Pénteki süti: csokitorta omlós tésztával

A szilvás citromtortánál megismert édes omlós tészta újrafelhasználása egy tömény csokibomba formájában. Lehet közvetlenül az alaptésztára önteni a csokikrémet, de még jobb lesz az eredmény, ha egy vékony réteg savanykás tölteléket kenünk alulra. Lehet az lekvár, mirelit piros bogyós gyümölcs (kiolvasztva, lecsepegtetve), vagy főzött citromkrém is akár.

csokis penteki
Doctor Pepper

Hozzávalók:

Fontos, hogy az egy tojásnyi tészta fele fog kelleni, tehát vagy duplázzuk meg a többit és, és süssünk két tortát, vagy a maradékból készíthetünk például kekszet, de pár napot becsomagolva, a hűtőben is elvan.

Édes omlós tészta:

150 g puha vaj
90 g porcukor
1 db tojás
280 g liszt
1 csipet só

A csokoládékrémhez:

150 ml tejszín
120 g étcsokoládé
30 g puha vaj
20 g porcukor

A savanyú réteghez:

sárgabaracklekvár, lemon curd, vagy piros bogyós gyümölcsök frissen, vagy mirelit kiolvasztva

1. Elkészítjük a tésztát: a vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, végül a sót és a lisztet, és összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

2. Elővesszük a tésztát és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk (kb. a fent megadott mennyiség felére lesz szükségünk, a maradékot tegyük vissza a hűtőbe, vagy süssünk belőle kekszet).

3. A tortaformát kivajazzuk, vagy sütőpapírral béleljük ki, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

4. A kinyújtott tésztát a sütőformába helyezzük úgy, hogy minden oldalon 3-4 cm-es pereme legyen. (Ha nem sikerül szépen kinyújtani a tésztát, akkor sincs baj, kézzel nyugodtan igazíthatunk rajta, belenyomkodhatjuk a formába.) Megszurkáljuk a tészta alját villával és sütőpapírt helyezünk rá, amire ráöntünk 1-2 bögre szárazbabot, kerámia pitesúlyt, vagy lencsét, ez lenyomja a tésztát, hogy a sütőben ne tudjon felpúposodni. (vakon sütjük)

5. Sütőbe toljuk és 15 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket és a tésztára helyezett sütőpapírt, és további 5 percig sütjük a tésztát. Ha kész, félretesszük hűlni.

Vékony réteg savanyú kerül a két édes közé
Vékony réteg savanyú kerül a két édes közéDoctor Pepper

6. Közben elkészítjük a tölteléket: közepes lángon felmelegítjük a tejszínt, majd lehúzzuk a tűzhelyről és beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a porcukrot, és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen fel nem olvad. Ha elolvadt, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és simára keverjük.

7. Ha a tészta teljesen kihűlt, megkenjük lekvárral (vagy a fentiek közül bármivel), és rákanalazzuk a csokikrémet. Hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen, és szépen szeletelhető legyen.

Oszd meg másokkal is!
Mustra