Hogyan süssünk kalácsot? Limara megmondja!

Egy álmom vált valóra, amikor Limara elfogadta a meghívásunkat, és ezután időről-időre ír nekünk ide az Alapkonyhára. Ha valaki nem ismerné őt, Limara a kenyerek és péksütemények ura, a kelt tészta magyar királynője - amit ő nem tud, azt nem is érdemes tudni ebben a műfajban. Az első témában magam felé hajlott a kezem.

Én kérdeztem tőle, lehet-e házilag olyan könnyű és foszlós kalácsot sütni, mint amilyen a teleadalékolt bolti? Arra voltam kiváncsi, én vagyok-e béna, hogy az enyém nem olyan lesz, vagy a házikalács az olyan műfaj, aminél meg kell barátkozni a tömöttebb állaggal. Az ítélet: én vagyok béna. Limara most beavat minket a házi kalácskészítés alapjaiba. 

Hogy lehet-e otthon olyan jó foszlós kalácsot sütni, mint a bolti? Persze, hogy lehet, sőt, még annál jobbat is. Nálunk gyakran kerül az asztalra illatos fonott kalács, különösen a lekvárfőzések idején. A frissen főzött lekvárt ugyanis a legjobb lágy, pihe-puha kaláccsal kóstolni, ez alól talán csak a szilvalekvár kivétel - ahhoz ugyanis langyos kovászos kenyér illik.

Azt nem mondom, hogy a kalácssütés egyszerű, mert elég sok buktatót rejt magában, de ha van egy tökéletes receptünk, és betartunk néhány szabályt, akkor garantált a siker.

7807 680459555313893 1794329681 n
Limara

Kezdetben az én kalácsaim sem voltak mutogatni valóak, én is elkövettem azokat a hibákat, amivel oly sokan keresnek meg manapság. Túl sok folyadékkal készítettem, túl sok élesztőt használtam, túlságosan meleg helyen, túlságosan sokáig kelesztettem. Mert azt hittem, hogy úgy kell. Pedig nem.

Tudnivalók

  • A kalácstészta lágyabb ugyan, mint a kenyértészta, de nem sokkal, és semmi estre sem ragacsos. Az élesztővel sem kel túlságosan bőkezűen bánnunk, hiszen ha túlkelesztjük a tésztát, eltűnnek a fonások, a kisült kalács pedig élesztőízű lesz. A kalácstésztába dolgozott zsiradék, cukor és tojás szintén emelik a tésztát. Ha ezt még megfejeljük meleg helyen történő hosszú kelesztéssel, akkor biztos a kudarc.
  • Szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk, a tejet is csak langyosítsuk, de ne melegítsük túl.
  • Ha kézzel vagy kézi mixerrel dagasztunk, akkor készítsünk kovászt, ha kenyérsütőgéppel vagy nagyrobot dagasztókarjával dolgozunk, akkor nem kell, egyszerűen csak morzsoljuk az élesztőt a többi hozzávalóhoz.
  • A kenyérsütőgépek, dagasztógépek kicsit több folyadékot képesek a tésztába dolgozni, mint a kézi mixerek, vagy a saját két kezünk.
  • Ha először dolgozunk egy receptből, akkor a megadott folyadékmennyiséget ne öntsük rögtön a tésztához, egy keveset tartsunk vissza, és csak szükség szerint adagoljuk!
  • A vajat csak a dagasztás második felében adjuk a tésztához, különben rögtön körbeveszi a lisztszemeket, így az élesztő nem fér hozzá, a tésztánk nem, vagy csak nehezen fog megkelni.

Foszlós kalács

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2,5 dl langyos tej (+ 0,5 dl a kovászhoz, ha kell olyat csinálnunk)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 8 dkg olvasztott vaj

Kenyérsütőgéppel vagy nagyrobottal dagasztva

Ha kenyérsütőgéppel/nagyrobottal  dolgozunk, akkor a vaj kivételével az összes hozzávalót egyszerűen csak mérjük a gép üstjébe és indítsuk el a dagasztás programot. Én a kenyérsütőmet nyitott tetővel dolgoztatom, így biztosan nem melegíti túl a tésztát. A vajat öt-hat perc után kezdjük adagolni, két-három részletben adjuk a tésztához, így könnyebben felveszi!

A tésztát menet közben ellenőrizzük, ne legyen ragacsos, de túl kemény sem. Ha az ujjunkkal megbökjük, engedjen egy kicsit, de ne tapadjon rá a tésztából.

Ha leáll a gép, azonnal kapcsoljuk ki! Vagy tegyük át a tésztát kelesztőtálba, vagy hagyjuk a kikapcsolt gépben, a tetejét csukjuk le, és 30-35 percig pihentessük.

5351 496529030407010 957163576 n

Kézzel vagy kézimixerrel dagasztva

Ha kézzel vagy kézi mixerrel dolgozunk, akkor a fél deci langyos tejet keverjük el egy teásaknál cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy-két evőkanál lisztet, és tegyük félre.

Míg az élesztő felfut, a lisztet szitáljuk tálba, keverjük el a sóval és a cukorral! A vajat olvasszuk meg! A liszt közepébe készítsünk mélyedést, ide üssük a tojást, és ide öntsük a közben felfutott élesztőt, valamint a langyos tejet!

Kezdődhet a dagasztás! Amikor már szépen összeáll a tésztánk, a felülete sima, lehet adagolni a zsiradékot. Itt is több részletben kell a tésztához öntenünk. Addig folytassuk a munkát, míg a vaj szépen belesimul a tésztába, és az kezd az edény aljától elválni.

Ezután tegyük kelesztőtálba, vagy takarjuk le a tálat egy vastag abrosszal és hagyjuk 30-35 percig kelni.

Ha letelt a pihenője

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, osszuk a tésztát annyi egyforma darabba, ahány ágból szeretnénk megfonni a kalácsot. Egyesével gömbölyítsük őket, azaz formázzunk belőlük kis cipókat. Takarjuk le és hagyjuk 10-15 percig pihenni, ezalatt a sikérszálak ismét megnyúlnak, és a tészta formázhatóvá válik.

A pihentetett gombócokat sodorjuk meg hosszú hurkává, aztán csípjük össze a végüknél, és fonjuk meg. Fontos, hogy a fonás ne legyen túl laza, de túl szoros sem!

1585 680459395313909 442213604 n
Limara

Óvatosan emeljük át egy sütőpapíros tepsire, igazítsuk úgy, hogy a tésztánk még jócskán meg fog kelni. Verjünk fel egy egész tojást, és azonnal kenjük le a kalácsot! Hagyjuk 30-40 percig szobahőmérsékleten pihenni.

A sütőt ezalatt melegítsük elő 170 fokra!

A megkelt kalácsot még egyszer kenjük le felvert tojással. Ezt a trükköt én is nem régen tanultam, így lesz igazán fényes a kisült kalácsunk héja!

A tepsit toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 40 percig. Ha túlságosan barnulna, félidőben borítsunk rá fóliát vagy sütőpapírt.

A kisült kalácsot tegyük rácsra hűlni!

Hibalehetőségek

  • Túl sok folyadék: ragacsos lesz a tészta..
  • Nincs elég jól kidolgozva: nincs tele a tészta hólyagokkal.
  • Keletlen tészta: ha sütés közben reped, de emelkedik és nem esik össze, akkor keletlen volt a tészta, mielőtt sütőbe került.
  • Túlkelt a tészta: Ha reped és össze is esik, terül, akkor túlkelt a tészta. Megvágva tömör, extrém esetben sületlen állagú.
  • Túl sok folyadék vagy élesztő+túl meleg helyen kelés: eltűnnek a fonások
Oszd meg másokkal is!
Mustra