Mit főzzek karácsonyra? Menüajánló

A menüajánló meg micsoda?

Arra gondoltunk, karácsony előtt jól jöhet néhány tipp azoknak, akik bizonytalanok, mit főzzenek az ünnepekre. Így aztán (szinte) minden alapkonyhás szerző összerakta a saját menüjét, ötletadónak, hogy legyen miből szemezgetni. Ez a sorozat első darabja, a többiek a következő napokban jönnek szép sorban.

Mióta megszülettek a lányaim, a szüleimmel közösen töltjük a szentestét – négy éve már csak anya társul be hozzánk –, s ezeknek az együtt töltött alkalmaknak fix forgatókönyve van, amelyen nem nagyon változtatunk. A lakás adottságai, a bennem kialakult karácsony környéki kényelemre vágyás okán mindig olyan menüt készítek, ami a társaság számára is jó, előkészíthető, nem áll nyolcezer alkotóelemből áll és még ünnepi is.

Az elmúlt 10 év alatt egészen jól kicsiszolódott a kellemes, emelkedett és nyugalmas karácsonyi vacsora menete, amelyen csak kisebb változtatásokat szoktam eszközölni. (Valószínűleg az is közrejátszik abban, hogy nem szent este szeretnék önmegvalósítani, hogy a különféle magazinok-újságok számára már október óta karácsonyi recepteken töröm a fejem, és a fotózáshoz sorra gyártom is őket.)

Szeretem valamilyen apró előétellel, afféle amuse bouche-sal nyini a sort, idén biztos, hogy a bivalymozzarella lesz a sztár. A levesek közül előszeretettel készítek halászlevet vagy thai ráklevest, ami nagy kedvencünk, kivéve Zsófinak, így ő gesztenyekrémlevest vagy szilvából készített krémlevest kanalazna, ha a nagy izgulás közepette bármi lecsúszna a torkán.

Thai rákleves

2 dkg friss gyömbér
2 darabka chili paprika
4 dl kókusztej
5 dl alaplé
3 ek szójaszósz
2 ek citromlé
30 dkg paradicsom
15 dkg előfőzött garnéla
3-4 szál újhagyma

  1. A chilit kimagozom, apró karikákra vágom. A gyömbért egy evőkanállal könnyedén meghámozom (Tényleg. Tessék kipróbálni!) és felaprítom, az újhagymákat karikára vágom.
  1. A paradicsomokat lobogó vízbe mártom, majd lehúzom a héjukat és szintén felkockázom. Egy lábasban olajat hevítek és az újhagymát ledinsztelem. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a gyömbért és a chilit, s 1-2 percet pirítom.
  2. Ezután felengedem kókusztejjel és az alaplével. Néhány percet hagyom, hogy az ízek összeérjenek, majd hozzáadom a leöblített rákokat és a paradicsomkockákat.
  3. Közepes lángon főzöm egy kicsit, majd zárásként citromlével és a szójaszósszal ízesítem. Az újhagyma zöld szárával dekorálva tálalom.
shutterstock 119916070
Shutterstock

Főfogásnak rendszerint a tökéletes kacsasült szerepel, amelynek lényege a madár pácolási technikájában rejlik, ennek eredményeképp ropogós és jóízű kacsasült kerül szent este az asztalunkra. Ennek körete a Nők által folyamatosan visszatapsolt Jamie Oliver-féle mandarinos sült krumpli, ami ha tisztességgel el van készítve, tényleg verhetetlen.

Tökéletes kacsasült

1 nagyobb pecsenyekacsa
½ kg só
1 narancs
10 szem szegfűszeg
1 nagyobb fahéj
1 rúd vanília
2 ek olivaolaj

  1. A kacsát a sütés előtt két nappal estefelé fél kiló sóval készített sófüdőbe mártom, s minimum 12 órát ebben hagyom. A fürdőhöz a sót annyi vízben oldom fel, ami a kacsát ellepi.
  2. Másnap reggel kiveszem a pácból, lemosom, majd újféle fürdőt készítek neki. Ebbe a pácba kerül először a narancs kifacsart leve, majd utánadobom a héját is, a felhasított vanília, a két darabba tört fahéj és a szegfűszegek, majd ezt öntöm fel annyi vízzel, hogy ellepje.
  3. A madarat gondosan elhelyezem a második lében, majd újra hagyom pácolódni egy napig. A pácolódáshoz hidegre van szükség. Ha valakinek jó méretű ehhez a hűtője, akkor nincs vele gond, de kellően hideg tél esetén a pince, vagy épp az erkély is megteszi.
  4. Ebben a pácban hagyom másnap reggelig, majd mellével lefelé kacsasütőbe vagy nagyobb tepsibe fektetem, olivaolajjal finoman átkenem, a bőrét megsózom és 200 fokra előmelegített sütőben – forgatva, ellenőrizve rendszeresen a húst – nagyjából 3 óra alatt készre sütöm.
shutterstock 61998664
Shutterstock

Jamie tökéletes sült krumplija

9 szem közepes krumpli
3-4 sárgarépa
3-4 fehérrépa
2 fakanálnyi libazsír
1 mandarin reszelt héja
1 narancs reszelt héja
só, bors
3 kk rozmaring
1 fej fokhagyma

  1. A zöldségeket megpucolom, feldarabolom (krumpli félbe, répák félbe és keresztbe), majd 10 perc alatt félig megfőzöm.
  2. A fokhagymát gerezdekre szedem, és rendesen megpucolom.
  3. Amíg főnek a zöldségek, addig egy tűzálló tepsiben a platnin libazsírt melegítek, ebben megfuttatom a rozmaringot és a gerezdekre szedett fokhagymát.
  4. A nem túl puhára főtt zöldségeket alaposan lecsöpögtetem, majd a zsírra dobom.
  5. Sózom, borsozom, ráreszelem a citrusaimat, megforgatom, és a tálat a 200 fokra előmelegített sütőbe dugom. Nagyjából 40-45 perc múlva tökéletes, ropogós, belül omlós krumplit, zöldségeket kapok.

A desszert természetesen anya mindennél jobb beiglije (hibátlan bejglirecept van itt is), illetve a lányokkal készített mézeskalács, és a napokkal korábban elkészített, az ünnepre pont kellően porhanyóssá vált diós alapú vaníliás kifli, illetve valami jóféle likőr, forralt finomság.

Vaníliás kifli

10 dkg (darált) dió
28 dkg finomliszt
21 dkg vaj
7 dkg porcukor
vaníliás cukor beleforgatáshoz

  1. A diót megdarálom, majd a cukorral együtt kimért liszthez adom, s az alapanyagokat alaposan összekeverem.
  2. A hideg vajat nagyobb darabokra szedve a liszthez adom, és finom, óvatos mozdulatokkal homogén morzsává dolgozom az egészet.
  3. Amikor kész a morzsa, akkor kissé bemelegítem a kezemet, és az addig szemcsés homokra emlékeztető zsíros morzsát tésztává gyúrom.
  4. A tésztát fél órára hűtőbe teszem. Ezután a deszkán ujjnyi vastag hurkákat sodrok belőle, amelyeket 5 centis darabokra vágok, s óvatosan, hogy a tészta ne repedjen meg (ahol megreped, ott fog a sütés után eltörni) kiflire hajlítom.
  5. A kifliket sütőpapíros tepsire teszem és 185 fokon világosbarnára sütöm (nem szabad megbarnulni az aljának!!)
  6. Még melegen vaníliás porcukorban megforgatom. Majd miután teljesen kihűlt fém dobozba zárom. Sokáig eláll.
shutterstock 89728999
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek