Molnár Gábor mehet a Bocuse d'Or európai döntőjére

A nemrég Michelin-csillaggal díjazott Borkonyha étterem séfje, Barhó Szabolcs mellett öten (Daniel O'Shea – Alabárdos étterem, Galgóczi Sándor – Cafe Pierrot, Győrffy Árpád – Aranykaviár, Molnár Gábor – Geisel's Vinothek, München, Szűcs Zoltán – Salon Étterem) mérettették meg magukat az egyik legmenőbb szakácsverseny, a Bocuse d'Or hazai elődöntőjén, amin végül Molnár Gábor végzett az első helyen. Ezzel megkapta a lehetőséget, hogy részt vegyen az európai döntőn májusban. Ha itt bekerül a legjobb 12 közé, indulhat a világversenyen 2015 januárjában. A második helyet Daniel O'Shean, a harmadikat Győrffy Árpád szerezte meg. Különdíjat a továbbjutó Molnár és O'Shean kapott: előbbi a legjobb halételért, utóbbi a legszebb tányérért.

Daniel O'Shea versenymunkája
Daniel O'Shea versenymunkája

A versenyt Paul Bocuse, a most 88 éves, az évszázad szakácsának tartott étteremtulajdonos alapította 1987-ben. Azóta minden második évben rendezik meg. A szabályok meglehetősen szigorúak, megadott alapanyagokból kell elkészíteni az ételeket. Minden évben egy húsos és egy halas ételt kell készíteni. A magyar válogatón az alábbiakat kellett használniuk a szakácsoknak: malaccomb lábbal, vér és/vagy bél, belon-osztriga, kék kagyló, fekete tőkehal.

A konyhai felügyelőcsapatot Fekete Antonio, a 2013 januári világversenyre kijutó Széll Tamás, valamint Vomberg Frigyes alkotta, míg a kóstoló zsűriben mások mellett Molnár B. Tamás, a Borkonyha séfje, Sárközy Ákos és a Bock bisztró séfje, Bíró Lajos is feltűnt.

Barhó Szabolcs étele
Barhó Szabolcs étele
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek