonlókat hallottunk: „Nem gondoltam volna, hogy ekkora különbség van kukorica és kukorica között, megdöbbentő.” „Tényleg, én sem hittem volna, hogy van különbség.”

És akkor most már jöjjenek a cukrozott kukoricák:

4. helyezett: Mike Mitchell's, 10 pont

A Penny Market saját márkás kukoricája eléggé alulmaradt. A kóstolók szerint az íze nem az igazi, fonnyadt, romlott és emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlan. Ez most ennyit tudott, viszont a Penny téliszalámija, verhetetlen! Igaz is, olvasta?

„Már a színe sem tetszett, az íze meg kifejezetten pocsék volt, mintha rohadt kukoricát dobozoltak volna be, vagy megromlott volna.” „Ez mi? Okkersárga a színe, mármint azt hiszem ez az okkersárga szín, egy biztos, hogy nem ilyennek kéne lenni. Akkor van ilyen színe a kukoricának mikor megszáradt és morzsolják, meg falidíszt vagy mit csinálnak belőle. Szóval mikor emberi fogyasztásra már teljességgel alkalmatlan. És az íze pont ezt támasztja alá. Mintha a kiszáradt kukoricát beáztatták volna vízbe hátha megpuhul, de csak megrohadt helyette.” „Túl édes, és a színe is elrettentő.” „Pont úgy néz ki, mint a tyúkjaim kukoricája, öreg, sárga, aszott, ehhez képest egészen ehető.”  „Csúnya, kemény, mállik, plusz tutira cukrozva van.”
AG 20140317 004
Ancsin Gábor / Dívány

3. helyezett: Auchan, morzsolt csemegekukorica (zöld dobozos), 16 pont

Vigyázzon, mert a francia tulajdonú hiperben több fajta saját márkás morzsolt kukoricát árulnak, ez a zöld dobozos. (Egyébként ez a zöld csomagolás olyan, mint a Tescónak a Value. Tudja, a kék-fehér-piros.) Többeknek feltűnt, hogy olyan az íze mintha édesítőszerrel locsolták volna meg. Erről információt nem találtunk a dobozán, de attól még az íze eléggé ezt sugallja. Ezúttal a legolcsóbb lett az egyik legehetetlenebb. Szomorú nap ez a mai.

„Karamelles borzalmas lecsengéssel, ipari műborzalom.” „Égett az íze, és szintén undorító. Mintha valamilyen vegyszerben főzték volna.” „A színe lehetne bizalomgerjesztőbb, de nem rossz azért.” „Már megint egy furcsa színű versenyző, furcsa ízzel, mintha valami édesítőszer lenne benne, nyilván nem megfelelő mennyiségben.” „Ez édesítőszeres vagy mi? És persze ott kuksol a fekete szem a pohárban. Jaj!” „Picit lehetne zsengébb, de végül is nem rossz. Csak nem is jó.”
AG 20140317 007
Ancsin Gábor / Dívány

2. helyezett: Auchan, morzsolt csemegekukorica, 21,5 pont

Középmezőnyben végzett a másik auchanos, ez a madaras változat. Próbáltuk kitalálni, hogy azonos-e a két auchanos kukorica gyártója, de a konzervdobozon csak annyi áll, Magyarország és, hogy a hiper forgalmazza. Volt akinek a balatoni kukoricát juttatta eszébe és volt akinek kisiskolás éveit. Így lett ez egy nosztalgia-kukorica. Punktum.

„Rágós, öreg, rossz.” „Szép színe van, nagy is, jó is lehetne, ha nem lenne kemény. Nagyon kemény. Eszembe jutott az a kisiskolás meghatározó élményem, mikor kukoricás ebéd volt a menzán, és kiesett az egyik tejfogam közben, aztán nem tudtam a számban megkülönböztetni, hogy melyik a kukorica, meg melyik a fog. Mivel kiköpni nem mertem az egészet, mert féltem a napközis tanártól, ezért majdnem kitörtem az egyik fogamat a már kiesett foggal, mikor ráharaptam. Na az emlékfelidézés miatt kap valamivel több pontot.” „Se nem édes, se nem zsenge, sőt, mintha öreg kukorica lenne.” „Rohadt jól néz ki, aztán meg nagy csalódás: szárazak a szemek(az enyémek már nem!) és evés közbe meg a fogra és a fogak közé tapad. Tipikus balatoni ragacsos „mais bitte”, azt is utáltam mindig is.” „Csemegekukorica illat, takarmánykukorica íz.”
 
AG 20140317 006
Ancsin Gábor / Dívány

 A videót 00:30-tól nézze ha nem kíváncsi arra kik készítették.

1. helyezett: Tesco value, sweetcorn, 23 pont

És végre elérkeztünk a cukrozottak királynőjéhez, ami pontosan ugyanannyi pontot kapott, mint a Bonduelle terméke. Azért ez szép teljesítmény, jár érte a gratuláció!

„Sápadt, aprószemű, íztelen. Ezek a jelzők jutottak eszembe hirtelen.” „Olyan mint egy jó kukorica, de van enyhe mellékíze.” „Futottak még kategória, zsenge szemek, jellegtelen íz, tűrhető.” „Kicsi apró szemek, nem rossz de a jó az nem ilyen kategória.” „Kicsit málladékos a külseje, és szerintem cukrozva van, mert sokkal rágósabb annál, minthogy magától ilyen édes lehetne.” 

AG 20140317 005
Ancsin Gábor / Dívány

Végre-valahára megnézhetik a cukrozatlan morzsolt kukoricák eredményeit is, íme:

7. helyezett: Globus kids, 14 pont

Nos, itt akkor most gondolkozzunk is el egy kicsit: mitől lesz egy kukorica gyerekeknek való? Attól, hogy édesebb, mint a többi? Vagy netán attól, hogy apró figura van a konzervben elrejtve? Esetleg azért, mert minőségi termék van benne? ÁÁÁÁ, dehogy! A Globus szerint mindez mellékes és igazán azért lesz gyerekbarát a termék, mert mini kiszerelésben kapható, horribilis áron. Kész röhej! Mondjuk ha még az íze jó is lenne..., de nem, nem az. Ezen most tényleg nagyon kibuktunk...

„Halízű, Jézus!” „Szemezek egy fekete darabbal éppen, ami pszichésen elrontja az egészet. Az íze kissé kávészerű, pedig már vagy egy éve nem ittam kávét.” „Rágós szemek, túl édes.” „Ezt tuti cukormentesnek tippelem, nem volt annyira édes, inkább rendes főtt kukoricaíze volt.” „Van benne fekete, és nagyon rossz is. A mellékíze olyan, mintha valami vitaminport kevertek volna bele.”

AG 20140317 010
Ancsin Gábor / Dívány

6. helyezett: Happy Harvest, morzsolt csemegekukorica, 20,5 pont

Az Aldi kukoricája nem kapott rossz értékeléseket, és a teljes mezőnyt nézve pontban is középkategóriás. Az ára nagyon megnyerő, szerintünk abszolút vállalható termék!

„Ízetlen, meg kicsit puha is.” „Kemény, de a színe szép, íze viszont nem sok.” „Rágós, al dente, túl sok a lé.” „Az ilyen szemeket szokták zsengének reklámozni azt hiszem, viszont elég íztelen volt.” „Nagyon jól néz ki, de nagyon rossz. Takarmányozásra talán ajánlanám. Nem is az a baja, hogy nem édes (mert nem az), hanem hogy egyszerre szívós és mégis mállik.”

AG 20140317 008
Ancsin Gábor / Dívány

5. helyezett: Tesco, csemegekukorica, 22 pont

Egy ponttal kapott kevesebbet a tesco cukrozatlan változat, mint a cukros testvére, nagyjából a szöveges értékelése is megegyezik a másikkal. Annyi a különbség a kettő között, hogy a cukor nélküli jóval drágább.

„Mellékíze van, de ez az íz, meghatározhatatlan.” „Ebben már van hibás, és az íze egyáltalán nem maradandó.” „Az van hogy kb. nem sok különbséget fedeztem fel az előzőhöz képest.” „Eléggé száraz és nincsen túlzottan íze.” „Nem túl szép, vannak bene fekete szemek. Viszont egész jól ropog. Sajnos ennek ellenére mégsem elég zsenge. "Egynek jó" termék.”

AG 20140317 011
Ancsin Gábor / Dívány

4. helyezett: Freshona, sweetcorn, 22,5 pont

A Lidlben kapható Freshonáról senki sem hallott még a szerkesztőségben, valószínűleg ez után sem fogjuk túlságosan hájpolni. Nem kapott ugyan rossz pontokat, de találtunk sokkal jobbat is.

„Mellekíze van.” „Rossz. Semmi kukoricaíze nincs.” „Világos, puha, finom.” „Ez nem hagyott mély nyomot, maximum annyit, hogy volt valami furcsa mellékíze.” „Nagyon intenzíven kell rágni, plusz van egy kis ilyen szintetik-vitaminos mellékíze, mint a gyerekeknek szánt gabonapehelynek. ”

AG 20140317 001
Ancsin Gábor / Dívány

3. helyezett: Bonduelle, gold, 23pont

Nagyon vártuk, hogy a Bonduelle hol fog végezni, sokan esélyesnek tartották a dobogóra,sőt, néhányan azt várták, hogy ez lesz az első. Igaz, többen pedig nem. Mi lenne ha legközelebb Lottószelvényeket töltögetnénk ki teszt helyet??

„Nagyon kicsik a szemek, ez a kukoricák ketrecben nevelt csirkéje?” „Nagyon édes, megszaladt az édesítő, viszont frissek a szemek, ezért jár neki jobb pont.” „Ennek az állaga jó, az íze viszont kicsit semleges, de az is lehet, hogy nem.” „Na, ez viszont kifejezetten ízlett, kellően édes volt, jó ropogós, és nem volt mellékíze sem.” „Jól néz ki, illata nincs, nagyon édes. Elég zsengék a szemek, finoman ropog, nem rágós, nem mállós. Ha nem cukrozott, megvenném.”

AG 20140317 003
Ancsin Gábor / Dívány

2. helyezett: Garten Krane, 27,5 pont

Jó áron van, finom, kemény, tejes. Valaki már megelőlegezte ennek a tökéletes címet. Ha öntől éppen a Spar messzebb van, mint az Aldi, nyugodtan ajánljuk ezt a kukoricát is!

„Finom, a színe is jó, és pont elég kemény.” „Na ez finom. Olyan az íze mint a rendes csöves főtt kukoricának.” „Sok a fél szem, nem tejes, olyan semmilyen.” „Ez se robbantott ízbombát a számban, valószínű hogy ez is cukormentes volt.” „Ez a tökéletes kukorica, mindenben!” „Finom, balcsis főttkukorica, de olyan masszívan kell elrágni, minta szarvasmarha lennék”

AG 20140317 009
Ancsin Gábor / Dívány

1. helyezett: Spar, morzsolt csemegekukorica (supersweet), 29,5 pont

Nem csalódtunk a megnevezésben: supersweet, ráadásul úgy, hogy nincsen benne sem édesítő, sem cukor! Ez úgy lehetséges, hogy Supersweet fajtájú csemegekukorica van a konzervben. Vigadjunk hát, és fogyasszuk egészséggel a kukoricát. A lényeg, hogy ez egy kiváló termék, jó áron!

„Átlagosan jó, kicsit régi szemek, nem túl édes.” „Jó kezdés, szép a színe, nincs benne hibás darab, az íze pedig édes.” „Nekem ez a klasszik csemegekukorica íz, jó édes, a kukoricaszemek is normál kinézetűek.” „Ez finom. A színe is, állaga is megfelelő.” „Nem rossz, sőt,tulajdonképpen ez egy teljesen jó csemegekukorica. Ha nem cukros, venném, mert finom édes. Szerintem nem cukrozott. Legalábbis remélem.”

AG 20140317 002
Ancsin Gábor / Dívány

Összességében a cukrozatlan termékek sokkal jobb pontokat kaptak, mint cukrozott testvéreik, ez azért szerintünk nagyon pozitív!    

Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/l) Gyártó/forgalamzó Pontszám (max. 35) Itt vettük
Cukrozott kukoricák               
Tesco value, sweetcorn 157 550,88 Tesco Ireland Ltd. 23 Tesco
Auchan, morzsolt csemegekukorica 188 659,65 Auchan Magyarország Kft. 21,5 Auchan
Auchan, morzsolt csemegekukorica (zöld dobozos) 155 543,86 Auchan Magyarország Kft. 16   Auchan
Mike Mitchell's 179 628,7 Penny Market GmbH 10  Penny
Cukrozatlan kukoricák               
Spar, morzsolt csemegekukorica (superwseet) 219 768,42 Spar Magyarország Kft. 29,5 Spar
Garten Krane 179 628,7 I. Schroeder KG. 27,5 Aldi
Bonduelle, gold 389 1346,91 Bonduelle Central Europe Kft. 23 Spar
Freshona, sweetcorn 159 557,9 Lidl Magyarország Bt. 22,5 Lidl
Tesco, csemegekukorica 199 1170 Tesco-Globál Áruházak Zrt. 22 Tesco
Happy Harvest, morzsolt csemegekukorica 159 557,89 CGC Hungary Kft. 20,5 Aldi
Globus, kids 229 1635,71 CGC Hungary Kft. 14 Spar

Mit teszteljünk legközelebb? Írja meg nekünk levélben

Oszd meg másokkal is!
Mustra