Kívül-belül csokis keksz

Omlós, kakaós keksz csokikrémmel töltve, avagy a pilótakeksz fullextrás változata. A csokikrémet nyugodtan meg lehet bolondítani fűszerekkel is, például fahéjjal, kardamommal, tonkababbal, mézeskalácsfűszerrel!

Praliné Zsuzsi

Ötvös Zsuzsit sokkal többen ismerik Praliné Zsuzsiként. Blogján nehézsúlyú bonbonokat, pralinékat, táblás csokikat találunk, ezek minden elképzelhető kiegészítőjével, ráadásul kikísérletezte már a legtöbb híres édesipari termék saját változatát is, ezekből nekünk is hoz majd egyszerűsített verzókat. Bár szezonálisan mi is kapunk majd tőle bonbonokat, itt az Alapkonyhán főleg sütiket, kekszeket, krémeket és nem édes recepteket olvashatnak majd tőle. 
Csokis keksz3
Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók, kb 15 duplakekszhez:

Keksz:

90 g liszt
30 g kukoricaliszt (omlósabbá teszi a kekszet, de sima finomlisztre is cserélhető)
30 g kakaópor
90 g vaj
50 g porcukor
1 tojássárgája

Csokis töltelék:

75 g jó minőségű étcsokoládé
75 g habtejszín
2 tk. méz

Elkészítés:

1. A kekszhez kimérjük a lisztet, a kukoricalisztet, a kakaóport és a vajat egy tálba, beleszitáljuk a porcukrot, majd kézzel összemorzsoljuk.

2. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és összegyúrjuk gombóccá. Ha nem áll össze a tészta, egy-két teáskanálnyi tejfölt gyúrjunk még hozzá. Alufóliába csomagoljuk, és minimum fél órára hűtőbe tesszük.

3. A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és kerek kiszúróval kiszaggatjuk. Kisebb, virág alakú kiszúróval mintát is nyomhatunk a tésztakorongokba, de akár sütipecséttel is díszíthetjük.

4. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokon kb. 12 percig sütjük. Hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljenek.

5. A töltelékhez a tejszínt és a mézet forrásig melegítjük, majd a darabokra tört étcsokoládéra öntjük, és kézi habverővel egyneművé keverjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni, míg kb. pudingsűrűségű nem lesz.

6. A csokikrémet egy kiskanál vagy habzsák segítségével két-két keksz közé töltjük. Ahogy a benne lévő étcsokoládé megszilárdul, a krém 1-2 óra alatt összefogja a kekszeket. A töltött kekszeket légmentesen záró dobozban tároljuk.

Csokis keksz1
Ötvös Zsuzsanna

Ebből a mennyiségből körülbelül 15 töltött keksz lesz, úgyhogy nem szégyen duplázni sem.

Oszd meg másokkal is!
Mustra