Csak a hülye főz egy hétre előre

Sok nő a mai napig érzi úgy, hogy a munka mellett kötelessége a család meleg ételéről is gondoskodnia, és ha kell, egész hétvégén főz, hogy tele legyen egy hétre elegendő kajával a fagyasztó. Ezt a rutint mi nem támogatjuk, viszont kipróbáltuk, hogy van-e értelme egy hétre előre vásárolni, tervezni, és amit lehet, előkészíteni. Tehát tulajdonképpen háziasszony ésszel gondolkodni. Van, de még mennyire.

A terv

A terv az volt, hogy nagyon okosan vásárolunk, eltervezzük, hogy nagyjából milyen ebédet viszünk magunkkal a héten, kitaláljuk, mit lehet többféleképpen felhasználni, kvázi egymásra építettük a menüt, mint az egyszeri vendéglátós. Azt is megnéztük, hogy a gyűlöletesen tüchtig bloggeranyukák milyen praktikákra esküsznek, és előre nevettünk néhány Pinteresten osztott tuti tippen – sajnos ezek egy kivételével igaznak bizonyultak.

Az is fontos volt, hogy tápértékkel bíró ételeket vigyünk magunkkal ebédre, legyen valami egészséges snack is (mi turmixokat készítettünk) és némi zöldség is jusson az étel mellé, hogy ne kelljen délután a kisboltba szaladni gumicukorért. Fontos elhatározás volt, hogy mindezt úgy valósítsuk meg, hogy a vasárnapi 2-3 óra konyhai munkán kívül napi 10-15 percnél többet ne kelljen foglalkoznunk a másnapi, nagyjából előkészített étel elkészítésével.

Az az igazság, hogy péntekre nagyjából kifulladt a mutatvány. Viszont negyedannyi étel és élelmiszer került a kukába, mint máskor, ami jót tesz a lelkiismeretnek és a pénztárcának is, ráadásul nem csak ebédre volt elég minden, így a reggelihez és a vacsorához csak tejet, kenyeret, viszonylag olcsó apróságokat kellett venni. Összesen háromszor ugrottunk be valamiért a boltba.

Tanulság van bőven

  • Eddig hülye módjára, terv nélkül vásároltunk. Ilyen kevés ételt és élelmiszert még sosem dobtunk ki.
  • Nem vettünk és nem rendeltünk készételt, mert nem volt rá okunk, olyan sok kvázi félkész étel volt a hűtőben.
  • Ennyi zöldséget és gyümölcsöt sosem fogyasztunk egy átlagos héten.
  • Fogytunk és jobb lett a bőrünk, pedig egy percet sem éheztünk.
  • Számításaink szerint sokezer forintot spóroltunk.

Ha kíváncsi, hogyan készültek az ételek, kattintson ide!

A bevásárlólista

Rutin híján természetesen nem sikerült elsőre tökéletesen a vásárlás, viszont tapasztalataink alapján a listát korrigáltuk, és azt osztjuk meg önökkel. Mi a Tescóban és a Lidlben vásároltunk, az árakat a hiperek nyugtái alapján írtuk. Azokat a termékeket, melyek nem csak egy hétre elegendők, csillaggal jelöltük.

Előre csomagolt Ruccola saláta 100 gramm 349 Ft
Fejessaláta 1 db 79 Ft
Magyar fürtösparadicsom (kiskosár, 60 dkg) 377 Ft
*Kiwi 1 kg 449 Ft
Eper 500 gramm 399 Ft
*Citrom 500 gramm 229 Ft
*Lilahagyma 500 gramm 189 Ft
Koktélparadicsom 250 gramm 379 Ft
Kígyóuborka 1 db 278 Ft
Karalábé 1 db 179 Ft
Gránátalma 1 db 399 Ft
Gyorsfagyasztott ribiszke 1 csomag 365 Ft
Hónapos retek 1 csomag 169 Ft

Paprikás juhtúró 359 Ft
Szarvasi ricotta 250 gramm 229 Ft
Kefír 330 gramm 169 Ft
Fetasajt 200 gramm 449 Ft
Arab lepény (ezt mi is elkészíthetjük) 200 gramm 449 Ft
Vaj (nem margarin) 250 gramm 599 Ft
Abonett kukoricás (1 csomag) 289 Ft
10 db friss tojás 439 Ft
Friss csirkemellfilé 90 dkg 1526 Ft

Amit nem vettünk, és általában van otthon mindenkinél: Liszt, cukor, fűszerek, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, lekvár, olívaolaj

Amire az alapanyagokon kívül szükségünk lesz

Ha nincs otthon elég frissentartó doboz, be kell szerezni. Tényleg jóval tovább áll el minden ezekben a dobozokban, és igen, a hűtőben is. Befőttesüveg is kell, olyan is, amiből inkább iszunk, ez a turmixok miatt lesz fontos (paradicsompürés üvegek kiválóak), illetve kell még uzsonnás táska/doboz, frissentartó fólia és szalvéta. Ezek nagyja egyszeri befektetés, és megtérül.

Az előkészítés

Ha önnek nincsen családja, barátai, vagy azok külföldön élnek, esetleg egyszerűen még ők sem szeretik önt eléggé egy szombat esti programhoz, intézze el a bevásárlást még aznap este. Ellenkező esetben vagy korán kel vasárnap, és akkor zavarja le, vagy belenyugszik, hogy délután háromig nincs vicces program.

Mi a korán kelést választottuk, így már 9 előtt elkezdhettük a meló nagyját. A napi saláta, napi köret elkészítése volt a menet első pontja, ami irdatlan mennyiségű zöldség és gyümölcs pucolását, felszeletelését jelenti. Meg egy csomó tojás megfőzését, ami akár egy hétig is eláll, és kb. mindenhez jó.

Saláta, köret

A tuti tippek között volt, hogy ha befőttesüvegbe tuszkoljuk a napi salátát, akkor az bizony egy hétig eláll. Ezt is kétkedve fogadtuk, pedig tényleg így volt. Az az ötlet viszont, hogy ha a dresszinget tesszük legalulra, és csak fogyasztás előtt rázzuk össze, minden jó lesz, nálunk sajna megbukott. Szerencsére kipróbáltuk úgy is, hogy külön dobozban tároltuk a dresszinget.

A saláták tényleg elálltak, ezen ámultunk még csütörtökön is. Ami még meglepőbb, hogy az előre megtiszított, felvágott zöldség is napokig friss marad dobozban, de retekkel és paradicsommal ne próbálkozzanak!

Köretnek, mivel a rizs nálunk nem nyerő, bulgurt választottunk, amiből salátát készítettünk, ami azért is jó ötlet, mert önmagában, pitával, hússal is jó, napokig lehet enni anélkül, hogy halálra unnánk az ízét. Ha kész a 4-5 üvegnyi saláta, jöhet a lepény és/vagy a tortilla.

Tortilla, lepény, kenyér

Az arab lepényt mi készen vettük, önöket is erre biztatjuk, mivel elég olcsó ahhoz, hogy ne vegyen el még több időt a szent vasárnapunkból. A tortillát viszont tényleg csak a hülyék és a nagyon elfoglaltak veszik készen. Van búza- és kukoricalisztes változata is, érdemes mindkettőt elkészíteni, de a búzalisztes egyszerűbb és gyorsabb, ráadásul simán lefagyasztható, ha muszáj.

A hús

Mi csirkét vettünk, és terv szerint haladtunk. Vasárnap sütöttük ki egy részét a hétfői burritohoz, kedden pedig csináltunk egy gyors párizsias csirkét. Mi nem vettünk több húst a héten, de ezt mindenki saját ízlése szerint alakítja, mi nem eszünk minden nap húst. Aki úgy érzi, vegyen szerdán csirkét vagy marhát, a saláták, köretek, és a tortilla vagy a lepény isteni burok lesz hozzá.

A turmixok

Lehet zöldségalapú is, ehhez mi nem voltunk elég bátrak, és bár Alec Baldwin és Kim Basinger csodaszép gyermeke is erre esküszik, mi inkább csak gyümölcsből készítettük. A nagy tanulság az, hogy ezt három napra simán elő lehet készíteni. Mindenki kedve szerint tolhatja a különböző gyümölcsöket a turmixba, a lényeg, hogy jó sűrű legyen, azt reggel csak fel kell önteni narancs- vagy szabadon választott lével (hősök frissen facsarttal tehetik ezt meg, mások előre vásárolt levekkel), jól összerázni, és meg is van a napi vitaminadag. Mi a kiwinél véreztünk el, sajnos nem volt kedvünk megpucolni.

Ezt ettük

A galériában néhány ételt talál, amit ezen a héten ettünk. Ezek a bevásárlólistán található dolgokból készültek, a legtöbb meló azzal volt hétközben, hogy sajtot reszeltünk. Ha részletesebben érdekli, mi volt a heti menü, és hogyan kell az ételeket elkészíteni, ide kattintva elolvashatja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek