A legnyáribb étel: a főtt kukorica

Ha valami, hát a főtt kukorica maga a nyár. A strandon esik a legjobban, de cserébe ott a legdrágább is, a piacon jóval olcsóbban hozzá lehet jutni, és mivel megfőzni sem nagy kunszt, érdemes otthon is elkészíteni.

Ilyen a jó kukorica

A jó főtt kukorica sorsa eleve el van rendelve. Ha jó minőségűt veszünk, akkor már félig zsebben van a siker. De honnan tudjuk, melyik a jó? Alapfeltétel: friss csemegekukoricát vegyünk. A takarmánykukorica, bármennyire is szeretne hasonlítani a csemegére, nem jó, kerüljük nagy ívben.

Ne vegyük meg azt, amelynek külső levelei fonnyadtak, szárazak, megsárgultak. A zöld levél már jó kezdés. Ha ez megvan, érdemes kicsit széthúzni a zöld héját és megnézni, milyenek a kukoricaszemek. Alapvető, hogy a szemek ne legyenek "horpadtak", az azt jelenti, már öreg a kukorica, ha ilyet látunk, menjünk tovább.

kukorica

Nem jó, ha túl apró, vagy túl ritka, de az sem szerencsés, ha nagyon-nagyon sűrű. Ha megkarcolunk egy kukoricaszemet, és fehér, tejszerű anyag csordul ki belőle, akkor jó nyomon vagyunk, az általában friss kukoricát jelent. Ha viszont a csöve rózsaszínes/pirosas, akkor tegyük vissza, mert az takarmánykukorica. Az a jó, ha fehér vagy sárga a csöve.

Főzve 15 perc

A kukoricák héját/leveleit leszedjük és félretesszük, a haját (bajuszát) is eltávolítjuk, a csövek legvégét az utolsó sor alatt levágjuk. A kukoricákat leöblítjük. Egy jó nagy fazék alját kibéleljük az egészséges levelek felével, ráhelyezzük a kukoricacsöveket (ha nem fér bele egészben, akkor értelemszerűen kettétörjük/vágjuk). Felengedjük hideg vízzel, úgy, hogy ellepje a kukoricákat. A tetejét is lefedjük a levelek másik felével és közepesnél kicsit erősebb lángon, fedővel letakarva feltesszük főni. Ha felforrt, közepes lángon folytatjuk tovább és kb. 10-15 percig főzzük, majd esszük. Ha későbbre kell, a saját levében hagyjuk kihűlni.

Nem kell órákig gyöngyöző vízben főzni (mert akkor megkeményedik), és semmiképpen sem kell a főzővízbe sót tenni!! Csak közvetlenül evés előtt, egyenként sózzuk a főtt kukoricákat. Ha marad, akkor a főzővízben hagyjuk a csöveket.

Mikrózva 5 perc

Még ennél is gyorsabban megoldható a dolog a mikróban. Ehhez nem szedjük le a leveleket, csak a csövek végeit vágjuk vissza egy kicsit. A kukoricákat - ha többen vannak, ne érjenek össze! - egy vastagabb nejlonszatyorba bugyoláljuk, és úgy mikrózzuk 5 percig. Bármilyen fura is, a nejlon nem fog megolvadni, a kukoricák pedig a szatyorban lévő gőzben szépen átpárolódnak.

A kukorica grillezve is finom
A kukorica grillezve is finom

Sütve, grillezve

Kevés vajjal megkenve, alufóliába tekerve akár a parázsra is rakhatjuk, de süthetjük grillen is, amit közvetlenül utána némi fűszervajjal kenhetünk meg. Láttunk már baconbe tekert grillen sütött kukoricát is, de akár nyársra is húzhatjuk és piríthatjuk a tűz felett, akkor is nagyon finom lesz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek