Joghurthabos epertorta

Amikor elkezdtem csinálni ezt a tortát, azt gondoltam, Limara receptjét fogom követni. Aztán, mire megsütöttem a piskótát, rájöttem, hogy mégsem, mert inkább valami könnyebb, magasabb, joghurtos krémre vágyom. De nem szeretnék idegen tollakkal ékeskedni, a végleges verzió is bőven tartalmaz elemeket az eredeti, Limara receptből.

Már csak a gyertyák hiányoznak
Már csak a gyertyák hiányoznak

Ez a torta szülinapra készült, és bár a nagy formában sütöttem, el is fogyott rögtön. Szóval jó lett, de nem szépítem, van vele macera, úgyhogy az lásson neki, aki olyan mint én, és élvezi a bíbelődést. A munka oroszlánrészét este csináltam, aztán másnap fejeztem be, így a krémnek volt ideje rendesen megdermedni.

Hozzávalók:

Tészta (6 tojásos piskóta)

6 tojás
18 dkg cukor
15 dkg liszt
3 dkg sötét kakaópor

0. A sütőt bekapcsoltam 180 fokra, sima alsó-felső, nem légkeverés.

1. A tojásokat egy tálba ütöttem, elkezdtem verni a robottal, és hozzáadtam a cukrot. A legmagasabb fokozaton 8-10 percig kevertem, ennyi idő után teljesen kifehéredik, és egészen valószínűtlenül megnő. Ezt le is fotóztam, hogy lássák, mennyire.

Ez a hab speciel 5 tojásból és 15 dkg cukorból nőtt ekkorára. Mellette referenciának egy 3 decis bögre van
Ez a hab speciel 5 tojásból és 15 dkg cukorból nőtt ekkorára. Mellette referenciának egy 3 decis bögre van

2. Amikor már elérte ezt a szuperhabos állagot, 4 részletben hozzászitáltam a liszttel elkevert kakaóport, és egy evőkanállal összeforgattam az egészet.

3. Kapcsos, alul sütőpapírral kibélelt 26 centis formába öntöttem, és 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt megsütöttem. Mielőtt kivesszük, tűpróba!

4. Félretettem hűlni.

A krém:

4 tojás sárgája
2 ek kukoricakeményítő
fél liter tej
15 dkg házi vaníliás cukor
8 lap zselatin
2,5 dl sűrű görög joghurt
4 dl habtejszín
30-35 dkg eper

Először egy vaníliás cukrászkrémet főztem, a'la Limara, ez hasonló, mint az angolkrém, csak van benne keményítő.

1. A tojások sárgáját a cukorra fehérre kevertem, amikor ez megvolt, hozzákavartam a 2 ek keményítőt is.

2. A tejet felforrósítottam.

3. A forró tejet nagyon vékony sugárban elkezdtem beleönteni a tojásos kulimászba, közben folyamatosan ment a robotgép. Nagyjából a fele mennyiségű tejet dolgoztam így bele.

4. A tejes-tojásos cuccot visszaöntöttem a lábosban lévő, maradék tejhez, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve, nagyon kicsi lángon besűrítettem.

5.  Még forrón belekevertem a zselatinlapokat, alaposan elkevertem, és félretettem hűlni. Hűlés közben is jó párszor alaposan átkevertem.

6. Ha már hideg, jöhet a krém többi része. Belekevertem a 2,5 dl sűrű görög joghurtot, a szétturmixolt epret, és 4 dl keményre vert tejszínhabot. (A tejszín legyen tényleg nagyon hideg, egy fél nap a hűtőben plusz egy óra a fagyasztóban felverés előtt nálam garantált siker.)

7. Visszatettem a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.

8. A piskótát lapjában kettévágtam, azt, ami a sülés közben felül volt, a tortaforma aljába tettem. Ráhalmoztam az epres-joghurtos habot, és betettem a hűtőbe, éjszakára. A maradék fél piskótát átlátszó fóliába bugyolálva a hideg sütőbe rejtettem, nehogy megtalálják a gyerekek.

epertorta3

Másnap reggel:

Reggel rátettem a másik fele piskótát, és megcsináltam rá a mázat, azán később, tálalás előtt a díszítést. A kész torta jóval magasabb lesz, mint a normális kapcsos forma, erre érdemes lélekben felkészülni -  szállítani például valószínűleg nem lenne egyszerű.

Tetejére:

8-10 dkg 75 százalékos étcsoki
4 ek tejszín

díszítésnek:

25 dkg eper
néhány ágacska friss menta/citromfű,

1. A mázhoz a mikróban összeolvasztottam a csokit a tejszínnel. Ehhez alacsony fokozatra tettem be, és 20 másodpercenként átkevertem. Amikor a csoki már majdnem felolvadt, már csak kevergettem.

2. Ráöntöttem a tortára, és a kanállal körbesimítottam.

3. A hűtőbe tettem dermedni, tálalás előtt tettem rá az epret és a citromfüveket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra