Sütőzacskóteszt: túl nagy különbség nincs köztük

Eddig soha nem éreztem a késztetést, hogy kipróbáljam milyen sütőzacskóban sütni az ételt, de már annyian használják körülöttem, hogy fejet kellett hajtanom a feladat előtt.

Biztosan profánul hangzik, de a hideg rázott a gondolattól, hogy egy műanyag zacskóba húst pakoljak, és így az egészet tegyem a forró sütőbe. Valahogy mindig olyan érzésem volt, hogy vagy a zacskó olvad majd a húsba, vagy a hő hatására olyan anyagok szabadulnak ki belőle és épülnek a kajába, amit én nem szeretnék megenni. Így hát kétkedve próbáltam megtalálni a legjobb sütőzacskót.

Több forrásból érdeklődtem, hogy mi a lényege ennek a zacskózósdinak és, hogy tényleg jobb lesz-e a kaja bennük. Az általam megkérdezettek 90 százaléka szerint jobb dolog nem történhet senkivel mint a sütőzacskó, és összesen csak csekélyke 10 százalék gondolja úgy, hogy egy totálisan értelmetlen valami, amit ismét csak a fogyasztói társadalomnak kreáltak. A legtöbben azért esküsznek rá mert használatával nem kell sütőt takarítani, valakinek az is számít, hogy puha lesz benne a hús.

Na, de a lényeg és a vélemények: „Azért használok sütőzacskót, hogy ne szarozza össze a sütőt a sülő hús (vagy egyebek) fröcskölődő leve sülés közben.” „Felkockázott zöldséget vagy gyümölcsöt a legjobb így sütni, az tök gyors, hússzeleteknél (bár arra is ajánlják) viszont szopó, mert ahogy fedik egymást a cuccok, nem sül egyenletesen.” Itt azért nem árt megjegyezni, hogy az összes sütőzacskó csomagolásán fel van tüntetve, hogy úgy helyezzék el benne az ételeket, hogy azok ne fedjék egymást. Az viszont abszolút igaz, hogy a zöldségeknek fenomenális ízük lesz. Vagy legalább a sárgarépának. De erről később.

„Szeretem, mert nem szárad ki benne a hús. Töltött csirkecombokhoz, meg olyan drága és kényes húsokhoz, amit amúgy tutira elcsesznék, és akkor megszakadna a szívem (bélszín, báránygerinc, szűzérme, ilyesmik). Ja, és olyankor is jó, ha a húsaid egyik része kényes, a másik meg nem, és akkor lehet őket egyszerre sütni úgy, hogy a kényes az zacskóban van. (pl. bárány comb és gerinc sülhet egyszerre). Jól be kell fűszerezni, alaposan lezárni, nem elfelejteni megszurkálni, és baromi sok helyet kell hagyni fölötte, mert nagyra megdagad.” Itt csak annyit fűznék hozzá, hogy igen, megdagad, de egyáltalán nem muszáj a zacskó legvégénél megkötni a száját, ha éppen csak egy-két kisebb hús van benne. Így egy csomó helyet tud nyerni, és máris nem lesz akkora buborék a sütőben.
 
„A sütőzacskó jó, egész sült csirkéhez például el sem tudok képzelni mást, de lényegeben minden egészben sült cucchoz használom, pl. a kolbásszal töltött karaj is ilyen.”
 
És íme egy ellenvélemény: „Egyszer próbáltam, szerintem az ördög találta ki egy esős vasárnapon, amikor felbaszta magát a gasztrobloggereken. Soha többé nem használok ilyet. A sütőt nem akkor mutatvány kitakarítani, én ki is dobtam a többi sütőzacskót, talán még keresztet is vetettem utána.

Én nem azért főzök, hogy legyen kész a kaja, és együnk, sokszor beszagolok a sütőbe, szeretem, hogy árad ki az illat, és amikor nyitod ki a sütő ajtaját, meg tudod mondani, mi kéne még bele, mit kéne arrébb toszogatni, ez ilyenkor mind kuka. Ha ezt használod, olyan, mint amikor nincs többé beleszólásod, olyan, mint egy instant kaja. Tőlem az élményt vette el.”

Ez volt a felkészülés, nézzük mit tud élesben

Ezekkel az élményekkel gazdagabban, alig vártam, hogy kipróbálhassam a sütőzacskókat. Természetesen azt mondanom sem kell, hogy én, a sütőzacskószűz, azonnal el is csesztem a az első menetet, mert az első két zacskó totálisan ráolvadt a sütő rácsára, a bennük lévő tartalom meg belepotyogott a sütőbe. Valószínű túlhevítettem a sütőt, (ne 260 fokra gondoljanak, maximum 200-210 fok lehetett) és emiatt történhetett ez meg. Nyilván volt anyázás, rács sikálás, sütő hűtés, csirke fűszerezés, majd újratöltés a zacskókba.

Másodszorra már sokkal jobban figyeltem a hőre (bár a sütőzacskók csomagolásán 200 fok van feltüntetve), és nem is a rácsra tettem a cuccot, hanem egy tepsibe. Ja, és okulva az előbbi szerencsétlenségből, a tepsit meg kibéleltem sütőpapírral. Így mindenre felkészülve indultam neki újra, a sütőzacskótesztnek.

A sütőzacskó lényege

Nem lesz koszos a sütő, gyorsabban megpuhul benne az étel, nem kell hozzá zsiradékot használni, vagy ha kell, akkor is nagyon keveset. Jobban megmarad a húsok és zöldségek íze, aromája és nyugodtan magára lehet hagyni a sütőben.

Így működik a sütőzacskó

Speciális műanyag zacskó, a zsír nélküli sütés egyik eszköze. Az előkészített húsdarabot belehúzva végét szorosan lezárjuk, de helyet hagyunk a felszabaduló gőznek. Forrás: wikibooks.org

Amikor újrafűszereztem sóval meg borssal az azonos méretű csirke alsócombokat, már egyáltalán nem voltam annyira izgatott, mint az első felállásnál. Nyilván azért érdekelt, mi lesz az eredmény, de jó sokat kivett belőlem ez az olvasszunk-sütőzacskót-sütőrácsra program.

Szóval fűszereztem a húsokat, aztán betettem őket a zacskókba mindegyikbe kettőt. (Közben azon morfondíroztam, hogy ha nem áttetsző lenne hanem piros, simán elmenne Mikulászacsinak is.) Melléjük karikáztam pár sárgarépát, összekötöttem a zacskót, és tízszer megszurkáltam húsvillával a tasakot. 180 fokra(!) előmelegített sütőbe helyeztem őket tepsiben. Először csak kettőt, aztán a másik kettőt. Így történt, hogy cirka 4-5 óra alatt (beleszámítva az elcseszett első próbálkozást) lett 8 darab nagyon omlós, nagyon puha dobverőm, pár répával.

Tapasztalataim

Igaz, hogy így is lehetett érezni a lakásban a sült hús illatot, de mégsem volt az az igazi, mindent beterítő kellemes szag. Ez mondjuk kis lakásban lehet előny is! A hús elképesztően finom ízű maradt, omlós lett, de egyáltalán nem ropogott a comb bőre. Hiába vágtam ki a zacskót és vártam 15 percet miután letelt az egy óra párolás, ugyanolyan puha maradt. Jó, a lefelé fordított része ropogós lett, de az is csak azért, mert kiszáradt. A sárgarépa, már amelyik nem égett a zacskóba, nagyon finom lett.

Jöjjenek a versenyzők

Az összes zacskót 180 fokos sütőbe tettem, egy óráig puhítottam a húsokat , majd a zacskó tetejét levágva további 15 percig próbáltam ropogósra sütni a combokat, kisebb-nagyobb sikerrel.

1. Kelly, 8 db; 25 × 38 cm

Nincsen külön zárószalag hozzá, saját anyagából kell levágni és azzal kell körbetekerni a zacskó száját. Szimpatikus megoldás, csak kár, hogy egy erősebb húzásnál a kezemben maradt a szalag fele.
A sütés végén épp a hús legfinomabb részét, a bőrét nem sikerült kimenekítenem a zacskóból úgy odaragadt, és ez történt a répákkal is. A hús omlós lett, viszont az összes répa megégett. Talán mégsem olyan jó egyszerre sütni a húst és a zöldséget [De, csak nem kell ilyen apróra vágni a répát. a szerk]. Így első használatra nekem nem vált be, valószínű nem is fogok kísérletezni vele, mert találtam jobbat.
 

2. Tesco, 5 db; 35 × 43 cm

A teszkósból nem találtam kisebbet, emiatt kénytelen voltam megvenni ezt a bazinagyot. Előnye, hogy van hozzá zárószalag, ami nem szakad el. A nagyon lusták mikróban is használhatják, azt hiszem zacskós-mikrós ételt viszont semmiféleképpen nem tudnék magamba erőltetni. Épp elég volt legyűrnöm azt, hogy műanyagzacskót teszek a sütőbe. Itt is egy kissé feltapadt a zacskóra a hús és a zöldségek is, de egyszerűbb volt kiapplikálni, mint a Kellyből. Talán mintha kicsit ropogott volna a bőr, de azért senkinek ne legyenek óriási illúziói ezzel kapcsolatban.
 
 

3. ALUFIX, 8 db; 25 × 38 cm

Túl sok újat nem lehet mondani a termékről, csak ismételni tudnám magamat. Ugyanaz elmondható erről is mint az előző kettőről: leégett benne a kaja, de jó íze lett a húsnak, és a meg nem égett répának. Ehhez is van műanyag zárószalag, hurrá!

4. Hewa,8 db; 25 × 38 cm

A kedvencem ez a Hewa volt a próbán. Nem mondanám, hogy igazán ropogósra sült benne a hús, de mindenképpen ropogósabb volt mint a többiben. Ami egyébként valószínűleg annak köszönhető, hogy ezt az egy zacskót véletlenül a lyukakkal lefelé sikerült betennem a tepsibe, így a benne lévő víz és zsír kombó lassan kiszivárgott a sütőpapírra. Egy baja van: ugyanolyan zárószalaggal rendelkezik mint a Kelly, szóval semmilyennel, és ez is kézben marad egy erőteljesebb húzásnál.

Összegzés

Ön használ sütőzacskót?

Azt hiszem túl nagy különbség nincsen ezek között a zacskók között, úgyhogy azt emelje le a polcról, amelyiket éppen lehet kapni. Azt hiszem húsoknál nem fogom alkalmazni, mert ha simán (a megszokott, hagyományos módon) beteszem a tepsibe a combokat, ízre és puhaságra megegyeznek a zacskóséval, viszont még ropognak is. Zöldségeknél jó lehet, zsír-szegény kaják elkészítéséhez tökéletes.

Ez az egész találkozás a sütőzacskóval olyan volt, mint amikor Richard Gere elviszi Julia Robertset az operába a Micsoda Nő című filmben, és elmagyarázza neki, hogy az első találkozás az operával meghatározza, hogyan viszonyul hozzá a későbbiekben. Na, én a sütőzacskót elfogadom, de valószínű egy csomag bőven kitart majd jó pár évig a konyhaszekrényben.

Termék Kiszerelés/darab Ár Ár/1db
Itt vettük
Alufix 8 494 62 Auchan
Hewa 8 395 49 Auchan
Tescós 5 175 35 Tesco
Kelly 8 229 29 Auchan
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek