Pénteki süti: Körtés pite morzsával

A körte méltatlanul mellőzött gyümölcs az itthoni sütikínálatban. Almáspite, almás rétes, almás palacsinta, almatorta, almás rakottas és még sorolhatnám. Pedig a körte ugyanúgy elérhető egész ősszel-télen, és mindenféle izgalmas fűszerrel elkészítve kiragyog a sok unalmas almás (és fahéjjal telenyomott) édesség közül.

okt 053(1)
Piszke

Ez a pite langyosan egy nagy bögre tejjel vagy egy pohár fehérborral feldob bármilyen őszi délutánt, de ha igazi jóságot akarunk, akkor meglocsolhatjuk kevés tejszínnel összemelegített tejcsokival, de tálalhatjuk aligcukrozott hideg tejszínhabbal is.

Körtés pite gyömbéres morzsával, hozzávalók

30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj, felkockázva
10 dkg porcukor
1 kicsi tojás felverve
1 tk. vaníliakivonat
1 csipet só

3 dkg gyömbér, hámozva, lereszelve

5 közepes méretű körte, kb. 50 dkg. (én Vilmoskörtét használtam)
3-4 ek barackdzsem

okt 027(1)
Piszke

1. A felkockázott hideg vajat a liszttel morzsásítjuk (aprítógépben, de kézzel is lehet, a lényeg a gyorsaság), ezután gyorsan összegyúrjuk - a gyömbért kivéve - többi hozzávalóval. A megreszelt gyömbért a kész tészta egyharmadába gyúrjuk, és a kétféle tésztát külön-külön egy órát folpackban csomagolva a hűtőben pihentetjük.

 2. A nagyobbik darabot kissé átgyúrjuk, hogy felmelegítsük, jól lisztezett munkalapon 3-4 mm vastag, kb. 30x20-as téglalappá nyújtjuk. Tepsibe rakjuk, villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 5 percig elősütjük.

 3. Addig a körtéket négybe vágjuk, magházát kiszedjük, és a negyedeket tovább vágjuk, 4-5 vékony szeletbe.

 4. A sütőből kivett tésztát vékonyan megkenjük barackdzsemmel, kirakjuk a körteszeletekkel, rámorzsáljuk – vagy akár durva reszelőn rá is reszelhetjük - a gyömbéres ízesítésű tésztát, és további 15 percig sütjük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra