Mitől lesz finom a padlizsán?

Kevés dolog van, amit jobban szeretek az olasz konyhánál. Talán a Rolling Stones. Na, de ne kalandozzunk el az olaszok egyik legközkedveltebb ételétől, a parmezános padlizsántól, ami kisebb módosításokkal az ország összes régiójában megtalálható. Az állítólag Szicíliából származó receptet északon kóstoltam már palacsintával megbolondítva, délen pedig kevés étcsokoládéval, főtt tojással, illetve rizzsel elkészítve is. Most a főtt tojásos, sonkás verziót mutatjuk be, de ha ez így túl sok, ezek nélkül is tökéletes..

tk3s mon025039

Hozzávalók:

2 darab nagyobb méretű padlizsán
1/2 vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
1,5 jó minőségű paradicsomkonzerv vagy 70 dkg paradicsom
30 dkg mozzarella (nem pizzamozzarella!)
10 dkg főtt sonka (opcionális)
2 főtt tojás (opcionális)
10 dkg parmezánsajt
olívaolaj,
só, bors
balzsamecet és aszalt paradicsom (opcionális)

melanzane1

Elkészítés:

1. Vágjuk a padlizsánt hosszanti irányban 4-6 mm vastagságú szeletekre, sózzuk be, és tegyük félre 15-20 percre, hogy kiizzadja magát. A tojásokat tegyük fel főni.

2. Készítsük el a paradicsomszószt. Az apróra vágott  fél vöröshagymát kevés olívaolajon pirítsuk le, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsomot. Csipetnyi cukorral, sóval és borssal ízesítsük, én tettem bele pár szelet apróra vágott aszalt paradicsomot is. Közepes lángon főzve kb. 15 perc alatt elkészül. Ha megvan, szórjuk bele az eltépkedett bazsalikomleveleket, azokkal is kavarjuk át.

3. A padlizsánról mossuk le a sót, és olajon süssük aranybarnára a vékony szeleteket.

4. Egy tepsi aljára kanalazzunk egy kis paradicsomszószt, majd tegyük rá az első réteg padlizsánt, a mozzarella- és a főtttojás-karikákat, a főtt sonkát, illetve hintsük meg bőven reszelt parmezánnal és bazsalikomlevelekkel. Az utolsó kettővel semmiképpen sem érdemes fukarkodni. Ebben a sorrendben addig rétegezzük, míg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejét szórjuk meg parmezánnal, tetszés szerint kevés zsemlemorzsával is megbolondíthatjuk.

5. 180-200 fokos sütőben 20-25 percig süssük.

6. A melegen és langyosan is fogyasztható ételt pár csepp balzsamecettel meglocsolva, még több bazsalikommal tálaljuk. Ciabattával vagy anélkül is kiadós, és garantáltan gyorsan elfogy. Jól passzol mellé valami egyszerű zöldsaláta.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek