Grillszezon: ilyen az igazi BBQ oldalas

Praktikus recept kisebb-nagyobb vendégségekhez, mivel a munka javát előre, akár egy nappal korábban is letudhatjuk a hús elősütésével és a pác kikeverésével. Mindkettő jól elvan egy napot a hűtőben, és ha megjöttek a vendégek, már csak annyi a dolog, hogy a pácos húsdarabokat átpirítsuk a grillen, ez egy negyedóra alatt bőven meg is van, és máris lehet enni.

shutterstock 113217628

Hozzávalók 4 emberre

A húshoz:

2 kg csontos oldalas (két oldalas)
5 gerezd fokhagyma nagyon apróra vágva
1,5 deci víz/vagy 1 dl víz+fél dl jó pálinka
3 ág kakukkfű
3 ág rozmaring
3 levél zsálya néhány darabba tépve
só, bors

A páchoz:

2 dl ketchup
1 citrom leve
5 ek szójaszósz
2-3 centis lereszelt gyömbér leve a kezünk között kinyomva
1 kávéspohár rizs/almaecet
2 ek worcestershire szósz
1 ek tabasco
1 ek lágy sötétbarna (vagy másmilyen) cukor
2 gerezd fokhagyma

1. A sütőt 170 fokra bekapcsoltam.

2. Az egész oldalasokat egy vékonyan kiolajozot/zsírozott tepsibe fektettem, mindkét oldalukat sóztam, borsoztam, megszórtam őket az apróra vágott fokhagymadarabokkal, rájuk/közéjük rendezgettem a zöldfűszereket (rozaringot, kakukkfüvet mosva, ágastul, úgy a végén könnyen félre lehet tenni), és aláöntöttem egy kevés vizet. Jó szorosan lefóliáztam.

3. Betettem a sütőbe, itt nem gond, ha még nem érte el a kívánt hőfokot, majd megmelegszik, nem számít. Két óra sütést terveztem, de korábban el kellett mennem otthonról, így kb másfél óra után lekapcsoltam a sütőt, de nem vettem ki belőle a húst, ott hűlt le, ez nem ártott neki.

4. Amíg a hús sült, elkevertem a pácot. Érdemes kóstolgatni, ha valaki csípősen szereti, nyomja meg a tabascot, vagy tegyen bele jó erős paprikát. A szójaszósz és a többi hozzávaló miatt viszont sózni nem kell, elég sós lesz így is.

5. Ha már egészen puha a hús (könnyedén ki tudjuk húzni belőle a csontot), a munka javával meg is vagyunk.

bbqoldalas1
Koncz Andrea

Ha csak néhány órát kell várakozni, lehet rögtön tovább haladni, ha másnapra kell, akkor a szósz és a kihűlt hús is menjen a hűtőbe.

6. A sütés előtt 1-2-pár órával a húst 2-3 bordányi darabokra vagdostam, és a darabokat egyenként megmártottam a szószban, aztán visszarakosgattam őket a tepsibe, itt már álljon szobahőmérsékleten, hogy ne hűtőhidegen tegyük majd a grillre.

7. A várakozási idő letelte után a húsdarabokat a grillrácsra pakoltuk, oldalanként pár (max 5-7) perc alatt rájuk pirítottunk, közben a maradék pácból is bőven kanalaztunk rá. A szósz magas cukortartalma miatt hamar karamellizálódni fog, nem kell szenesre égetni, de egy kis fekete itt-ott nem meglepő, ez egy ilyen múfaj.

Ennyi, sültpaprika salátával és kenyérrel ettük.

bbqoldalas2
Koncz Andrea
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek