Szilvalekvár sütőben, kevergetés nélkül

Bár évek óta olvasok róla itt-ott, nem tudom, kipróbáltam volna-e a sütőben sütős szilvalekvárt, ha tavaly nem kapok egy üveggel. De kaptam, és zseniálisan finom volt.

Úgyhogy idén én is megpróbáltam. A gyors válaszok kedvelői miatt már most elárulom, hogy igen, tényleg lehet sütőben, kavargatás nélkül szilvalekvárt "főzni". Nekem nem égett le a tepsi aljára sem, az oldalainál picit odakapott, de nem drámai módon. Viszont nem egy kiadós műfaj, öt kiló szilvából lett két 8 decis üveg meg egy háromdeci maradék. Mondjuk, ez gyanítom akkor is nagyjából így van, ha lábosban főzném össze erre az állagra.

szilvalekvár2
Koncz Andrea
Bár én nem így csináltam, de rengeteg helyen olvastam, hogy tökéletesen működik az este odarakjuk, reggelre kész módszer. Ezt kezdőként nem mertem megkockáztatni, pár óránként ránéztem, de utólag hihetőnek tűnik.

Ami a módszer ellen szól, hogy egyszerűen nem látom, hogyan lehetne így érdeben nagyobb mennyiséget előállítani. Az egyik tepsim persze lehetne kicsit nagyobb, és mindkettő lehetne még pár centivel mélyebb, de szerintem akkor is maximum 8 kg szilva menne bele, akkor talán 4 üveg kijönne belőle.

Hozzávalók:

5 kg érett szilva

1. A szilvákat megmostam, elfeleztem, kimagoztam. Eredetileg 6 kilót vettem, de mivel cukor nélkül terveztem, a nem teljesen érett darabokat félretettem szilvás pitének.

szilvalekvár1
Koncz Andrea

2. A magozott feleket tepsibe rakosgattam, az alsó rétegnél figyeltem arra, hogy a vágott fele legyen fölfelé, de nem tudom, ennek van-e jelentősége. Ez a mennyiség a két legnagyobb tepsimbe fért bele, egyiket sem raktam teljesen tele. Ez azért fontos, mert lesz egy olyan stádium, amikor már sok leve van, ami forr is, és ha túlpakoljuk, az egész sütőt beteríti vele.

3. A tepsiket lefedtem alufóliával, és betettem a 150 fokos sütőbe.

4. Sültek, sültek, néhány óra múlva mindkét adag eléggé összeesett, akkor egyesítettem őket, aztán újra letakartam, és sült tovább. Összesen körülbelül 10 órára volt szüksége, hogy elkészüljön, de nehéz megmondani pontosan, mert közben több órára elmentem itthonról, akkor levettem 100 fokra, mert féltem, hogy odaég, aztán éjszakára elzártam, és reggel kezdtem újra. Összességében viszont legközelebb már bevállalnám az estétől-reggelig módszert.

5. Amikor megfelelően összesült, sterilizált üvegekbe töltöttem. Pont olyan lett, mint amit remélem: sűrű, sötét, savanyú és héjdarabkás.

Megáll benne a kanál
Megáll benne a kanálKoncz Andrea
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek