Gazpacho: hideg leves forró napokra

Idén Barcelonában nyaraltunk a párommal, ebből pedig magától értetődik, hogy rengeteget, és még annál is többet ettünk. A spanyoloknak szerencsére számtalan "véletlenül vegán" ételük van, így a tradicionális tapasoktól a churroszon át egészen a gazpachoig rengeteg helyi fogás közül válogathattunk. Az egy hét végére szabályosan gazpacho-függő lettem: a világon semmi sem frissít fel és laktat jól egyszerre úgy, mint ez az üdítő, hideg zöldségleves.

IMG 1387
Steiner Kristóf

Gazpachot készíteni nagyjából annyi erőfeszítés, mint összedobni egy turmixot, ha pedig jól végeztük a dolgunkat, az élmény olyan lesz, mintha csak egy barcelonetai kisvendéglő teraszán kanalazgatnánk egy csészényi nyarat. Mindemellett praktikus fogás is, hiszen simán elhasználhatjuk hozzá a kissé túlérett paradicsomokat. Ha drága a kaliforniai paprika, sima "TV" paprikából is remek lesz.

Hozzávalók (4 csészéhez)

6-8 szem nagy paradicsom
1 nagy kígyóuborka
2 szem nagyobbacska paprika (én egy pirosat és egy zöldet használtam, mert színesen szép az élet)
1 fej fehérhagyma, vagy 1 szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
egy szelet szikkadt kenyér, vagy fél zsemle
1 evőkanál sherry ecet (de almaecettel, vagy balzsamecettel is működik)
3 evőkanál olívaolaj
só, bors

1. Az egyetlen kihívás a paradicsom meghámozása, de ez nem olyan tragikus ám, mint amilyennek elsőre tűnik. Forralj fel egy lábosban vizet, és amikor már lobog, fél percre csobbantsd bele a paradicsomokat. Ezután hideg folyóvíz alatt szinte maguktól bújnak ki a héjukból. Ezután már csak ki kell kaparnod azt a fehér, kemény kis csücsköt.

2. Hámozd meg, és aprózd fel az uborkát, a paprikát is nyesd kis kockákra, majd jöhet a hagyma és a fokhagyma is. A paradicsom kivételével minden apróra vágott zöldségből tegyél félre egy kicsit - ez lesz ugyanis a feltét.

3. Egy keverőtálba kotord bele a zöldségeket, morzsold rá a kenyeret, sózd, borsozd, és locsold meg az ecettel, majd a kezeiddel alaposan dolgozd össze, és amíg elmosogatod a kést meg a vágódeszkát, hagyd kicsit szottyogni magában.

4. Ha botmixered van, kapd elő, ha valami csoda-robotgéped, öntsd át bele a zöldségeket, és addig turmixold őket, míg egészen homogén, rózsaszínes krémet kapsz. Közben fokozatosan adagold az olívaolajat. Ha kész van, kóstold meg, és ha úgy érzed, kell bele még só, bors, vagy ecet, itt a remek alkalom pótolni.

IMG 1388
Steiner Kristóf

5. A gazpacho jéghidegen az igazi, ezért ha minél hamarabb szeretnéd magadévá tenni, told be a mélyhűtőbe negyed órára, ha pedig nem sürgős, fedővel a tetején tárold a hűtőben - egyébként tipikusan az a kaja, ami másnapra még finomabb lesz.

6. Tálald a maradék apróra vágott zöldséggel - én "kézi tépésű" kenyérdarabkákkal is meg szoktam kínálni, amelyeket picit megpirítok a gázrózsa felett.

¡Buen provecho!

Ezt ne tegye a gazpachoval:

A gazpachot sokan vízzel, vagy paradicsomlével szokták felhígítani, de szerintem ez csak akkor engedhető meg, ha váratlan vendégek érkeznek, és nincs elég leves a lábosban. A hámozott paradicsomkonzerv használata épp ilyen barbár cselekedet lenne a friss helyett, hiszen a gazpachonak a paradicsom nem más, mint maga a lelke.

IMG 1389
Steiner Kristóf
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek