ALAPKONYHA

Pénteki süti: csokitorta omlós tésztával

2013. szeptember 6., péntek 12:54

A szilvás citromtortánál megismert édes omlós tészta újrafelhasználása egy tömény csokibomba formájában. Lehet közvetlenül az alaptésztára önteni a csokikrémet, de még jobb lesz az eredmény, ha egy vékony réteg savanykás tölteléket kenünk alulra. Lehet az lekvár, mirelit piros bogyós gyümölcs (kiolvasztva, lecsepegtetve), vagy főzött citromkrém is akár.

csokis penteki
Fotó: Doctor Pepper

Hozzávalók:

Fontos, hogy az egy tojásnyi tészta fele fog kelleni, tehát vagy duplázzuk meg a többit és, és süssünk két tortát, vagy a maradékból készíthetünk például kekszet, de pár napot becsomagolva, a hűtőben is elvan.

Édes omlós tészta:

150 g puha vaj
90 g porcukor
1 db tojás
280 g liszt
1 csipet só

A csokoládékrémhez:

150 ml tejszín
120 g étcsokoládé
30 g puha vaj
20 g porcukor

A savanyú réteghez:

sárgabaracklekvár, lemon curd, vagy piros bogyós gyümölcsök frissen, vagy mirelit kiolvasztva

1. Elkészítjük a tésztát: a vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, végül a sót és a lisztet, és összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

2. Elővesszük a tésztát és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk (kb. a fent megadott mennyiség felére lesz szükségünk, a maradékot tegyük vissza a hűtőbe, vagy süssünk belőle kekszet).

3. A tortaformát kivajazzuk, vagy sütőpapírral béleljük ki, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

4. A kinyújtott tésztát a sütőformába helyezzük úgy, hogy minden oldalon 3-4 cm-es pereme legyen. (Ha nem sikerül szépen kinyújtani a tésztát, akkor sincs baj, kézzel nyugodtan igazíthatunk rajta, belenyomkodhatjuk a formába.) Megszurkáljuk a tészta alját villával és sütőpapírt helyezünk rá, amire ráöntünk 1-2 bögre szárazbabot, kerámia pitesúlyt, vagy lencsét, ez lenyomja a tésztát, hogy a sütőben ne tudjon felpúposodni. (vakon sütjük)

5. Sütőbe toljuk és 15 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket és a tésztára helyezett sütőpapírt, és további 5 percig sütjük a tésztát. Ha kész, félretesszük hűlni.

Vékony réteg savanyú kerül a két édes közé
Vékony réteg savanyú kerül a két édes közé
Fotó: Doctor Pepper

6. Közben elkészítjük a tölteléket: közepes lángon felmelegítjük a tejszínt, majd lehúzzuk a tűzhelyről és beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a porcukrot, és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen fel nem olvad. Ha elolvadt, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és simára keverjük.

7. Ha a tészta teljesen kihűlt, megkenjük lekvárral (vagy a fentiek közül bármivel), és rákanalazzuk a csokikrémet. Hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen, és szépen szeletelhető legyen.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ A 30-as évek fotókon

Graffitik, autók, emberek, hatalom, Amerika - John Gutmann a kamera segítségével megtanulta máshogyan látni a világot.

SZUBKULTÚR Utcai divat, de konkrétan, szó szerint

Ki hitte volna, hogy egy csatornafedél vagy irányítótábla ilyen tökéletes mintát ad a textilen. Utcai divat - szó szerint

FILMVILÁG Forog az új krimi Kulkával

Az X egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi. Kulka János a forgatás minden percét élvezte, tetszik neki a sztori is, és az általa játszott szereplő is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés