Így készül a villámgyors sajtos rúd

A juhtúrós sajtos rúd általában még az előtt elfogy, hogy kihűlne. Harminc perc alatt tuti kész van, és a négy tepsinyi adag körülbelül 1500 forintból kijön. Kell ennél több?! Ha nem szereti a juhtúrót, készítse el a másik receptet. Azzal is csak egy baj van: túl hamar elfogy.

A sajtos rúd az egyik kedvenc, és egyben az egyik leghizlalóbb „tévékorcsolyám”. Bármennyit el lehet belőle ropogtatni, főleg még melegen, amikor szétomlik a szájban. Itt van két recept, amit bárki könnyedén el tud készíteni bármilyen gyakorlat nélkül, és a hatás garantáltan nem marad el! Mindenki imádni fogja az igyekezetét, aki éppen nem fogyókúrázik.

sajtosr2

A juhtúrós sajtos rúd

Ha szereti a juhtúrót, nyugodtan tehet a tésztába 40 dekát is, ebben az esetben viszont csak 15 deka kókuszvajat, vagy 20 deka vajat használjon. Mivel a juhtúró elég drága, én most csak 20 dekányit adtam a tésztához, amit több zsiradékkal ellensúlyoztam.

Hozzávalók

  • 70 dkg félfogós liszt
  • 3 dl tejföl
  • 20 dkg juhtúró
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg kókuszvaj/ 30 dkg vaj
  • két teáskanál só
  • füstölt sajt (opcionális)

A tetejére

  • két tojás a kenéshez
  • füstölt sajt
  • köménymag (én római köményt használtam, de a sima is tökéletes)
A juhtúró adja meg az ízét
A juhtúró adja meg az ízét
1. Keverje el lisztet a kókuszvajjal, adja hozzá a tejfölt, juhtúrót, sütőport, sót, és igény szerint a sajtot.
 
2. Jól gyúrja össze a hozzávalókat, majd nyújtsa ki a tésztát. Mivel én szeretem a ropogós és kicsit száraz sajtos rudat, csak fél centisre nyújtottam a tésztát. Ha ön jobban kedveli a puhább változatot, 1-1,5 centire nyújtsa.
 
3. Kenje meg a tetejét a tojással, szórja meg sajttal és köménymaggal, majd vágja fel tetszés szerinti méretűre a rudakat.
 
4. Helyezze őket a tepsibe, lehetnek egymáshoz közel is, ne aggódjon nem fognak összeragadni a végén!
 
5. Melegítse a sütőt 200 fokra, aztán tegye be a rudakat, és körülbelül 10-15 percig süsse. Akkor jó, amikor már jól megpirult a teteje.
 
Ebből a mennyiségből körülbelül négy közepes tepsi sajtos rúd lesz. Én 25x37 centiméteres tepsit használtam. Ez a verzió egy kicsit szárazabb, bár nyilván ez attól is függ, hogy milyen vastagra nyújtja a tésztát.

Az egyszerűbb változat

Hozzávalók

  • 30 dkg sajt
  • 40 dkg liszt
  • 20-25 dkg kókuszvaj/ 30 dkg margarin
  • egy teáskanál só
  • köménymag (sima vagy római kömény is lehet)
  • tojás a kenéshez
Ujjnyi vastagra nyújtsa ki a tésztát
Ujjnyi vastagra nyújtsa ki a tésztát

1. Gyúrja össze a lisztet a kókuszvajjal és a sajt felével. Ezután tegye bele a sót és a köménymagot, és addig gyúrja ameddig össze nem áll a tészta.

2. Pihentetés nélkül nyújtsa ki körülbelül egy ujjnyi vastagságúra, és kenje meg a tetejét a felvert tojással.

3. Szórja rá a maradék sajtot, majd éles késsel/derelyevágóval/pizzavágóval vágjon tetszés szerinti csíkokat belőle.

4. Ezt is előmelegített sütőbe kell tenni és 180-200 fokon készre sütni. Akkor jó, amikor már szép arany színű a teteje. Az idő sütőnként változó. lehet 10, de akár 20 perc is.

Ebből a mennyiségből körülbelül két közepes tepsi sajtos rúd lesz. Ennek a tésztája kicsit "kenyérszerűbb", hasonlít ahhoz, mintha sajtos melegszendvicset enne csíkokra vágva, de hát ki mondja, hogy az nem jó?!

Oszd meg másokkal is!
Mustra