Omlett tojás nélkül, ezt meg hogy?

Meséltem már róla, hogy Tel Aviv afféle vegán-főváros lett az utóbbi pár évben: nemrég még a leghíresebb steak house is kibiggyesztette az ablakára a "vegan friendly" matricát, amely mára afféle presztízskérdéssé vált. A rohanó és állandóan pörgő tel aviviak számára a dél körül elfogyasztott reggeli gyakran a nap egyetlen főétkezése - ez általában egy hatalmas adag omlett, ropogós házikenyér, mindenféle szendvicskrémek tahinivel, céklával, olívabogyóval, egy friss zöldségsaláta, és persze kávé, meg frissen facsart gyümölcslé.

IMG 1454
Steiner Kristóf

A vegán-bumm után tehát a kávézóknak nem is volt más választásuk, mint a növekvő igénynek megfelelően vegán reggelivel előrukkolni. Mára ez a tojásmentes omlett az összes magát komolyan vevő kávézó étlapján ott díszeleg. A "miért nem esznek tojást a vegánok" kérdésbe most nem mennék bele, mert már sokszor megírtam, de aki meri, nézze meg Alec Baldwin "Meet your Meat", azaz "Találkozz a húsoddal" című kisfilmjét, ott kiderül, honnan jönnek a tojások a szupermarketek polcaira.

De az állatjogi szempontnál sokkal szimplább érv is szól a vegán omlett mellett: szendvicsbe pakolva még a leghosszabb kiránduláson sem büdösödik meg. És hogy azokat is megörvendeztessem, akik az erőnlét miatt tömik magukba a tojást: egy vegán omlet dupla annyi fehérjét és kálciumot, és majdnem tízszer annyi vasat tartalmaz, mint a tojásos változat.

Sokféle recept van, akad, aki jódolgában még avokádót is kever az omlett-masszába, a krémesre darált tofu is nagyon jól áll neki, és bármilyen olajos mag - mandula, vagy kesudió - finom porrá őrölve méginkább feldobja. Ám mivel beismerem, hogy a tofulelőhely nem olyan gyakori az utcákon, mint a Nemzeti Dohánybolt, ezúttal a legszimplább recepttel dolgozunk. Aztán mindenki azzal dobja fel, amivel csak kedve szottyan. Én például hagyma és magyar pirospaprika nélkül neki se állok. A legfontosabb azonban a csicseriborsó liszt. Enélkül csak az boldogul, akinek van egy kíméletlenül kaszaboló kávédarálója.

Hozzávalók (egy nagy, vagy két kisebb serpenyőhöz, 2 főre)

2 evőkanál zabpehely, vagy bármilyen olajos mag - például kesudió - porrá őrölve (de porrá őrölt száraz kenyérrel is megy ám)
30 dkg csicseriborsó liszt, vagy kávéőrlőben liszttel őrölt vöröslencse (bármilyen száraz hüvelyessel működik, zöldborsóból simám lehet zöld omlettet gyártani Halloweenre)
víz, vagy alternativaként cukrozatlan szójatej
só, bors
csipet sütőpor, vagy szódabikarbóna (kicsit megemeli az omlettet, de igazából ki lehet hagyni)
olívaolaj
pirospaprika por
...és bármi, amivel általában a hagyományos omlettet gazdagítjuk - hagyma, gomba, paprika, bazsalikom, tofu, petrezselyem, miegymás

1. Első körben kapj elő egy keverőtálat, szórd bele a zabpehely és csicseriborsó lisztet, majd a sütőport. Sózd, borsozd, ha szárított zöldfűszereket használsz, beleszórhatod azt is, végül keverd meg alaposan. Ha mandula vagy kesudió lisztet is használsz, az is ezen a ponton ugrik az omlett mixbe.

2. Egy nagyjából két decis bögrében keverj össze olívaolajat és édesítetlen szójatejet (vagy simán csak vizet) 1-3 arányban, majd öntsd a mágikus omlett-porra, pont olyan állagra kell hígítanod, mint amilyen a felvert tojás. Akinél van Nemzeti Tofubolt, az a víz/szójatej felét kiválthatja a krémesre darált tofuval. Kóstold meg, hogy elég sós -e, én ilyenkor még mindig jól megsózom, és ha nem megyek sehová, belenyomok egy gerezd fokhagymát is. Na jó, bevallom, akkor is, ha megyek valahová.

IMG 1452
Steiner Kristóf

3. Egy teflonserpenyőbe löttyints olívaolajat, majd dobáld bele, amit találsz a hűtődben: karikára vágott hagyma és paprika, gombafalatkák, friss bazsalikomlevél - bármi belefér. Mikor már sisteregnek, és lecsóra emlékeztető illattal kecsegtetnek, ellenőrizd, hogy az omlettnek nincs -e szüksége még egy kis folyadékra, hajlamos ugyanis besűrűsödni.

4. Ha minden oké, mehet a serpenyőbe - csurgasd körbe a serpenyőn, ahogy a palacsintával szokás, majd mérsékeld a lángot, és fedővel letakarva süsd át négy perc alatt. Ha nem bízol a tűzhelyedben, három pec után kukkants be a fedő alá. Ha minden jól megy, nem szükséges megfordítanod az omlettet, mert a gőznek köszönhetően tökéletesen megfő felülről, és ropogósra sül alulról. Ha vastagabb az omletted, adj neki még pár percet. Nem nehéz rájönni, mikor van készen - pont úgy néz ki, mint a hagyományos omlett.

5. Valami e célra alkalmas eszközzel lazítsd fel az omlettedet peremén, egy lapos kiszedőkanállal ellenőrizd, nem tapadt -e a serpenyőre. Ha igen, finoman válassz le, és csúsztasd a tányérodra. Megpakolhatod apróra vágott zöldségekkel, és félbehajthatod, szendvicsbe is pakolhatod, vagy simán csak pirospaprikával megszórva is csodálatos reggeli - a nap bármely szakaszában.

IMG 1457
Steiner Kristóf
Oszd meg másokkal is!
Mustra