Erkélyveteményes: a paprika helyett a hangyák nyertek

A legutóbbi veteményes poszt óta egész nyáron szüreteltem a koktél-, és sima paradicsomokat, illetve a mini paprikákat is. Igen, sajnos nem jött be a még-várok-egy-kicsit-hátha-nagyobb-lesz dolog, mert addig vártam, amíg egy kicsit túlérett. Jó, nagyon. Az egész paprika tök vörös volt, amikor learattam, az íze viszont nem volt rossz. Hogy jövőre is lesz-e veteményesem az alig teraszon?! Naná! De akkor majd beszerzek pár spenót-, padlizsán- és cukkinipalántát is. És persze, korlátra szerelhető kaspókat. Hogy eddig hol voltak? A kérdés jogos!

DSCN4368
Tuna Judit / divany.hu

Úgy kezdődött, hogy korlátra szerelhető kaspót kerestem a kertészetekben és barkácsáruházakban. Természetesen mindenhol csak az a barna műanyag szörnyűség volt (megfizethető áron), amivel egyáltalán nem szerettem volna elrontani az amúgy nagyon klassz kilátást. Arra gondoltam, egyelőre maradjanak ilyenben a palánták, de amíg nem találok jobb megoldást, a földön is jó helyük lesz. Nos, nem találtam, így nyár végéig el sem mozdítottam őket onnan.

Persze, az első hónapban még bosszankodtam ezen, de aki igazán szívott, az a kutya volt, mert a zöldségek elfoglalták az amúgy is szűkös helyet, ahol ugatni szokott a nagyvilágra. (Nyugodjon meg minden állatbarát, megígértem neki, hogy jövőre találunk erre megoldást.) Mondjuk, simán megoldotta, hogy az első két mancsával a veteményesem tetején tekintett le a budapesti végtelenbe, illetve oldalazó mozdulatokkal kerülgette (vagy gyengéden lökdöste) a ládákat. Érdekes viszont, hogy soha nem érzett késztetést arra, hogy megjelölje a növényeket. Szerencsére…

A földön többet soha!

Szóval így telt el a nyár: volt paradicsom és paprika is. Aztán egyszer csak észrevettem, hogy bővült a kertészetem – nem, nem egy újabb zöldséggel… Mivel kezdő termelő vagyok, fogalmam sincs, hogy normális jelenség-e avagy sem: a nappalit ellepték a hangyák. Szépen lassan elkezdték átvenni az uralmat a lakás felett, és beköltöztek az egyébként fűnek kinéző, pontosan ilyen szőnyegbe. Sosem tapasztaltam előtte hasonlót, úgyhogy bizton állítom, a veteményes miatt kedvelték meg a lakásomat. Pánikba estem, és azonnal rászórtam pár zacskó szódabikarbónát a szőnyegre, illetve a szőnyeg és a teraszajtó közötti útra. Pár óra múlva az egészet felporszívóztam, és mindent kezdtem elölről. Nem tudom, hogy tényleg a por volt-e hatásos, vagy ijedtemben agyontapostam a betolakodókat, de itt-ott összezsugorodva feküdt pár tetem. Fellelkesülve tovább folytattam az irtást a házi praktikával, és körülbelül 4-6 nap alatt sikerült is megszabadulnom a kéretlen lakóktól. Ekkor döntöttem el, hogy SOHA TÖBBET NEM LESZ VETEMÉNYES A FÖLDÖN! Szerencsére ez alig pár napja történt, így legalább az ősz beköszöntével búcsúztathattam a friss bio zöldségeket. Na, és akkor vissza a paprikára.

Hej, paprika, paprika, mért nem nőttél nagyobbra?

DSCN4363
Tuna Judit / divany.hu
Szépen gyarapodott a paprikák száma a palántákon, viszont 4-6 centiméteresnél egyik sem akart nagyobbra nőni. Hiába kapták a bio tápot, a napot, és folyamatosan a vizet; ahelyett, hogy nagyobbra nőttek volna, egy idő után bepirosodtak. Emiatt jobbnak láttam még időben leszedni őket (bár hozzáteszem: túl nagy különbség nem volt ízben a sárga és a piros változat között), és megenni.
 
Sajnos a paprikáról nem tudom elmondani ugyanazt, mint a paradicsomról. Míg utóbbi tényleg ízorgiát jelentett, előbbinek alig-alig volt íze. Azt hiszem viszont, hogy remek savanyúságot lehetett volna készíteni ezekből az apró paprikákból, de esélytelen lett volna, hogy egyszerre annyi összegyűljön amennyiért már megéri elrakni. Valószínű, jövőre ezt a paprikát elhagyom, és beszerzek helyette az eredeti elképzelés szerinti hegyes erőset, vagy különböző csili paprikákat. A paradicsom viszont marad!
 

Ön mit ültet jövőre?

A műanyag ládákat azért megtartom, de nagyon remélem, hogy jövőre találok valami menőt jó áron, ami majd nem rontja el a kilátást. Esetleg van ötlete honnan lehetne ilyet beszerezni? Írja meg levélben , vagy a Dívány Facebook oldalán!

Oszd meg másokkal is!
Mustra