Pénteki süti: duplakaramelles almás piskóta

Karamellel minden jobb, nem? Most van a piskótában, amitől extra mély, felnőttes ízt kap a tészta – itt nyugodtan meg is állhatunk, és csinálhatunk mellé egy gyors csokiszószt vagy tejszínhabot, és kész is a desszert. De ha van plusz húsz percünk, az egyszerű tejszínkrém és egy kis tejszínes karamellszósz nagyot dob a sütin, az alma opcionális, mehet hozzá banán, körte, lecsöpögtetett ananász, ami épp van otthon a kamrában.

b 029
Piszke

Hozzávalók: (16 darabhoz)

A tésztához:

5 dkg cukor
0,5 dl forró víz 
20 dkg liszt
10 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
8 dkg vaj
csipet só 
2 tojás
1 dl tej
1 tk. vaníliakivonat/ 1 vaníliáscukor

1. A cukrot egy kicsike lábasba egyenletesen beleszórjuk és közepes lángon forrósítjuk, míg elkezd olvadni és lassan karamellizálódni - ekkor lejjeb is lehet venni a lángot. Ha lehet, ne kevergessük, csak rázogassuk a lábost, hogy egyenletesen érje a hő, egyenletesen piruljon a cukor. Amikor sötét borostyánszínű lett, épp csak nem füstöl, a tűzről lehúzzuk és óvatosan, fel ne fröccsenjen, hozzáöntjük a forró vizet, közben villával kevergetjük. Visszatesszük nagy lángra és addig keverjük, - ez kb 2 perc - míg teljesen felolvad a karamell. Félretesszük.

2. A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A lisztet,cukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott vajat, és kézzzel elmorzsoljuk.

3.Elkeverjük a tejet, tojásokat és a vaníliát. Kézi mixerrel, a karamellel felváltva öntjük hozzá a lisztes keverékhez, és fél perc alatt sima, sűrű tésztává keverjük.

4.20x20 cm-es, sütőpapírral bélelt formában 20 percig sütjük. Rácson hűtjük ki.

b 051
Piszke

A krémhez:

25 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
3 teáskanál porcukor
1 habfix

5. A tejszínt habbá verjük a cukorral és a habfixszel, és beleforgatjuk a mascarponéba.

Az almás réteghez

30 dkg (3 db) alma
fél citrom leve

A karamellöntethez:

10 dkg cukor
0,5 dl tejszín
1dl tej
2 dkg vaj

6. A karamellöntethez a cukrot a tésztánál leírtak szerint karamellizáljuk, a forró tej-tejszín keverékkel lassan és óvatosan öntjük föl, közben kevergetjük, a tűzre visszatesszük, kevergetjük, míg sima nem lesz, majd a végén hozzáadjuk a vajat.

7. Az almákat négybevágjuk, magházát kivágjuk, 12 szeletre vágjuk, citromlébe forgatjuk. A krémet a piskóta tetejére halmozzuk, kirakjuk az almaszeletekkel (de beleforgathatjuk a kis kockára vágott almát a krémbe magába is), meglocsoljuk a kihűlt karamellöntettel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek