Pénteki süti: csokis süti tejcsokis-karamellás krémmel

Csoki és karamella – nincs is ennél jobb páros egy hűvös őszi napon, igazi lélekmelegítő! Mi most egy egyszerű csokis muffinnal indítunk, de nem állunk meg itt, a muffint megfejeljük még egy adag tejcsokis-karamellás krémmel. De ha valakinek még ez sem lenne elég a jóból (meg a kalóriákból), akkor csempésszen a muffintészta adagolásakor egy-egy darab sós karamellát a muffinok közepébe!

KaramCupcake2 új
Ötvös Zsuzsanna

Ez egy cupcake. És, hogy mi is az a cupcake? (ejtsd: kápkék) Tulajdonképpen egy kicsinosított muffin. Amennyire tudjuk, egyelőre magyar neve nincs, hívhatnánk talán minitortácskának.

Hozzávalók 12 darabhoz:

Muffinok:

160 g liszt
40 g kakaópor
2 kk. sütőpor
1 kk. fahéj
100 g cukor
1 tojás
50 ml étolaj
200 g joghurt

Tejcsokis-karamellás krém:

150 g cukor
100 g habtejszín
30 g akácméz
jó késhegynyi jó minőségű só (tengeri só, fleur de sel)
45 g vaj
150 g tejcsokoládé

1. A muffinokhoz egy keverőtálba adagoljuk a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a sütőport és a fahéjat, majd összekeverjük.

2. Egy másik edénybe pedig a nedves hozzávalókat: a tojást, az étolajat és a joghurtot, majd ezeket kézi habverővel összedolgozzuk.

 3. A száraz és a nedves hozzávalókat gyors mozdulatokkal összekeverjük, majd a masszát muffintepsi mélyedéseibe adagoljuk. (Ha sós karamellával szeretnénk tölteni a muffinokat, akkor először csak félig töltsük meg a mélyedéseket a masszával, tegyünk minden mélyedésbe egy-egy szem karamellát, majd fedjük be a maradék muffintésztával.)

4. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, de érdemes tűpróbával ellenőrizni a tésztát. A kész muffinokat hagyjuk kihűlni.

KaramCupcake3 új
Ötvös Zsuzsanna

5. A tejcsokis-karamellás krémhez előkészítjük kimérve a mézet, a vajat és a kockákra tört csokoládét. A habtejszínt forrásig melegítjük, és melegen tartjuk felhasználásig.

6. A cukrot alacsony lángon karamellizáljuk néha belekeverve, míg egészen sötétborostyán színű nem lesz. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mézet óvatosan, mert a karamellizált cukor fröcskölhet, majd hozzáadjuk a forró tejszínt is.

7. Csak annyi időre tesszük vissza a tűzhelyre, míg az esetlegesen megszilárdult karamelldarabok újra elolvadnak. Ekkor levesszük a tűzről, majd belekeverjük a vajat, a sót és a tejcsokoládét.

8. A csokis-karamellás krémet teljesen kihűtjük, majd habzsákba töltjük, és a muffinok tetejére adagoljuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek