Jóféle mézes puszedli

Ó, a mézes puszedli, annyi gyerekkori emlék kapcsolódik hozzá! Meg persze annyi csalódás, sok-sok fűrészporosan száraz puszedlin rágtuk már át magunkat, mennyit ettünk, amiből kispórolták az anyagot. Pedig puszedlit gyártani nem agysebészet. Itt egy aszalt szilvával töltött változat.

Puszedli3b
Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

350 g liszt
40 g porcukor
120 g méz
45 g olvasztott vaj
2 tojás
2 ek. tej
1 tk. sütőpor
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió)
kb. 30 szem aszalt szilva (ha nagyok, a fele is elég)

A bevonáshoz:

2 tojásfehérje
160 g porcukor

1. Az aszalt szilva kivételével a puszedlik hozzávalóit (liszt, porcukor, méz, olvasztott vaj, tojás, tej, sütőpor, mézeskalács fűszerkeverék) alaposan összegyúrjuk. Az így kapott tésztagombócot alufóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.

2. A tésztából diónyinál kicsit nagyobb darabot csípünk le, a kezünkkel szétlapítjuk, belecsomagolunk egy szem aszalt szilvát (ha nagyok a szemek, felezzük el), és gömbölyítjük. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, és a kezünkkel egy kicsit lenyomjuk, hogy puszedli-formájú legyen, ne szabályos gömb. Ezt addig folytatjuk, míg az összes tészta el nem fogy.

3. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.

4. A bevonathoz a tojásfehérjéhez adjuk a porcukrot, és vízgőz fölött kemény habbá verjük. Ebben egyenként megmártjuk a kihűlt puszedliket. 50°C-ra előmelegített sütőben, résnyire nyitott sütőajtó mellett megszárítjuk a mázat: akkor jó, amikor már teljesen matt lett, és nem ragad az ujjunkhoz.

5. Ha nem szeretjük porcukros bevonattal a puszedlit, bevonhatjuk étcsokoládéval is. Kb. 200 gramm csokoládéra lesz szükségünk. A csokoládé negyedét nagyon apróra vágjuk. A többi csokoládét vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét. Ebben egyenként megmártjuk a puszedliket, majd sütőpapírra ültetjük, míg a csokiburok megdermed. A kész puszedliket légmentesen záró dobozban tároljuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra