Pénteki süti: citrompite

A klasszikus angol főzött citromkrémet (lemon curd) töltöttük már piskótatekercsbe, most pedig egy újabb változatot mutatunk a citromkrém felhasználására. Citrompitét készítünk, ahol omlós tésztába töltjük a fanyar-üde citromkrémet: a lágy krémmel a vajas omlós tészta szuper párost alkot, igazi frissítő desszert lesz!

Citrompite3
Ötvös Zsuzsanna

Nagy, masszív menük végére is jól passzol, de csak úgy, délután rájárni is szeretünk.

Hozzzávalók 4 db kicsi (12 cm átmérőjű) vagy egy nagy pitéhez:

Omlós tészta:

125 g liszt
60 g hideg vaj
30 g átszitált porcukor
1 kisebb tojás

Citromkrém:

2 tojás
70 g cukor
2 nagyobb kezeletlen citrom héja és leve
80 g vaj

1. Az omlós tésztához a lisztet, a vajat és a porcukrot összemorzsoljuk. A tojást felverjük, és a felvert tojás felét hozzáadjuk a tésztához. Amennyiben nem állt össze még a tészta egy gombóccá, gyúrunk hozzá még egy keveset a felvert tojásból. A kész omlós tésztát folpackba csomagoljuk, és minimum egy órára hűtőbe tesszük.

2. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a nagy piteformát vagy a négy kisebb piteformát. Villával megszurkáljuk a tésztát, majd sütőpapírt teszünk rá, nehezéknek pedig kerámia pitesúlyt vagy szárazbabot: erre azért van szükség, hogy a pitetészta ne púposodjon fel sütés közben – ez a technika az úgynevezett vakra sütés.

3. 180°C-ra előmelegített sütőben 12 percig sütjük (ha egy nagyobb pitét sütünk, akkor 15 percig), majd eltávolítjuk a nehezéknek használt pitesúlyt vagy babot és a sütőpapírt, majd még pár percig sütjük, míg a tészta széle enyhén aranybarnás színű nem lesz. Hagyjuk kihűlni a kész pitetésztát.

4. A citromkrémhez a citromok héját lereszeljük, és a levüket kifacsarjuk. Az egész tojásokat a cukorral kézi habverő segítségével kihabosítjuk. Hozzáadjuk a citromok héját és levét is.

5. A citromos-tojásos masszát vízfürdő fölött, folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Amennyiben van maghőmérőnk, ez 80°C körül fog bekövetkezni. Mikor már nagyjából puding sűrűségű, levesszük a gőzről, és öt perc után belekeverjük a vajat. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd betöltjük a pitetésztába.

6. Citromkarikákkal díszítjük a kész citrompitéket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra