Pénteki süti: emeletes, epres, morzsás

epres suti 2

Kezd javulni az eperválaszték, jön a finom, igazi magyar eper is, úgyhogy lehet hangolódni az epres receptekre. Használhatjuk salátákhoz, turmixokba, ehetjük simán, tejföllel, vagy olvasztott csokiba mártva és ha mindezek után még mindig marad eper, akkor elsüthetjük egy finom tavaszi süteményben, mint például ez az emeletes, morzsás epres sütemény.

Hozzávalók (egy 18 centis formához, 26-oshoz duplázzanak mindent):

Az alaptésztához:

10 dkg puha vaj
1 db tojás
5 dkg porcukor
7,5 dkg liszt
1 citrom reszelt héja

Az epres részhez:

20 dkg eper 
3 dkg barna cukor
3 dkg liszt


A morzsás részhez:

5 dkg hideg vaj
5 dkg barna cukor
7,5 dkg liszt

epres suti 3

1. Az alaptésztához a puha vajat kikeverjük a tojással és a porcukorral, belereszeljük a citrom héját, és végül hozzáadjuk a lisztet, és azzal is összekeverjük.

2. A tetejére kerülő morzsás tésztához a hideg vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a cukorral és a liszttel. Felhasználásig betesszük a hűtőbe.

3. Az epres részhez az epret kicsumázzuk, megmossuk és feldaraboljuk. Megszórjuk a barna cukorral, óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze az eper, megforgatjuk benne, majd rászórjuk a lisztet és abban is megforgatjuk.

4. Előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát és belekanalazzuk az alaptésztát, egyenletesen elosztjuk.  Ráhelyezzük a cukorban és lisztben megforgatott epret, majd kézzel rászórjuk a morzsás tésztát. 180 fokos sütőben 40-45 percig sütjük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek