Ezek lettek Magyarország legjobb éttermei

Idén tizedik alkalommal adták át a Hennessy-Dining Guide Év Étterme díjat, emellett díjazták „Az év ifjú séftehetségét” valamint „Az év legprogresszívebb konyháját”, emellett idén új kitüntetés volt az Év Termelője díj. 

RDA 9325
Ránki Dániel

2013 Top 10 étterem

Onyx
67
Arany Kaviár
Borkonyha
Costes
Csalogány 26
Fausto's
Nobu
Salon
Zona

Az év étterme 2013-ban az Onyx lett (tavaly ők a 2. helyen zártak 17 ponttal), nem is túl meglepő, hogy a Gerbeaud házban működő étterem kapta meg az első díjat. A Szulló Szabina és Széll Tamás séfek által vezetett étterem ugyanis már Michelin-csillagos, ráadásul Széll Tamás indult az egyik legnagyobb becsben tartott Bocuse d'Or versenyen Magyarország színeiben.

A listára sajnálatos módon csak egy vidéki étterem került fel, a 67, mely Székesfehérváron található, főszakácsa Tivadar György, aki a szintén csillagos Costesből igazolt át. A tulajdonos Herceg Zoltán, akié a Bruno & Bruno vendéglő, mely meglepő módon egy bevásárlóközpontban van, és melynek séfje szintén egy ex-Costeses, Kugyela Dávid.

Az Arany Kaviár drága és fancy hely, kaviárjáról szuperlatívuszokban beszélnek. Az alapvetően orosz vonalat képviselő ételkínálat mellett a magyar ételek is helyet kaptak az étlapon, köszönhetően Nyíri Szása és Győrffy Árpád (korábban Alabárdos) séfeknek.

A Borkonyhát Sárközy Ákos neve fémjelzi, az étterem egy francia bisztró és egy kortárs családi étterem fúziója, idén negyedik éve várja az egyszerű, de ízletesen elkészített fogásokra szomjazókat.

Az lett volna a meglepő, ha nem valahol elől végez az első Michelin-csillagos étterem, a Costes. Miguel Vieira portugál séf nevével fémjelzett hely évek óta tartja pozícióját a legjobbak közt, és eközben kineveltek pár kitűnő szakembert.

RDA 9358
Ránki Dániel

A Csalogány 26 az a hely, ahol 2500 forintért meg lehet ebédelni, ahol nem kell feszengeni, a bisztróhangulat garantált, és nem nézik ki az embert, ha megkérdezi, hogy mit jelent egy francia elnevezés az étlapon. Pethő Balázs séf egy korábbi interjújában csak annyit mondott:  "Tökéletesen tisztában vagyunk a hibáinkkal. Nálam nagyobb kritikusa nincs az étteremnek".

A Fausto's is évről évre ott van a legjobbak listáján, Fausto Di Vora 19 éve nyitotta meg éttermét.A Fausto's elegáns, drága, és nagyon úri. Az olasz konyha klasszikus fogásait lehet kipróbálni, elsőosztályú kiszolgálás mellett.

Andy Vajna egyik kedvenc étterme a Nobu, melynek séfje meglepő módon nem egy japán úr, hanem Schreiner Gábor, aki a perui konyha ízeit is megmutatja az embereknek. A japán konyhát követő étterembe időnként beugrik Vajna kedvenc szakácsa Miamiból, hogy csak az ő kedvéért néhány napig itt, Budapesten főzzön. Ritka, hogy egy lánc egyik tagja ennyire jó konyhát vigyen, a Nobu azonban simán megugorja évről-évre a feladatot.

Idén először került a listára a Salon, mely a Boscolóban található, és ezzel erőteljesen kilóg a sorból. Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem séfje, aki Fekete Antónióval közösen viszi a konyhát. Wolf saját bevallása szerint megalkotta az „Esszenciális magyar gasztronómiát”, melynek lényege, hogy az ételek legfontosabb jellemzőjét, az ízét megőrizve többi tulajdonságát - a textúrát, a tálalást, a formát és az elkészítési módot - megváltoztatva egy új, modern, élvezhetőbb fogás jöjjön létre.

Baldaszti Péter nevével fémjelzett Zona, melynek séfje Huszár Krisztián (ex-Mák Bisztró), akit 2011-ben az év séfjének választottak a borbisztróként aposztrofálja magát, trendérzékeny és kozmopolita. A Zona 17 pontot a Gault&Millau-tól is bezsebelt.

Az Év Legprogresszívebb Konyhája díjat minden évben az a hely kapja, mely a leglátványosabb fejlődést mutatja.Ebben az évben ez a Salon lett, melyet Wolf András és Fekete Antónió valamint teljes konyhai csapatuk érdemelte ki azzal, hogy az utóbbi két évben Magyarország egyik legizgalmasabb kulináris műhelyét hozták létre.

Az Év Ifjú Séftehetsége, a Mák bisztró séfje, a mindösszesen csak 22 éves Mizsei János lett.

"A Mák érett ízlésű, egyedi utat járó konyhát visz, ami megfelel a nagy elődöknek is, de nem jön zavarba az újdonságoktól sem." - fogalmaztak a díjátadón. 

Év Termelője-díjat a  Szilvásváradon található Első Hazai Halfüstölde, Molnár János faszenes kecskesajtjai (Kozmadombja), valamint Kövér Zoltán tetétleni mangalicatenyésztő kapta. A  díj névadója, a Hennessy konyakkal ízesített macaronokat árult, melynek bevételét Média a Családért Alapítvány kapta.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek