Tejespite normál és paleo változatban

A clafoutis (“klafuti”) egy tipikus francia nyári desszert, tejes pite sok tejjel, tejszínnel, némi liszttel, tojással és gyümölccsel. Az eredetileg feketecseresznyével készülő clafoutis sokféleképpen variálható, málnával, barackkal, eperrel vagy bármilyen más bogyós gyümölccsel is nagyon finom, de léteznek sós clafoutis-k is, találkoztunk már paradicsomos, parmezános, sajtos és cukkinis clafoutis-val is, melyek akár könnyű vacsoraként, grillköretként is bevethetők.

Az a legjobb a clafoutis-ban, hogy sokféleképpen variálható. A gyümölcsök mellett jól tolerálja az alkoholt is: cseresznyepálinkával, barackpálinkával bátran meglocsolhatjuk a gyümölcsöket, és ha már így belejöttünk, nyugodtan “dúsítsuk” mandulával, mogyoróval is, ártani nem fog neki! Langyosan a legjobb, tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, de kínálhatunk mellé akár vaníliafagylaltot is. A klasszikus receptet mellé egy tej, és gluténmentes, nyírfacukros verziót is ajánlunk az óvatos duhajoknak és paleobarátoknak.

Klasszikus clafoutis

Hozzávalók:

185 ml tejszín
125 ml tej
1 kiskanál vaníliakivonat (házi)
3 db tojás
6 dkg cukor
50 dkg cseresznye (nálunk magozva, de az eredeti francia receptben maggal együtt kerül bele)
8,5 dkg liszt
1 evőkanál cseresznyepálinka (elhagyható)

clafoutis
Doctor Pepper

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kivajazunk egy 24-26 cm átmérőjú pitesütőformát.

2. A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és a pitesütőformába szórjuk.

3. A tojásokat kikeverjük a cukorral és a vaníliakivonattal, hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük.

4. Apránként hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, folyamatosan keverve, míg végül egy csomómentes, sűrű palacsintatésztát kapunk.

5. A masszát a gyümölcsre öntjük, sütőbe toljuk, és 35-40 percig sütjük.

Tej és gluténmentes, nyírfacukros clafoutis sárgabarackkal és mandulával

Hozzávalók:

300 ml mandulatej
1 tk vaníliakivonat (házi)
3 db tojás
6 dkg nyírfacukor
7 dkg darált mandula
2 evőkanál durvára vágott mandula
40 dkg sárgabarack

mentes clafoutis
Doctor Pepper

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és kivajazunk egy 24-26 cm átmérőjú pitesütőformát.

2. A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és a pitesütőformába szórjuk.

3. A tojásokat kikeverjük a nyírfacukorral és a vaníliakivonattal, hozzáadjuk a darált mandulát, és elkeverjük.

4. Hozzáadjuk a mandulatejet és 2 evőkanál durvára vágott mandulát, és elkeverjük.

5. A masszát a gyümölcsre öntjük, sütőbe toljuk, és 35-40 percig sütjük.

A tetejére még szórhatunk pirított mandulaszeleteket is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra