no

Házi gulyáskrém tartósítószer nélkül

Gulyáskrémet nem csak gulyásleveshez, vagy pörkölthöz jó adni, sok ételnek ad jobb ízt és még kenyérre kenve is remek. Persze a tubusos formája nem éppen a legízletesebb, mert túl sós és tele van mindenfélével: tartósítószer, ízfokozó, sűrítőanyagok, aromák.

gly2

Ezért is döntöttem úgy pár éve, hogy kikísérletezem a legjobb házilag összerakható gulyáskrémet. Több recept van a neten ezekből válogattam, és persze, beleraktam a saját fantáziámat is. Az eredmény: annyira jó lett, hogy utána minden nap valami olyan ételt készítettem amihez fel tudtam használni, illetve ajándéknak is kiváló volt. Hús nélküli vega kajákhoz is zseniális. Az egyik kedvencem a borsópörkölt jázmin rizzsel, ehhez is nagyon jól jött.

Egyszerre akár több üveggel is elkészítheti, hiszen egy évig simán eláll tartósítószer nélkül. Ebből a mennyiségből 5 darab 500 ml-es üveget töltöttem meg. Felbontás után hűtőben kell tárolni, 1-2 hónapig simán bírja a kiképzést. Az ételhez elég 1-2 evőkanálnyit adni belőle és mivel a krém elég fűszeres, csak óvatosan sózza, ízesítse a készülő remekművet.

  • 1-1,5 kg kápia paprika/ paradicsompaprika (vagy a kettő vegyesen)
  • 1 l 100 %-os paradicsomlé
  • 6 közepes fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kis fej zellergumó
  • 5 babérlevél
  • 1/2 lapos(!) evőkanál kömény
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 4 evőkanál só
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 1 dl semleges ízű olaj
  • erős paprika (opcionális)
Én az egyik felét meghagytam csemegén, a másik felét pedig csípősen készítettem el. Amikor már teljesen elkészült a gulyáskrém, a felét üvegbe szedtem, a másik felébe egy darab piros elég erős csilipaprikát vágtam, és összefőztem az egészet. Végül botmixerrel újra átmentem a krémen és megtöltöttem vele az üvegeket.
 
A csípős szerintem sokkal finomabb lett és egyáltalán nem égette le a fejemet. Kellemesen csípős lett, de valószínűleg ez a pikáns íz elveszik majd az ételben amihez adja a gulyáskrémet, hiszem az egy-két evőkanálnyi mennyiség amire szükség van, nem lesz annyira mérvadó.

Így kezdje el

A paprikát csumázza ki (a magokat is tüntesse el!), a hagymát, fokhagymát és zellert meg kockázza fel.

Paradicsom, paprika

1. Öntse a paradicsomlevet és az olajat egy magas falú lábosba, adja hozzá a felvágott (nem kell apróra vágni) paprikát, és lassú tűzön kezdje el forralni.

2. Amikor a paprika megfonnyadt, adja hozzá az összes többi zöldséget és a babérleveleket. Közepes hőmérsékleten addig főzze a krémet, amíg teljesen szétfő a paprika és a hagyma is. (Ha nagyon alacsony hőmérsékleten főzi ahogyan én is tettem, akkor ez akár három óra is lehet.)

3. Ezután vegye ki a babérleveleket és turmixolja össze az egészet.

gly1

Ettől hízik Gyurika

4. Főzze tovább a masszát amíg jó sűrű nem lesz, és itt már el is kezdheti ízesíteni a sóval és a cukorral. Normális esetben a 4 evőkanál só és az 1-2 evőkanál nádcukor tökéletes.

5. Amikor elérte a kívánt ízt a krém, rottyantsa össze az egészet, majd kanalazza tiszta, száraz (jól kigőzölt) üvegekbe. Tegye meleg dunsztba az egészet úgy, hogy az üvegeket lefelé fordítja.

6. Három-négy nap után mikor már kihűltek, állítsa őket a polcra és azonnal próbálja ki milyen lett az eredmény!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra