Müzliszeletek: a bio elbukott, a multis aratott

Ismét összeültünk, ezúttal ehető, olcsó és egészséges müzliszeletet kerestünk. Na, ilyen nincs, finom, egészséges és drága viszont van - csak éppen nem egy desszertben. Az oly nagyra becsült, és elképeszően drága Alnatura például nem tarolt, tehát ismét bebizonyosodott, hogy a vakteszt egy nagyon hálás dolog: nincs ami befolyásolja a pontozókat.

RDA 2490
Dívány

Sajnos a legtöbb szeletben van egy csomó cukor, némelyikben fehérliszt is, és a legtöbből simán kispórolták a gyümölcsöt ami azért elég szomorú. Ha szeretne egy igazán természetes és sok gyümölcsös müzliszeletet enni, ide kattintva megnézheti mi hogyan készítettük el.

Negyven pont volt a maximum amit egy-egy szelet megszerezhetett, és 11-ből egy sem végzett 30 pont fölött. A legtöbbet a Nestlé kapta (29,5), utána jött a Corny Big (25), a bronzot a Spar saját márkása zárta alig lemaradva a másodiktól, (24,5 ponttal).

Alnatura, banán, alma, 25 g

A szuperegészséges, a többitől már külsejében is erősen különböző, nagyon drága és nagyon bio szelet nem találta meg az utat a kóstolók szívéhez. Többen tippeltek arra, hogy birsalmasajtból van. Elég pépes az állaga, ami sokaknak nem tetszett, viszont emiatt (is) kisgyerekeknek is adható, egy éves kortól. Az ostyaréteg, ami közé ez a sűrű massza be van szorítva, szintén nem aratott nagy sikert, jó páran azt hitték papír, és le akarták húzni. Drága termék, és a legegészségesebb: 72% a gyümölcs, és nincs azon kívül cukrozva. Amit még jó tudni, 25g-ban 89, kizárólag a gyümölcsből származó kalória van.

„Cefreízű, rosszabb, mint egy megpenészedett almás rétes.” „ Nem müzli, de finom, csak megüli a gyomrot.” „Olyan mintha egy vékony papírrétegbe lenne csomagolva egy pépes paradicsomos ízű massza. Mondjuk legalább az illata emlékeztet az édességre: olyan barackos. Mindenesetre fura, nem ízlik, és amilyen pépes és rémesen egészséges, tuti, hogy babáknak is lehet adni.” „Nagyon bio, ostyaborítás, nem édes, egyértelműen gyümölcs van benne.” „Emlékeztet a birsalmasajtra amit sajnos nagyon utálok.” „Egyszer kóstoltam a templomi ostyát, na az sem ízlett.”

Apricot muesli bar, 30 g

A Tesco saját márkása nem végzett rossz helyen, pláne ahhoz képest, miket írtak róla a kollegák. Mondjuk nem is egy drága termék, szóval ha csak valami édességre vágyik olcsón, nyugodtan vegye ezt. Plusz haszon, hogy valószínűleg a felénél már egyáltalán nem is fogja kívánni az édességet. A szelet 30 g, és 115 kcal van benne.

„Túl édes, olyan, mintha mézbe mártogatott, rothadó narancshéjakat ennék.” „Átütő barackíz, azon túl nem sokat érzek belőle, nem ropog.” „Elképesztően jó barack illata van, és az íze is fincsi. Nem édes, jó darabos, ezt tuti megvenném!” „Olyan mint a madáreledel, fogbaragadós.” „Nagyon finom, erős sárgabarck íze van.”

Spar müzliszelet, 20 g

Körülbelül 13%-ban tartalmaz gyümölcsöt, és megspékelték sima cukorral is. Összesen 78,6 kcal van egy szeletben, ami ha a súlyt is figyelembe vesszük, nagyjából annyi, mint az Alnaturában. Jó, utóbbi 5 grammal több, meg egészségesebb is, de ez olcsó, mondjuk nagyon finomnak a legtöbben nem mondták - mégis bronzérmes lett.

„Egész finom, nem az a túlédesített vacak, mint a többi.” „Talán méz, mindent körülvevő aromahalmaz, szürke hétköznap” „Nincs illata, viszont elég édeskés, és olyan, mintha minden puffasztott lenne benne. Tipikusan semmilyen, na jó, kicsit talán vaníliás.” „Valami szintetikus körte íz, gyerekkort idéző puffasztott ragaccsal.” „Nem túl igazi, olyan mintha csak valami gyümölcsaroma lenne benne.”

Sirius, áfonyás, 25 g

Na, erre nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen véleményen lesznek a Lidl saját márkás müzliszeletről a kóstolók. A 25 grammos kiszerelésben 95 kcal van. Általában a Lidl temékeit szeretni szokták, és ez nem volt másképpen most sem. Ennek ellenére csak a 4. helyet tudta bezsebelni magának, azt is csak holtversenyben több társával együtt. Úgy néz ki, ízre egészen jó a hazai müzliszelet felhozatal.

„Túl rücskösek és porózusak a darabkái, olyan, mintha kristálycukorba forgattak volna meg egy lejárt szavatosságú, gagyi saját márkás müzliszeletet.” „Gyümölcsös felhang, ropog, és végre nem túl édes.” „Extra illata van (ami azért nem minden), nagyon ropog, kicsit savanykás és talán a pelyhek karamellizálva vannak.!” „Cukrosan savanyú: olyan, mintha citrommal lenne leöntve a cukros müzliszelet.”

Corny Big, cranberry, 50 g

Az 50 grammos kiszerelésű szeleten nem találtuk meg, hány kalória van benne, vagy nem tüntették fel a csomagolásán, vagy, nem vettük észre, esetleg amikor kibontottuk pont ezt a részt vágtuk le róla. Google szerint mindenesetre 193 a válasz. Ami biztos, hogy barnacukor (is) van benne, gyümölcs meg csak 11 százalékban. Az egyik kóstolónak elképesztő ízlelőbimbói vannak, kiérezte a müzliben a lisztet is. Gratulálunk neki, búza-, rízs-, és kukoricaliszt is van benne. Ez azért egy kicsit rémisztő, viszont még így is a második helyet szerezte meg.

„Elsőre finom, második harapásra émelyítően szörpízű. „Nagyon édes, cukorbomba, citrusos felhangok.” „Hű, ennek is nagyon finom az illata és az íze! Kicsit savanykás, kicsit édes, pont jó.” „Érezni benne az áfonyaaromát, nagyon cukros, és liszt íze van. Szerintem ez egy drága termék lehet, de attól még sajnos nem jó.”

Cerbona, gyümölcsös, 20 g

Csupán 78 kcal van benne, és gyümölcs is egészen jó arányban. Klassz, hogy édesítés gyanánt csak akácmézet tettek bele, ahhoz képest még egy eléggé megfizethető termék. Egy tesztelőnek nem ízlett csak igazán. Az tény, hogy a gyümölcsöt csak nyomokban lehet érezni benne, de ezért kárpótól a földimogyoró, ami benne van.

Kicsit talán túlságosan is semleges ízű. Az viszont jó, hogy a túlcukrozott gyümölcsök helyett végre a magok ízét lehet érezni. Szerintem Cerbona-termék. Ízlik, jó szilva illata van.” Egyedül a mogyorót érezni benne, de az finom. Szóval ez miért került be a tesztbe, ha nem is gyümölcsös?!” „Ó, te jó ég! Szörnyű mellékíze van.”

Nestlé Fitness, 23,5 g

Íme a teszt nyertese!

Körülbelül 93 kalóriát tartalmaz, ebben is barnacukor van, és még rengeteg vitamint is belesűrítettek. Az íze jó gyümölcsös, egy baj van csak vele: darabjaira hullik az első harapás után, ízre mégis a legjobb! Több, szofisztikáltságára büszke tesztelőnk szomorúan vette tudomásul a teszt után, hogy bizony ez ízig-vérig multi termék volt a kedvencük.

„Úgy néz ki, mintha igazi eper lenne benne, enyhén édes, ropog is. Mondjuk amiért totál béna, hogy darabjaira hullik az egész szelet az első harapás után, szóval ha ilyet akarok enni, akkor inkább eszem kanállal a cerealst.” „Ez tök finom lenne, ha nem lenne agyonédesítve. Ropogós, nem ragad kellemetlenül a fogba. Látható piros gyümölcsdarabok, nagyon enyhe műanyag eperíz, finom.” És szintén akadt egy a tesztelők között aki más véleményen volt mint a többiek: „darabjaira eső gagyiszelet, robbanócukorkában megforgatva.”

Netlé, epres, 40 g

Ebben van a legtöbb kilokalória, viszont az is igaz, hogy ez a legnagyobb, a legtöbb szeletnek a duplája. Hasonló az összetétele mint az előzőnek, viszont fura módon ez nem az a szétesős fajta, sőt, állítólag még szétrágni is nehéz. A legtöbb tesztelőnek a fűrészport juttatta eszébe, mi meg nem vitatjuk ezt.

„Nehezen lehet szétrágni a magokat, ráadásul teljesen íztelen. Szerintem valami Tesco-gagyi.” „K icsit édes, zabpehely, tán valódi müzli?!” „Ragadósan semmilyen, az íze ez a tipikus fűrészporízű cucc, az utóíze tök édes.” „Fűrészporos állag átitatva valami gyümölcsaromás ragasztóval. De legalább nem túl édes.”

Bevonós gyümölcsös müzliszeletek

RDA 2502
Dívány

Blueberry bar, 35g

Ismét egy Tescós termék, bár ez már annyira nem jött be a kóstolóknak. Műanyagízű, nagyon gejl, és valaki még kókuszt is vélt felfedezni az ízében. Jelenetjük kókusz nem, viszont áfonya mindenképpen van benne, ha még igen csekély mennyiségben is.

„Borzassztóan édes a fehér csokicsík az alján, elnyom minden más ízt.” „Csokival bevont, ergo nem lehet egészséges, zöldteás utóíz, túl édes.” „Joghurtszerű műbevonat van rajta, amin nagyon érezni a műanyagízt, és rohadtul édes.” „Valami fehér műcsokiba csomagolt rémség. Kicsit kókuszos íze van.”

Cornexi cxr, 20 g

Az utolsó helyet ez a müzliszelet zsebelhette be, ami nem is csoda, hiszen csak 1% áfonya apríték (még jó, hogy nem csirke, annál sokkal veszélyesebben hangzana az „apríték”) és ugyanennyi liofilezett áfonyapor van benne.

„Borzalmas utóhatás, műmálna, borzalmasan édes. „Nagyon helyes rózsaszín, az állaga teljesen megfelelő, az ízét nem kommentálnám.” „Nem jó és maradjunk ennyiben.”

First nice müsli, 35 g

Szintén a Lidl-ben szereztük be, van belőle bevonós és sima is. Nem hangzott el, az azt-a-k...a-ez-egy-jó-cucc felkiáltás, de kiköpni sem köpte ki senki. Igazából nem egy rossz termék, vegye meg ha éppen nincs a közelben egy jobb, vagy csak nem akar sokat költeni.

„Kellemes gyümölcsíz, és a csokibevonó sem vészes. Elsőre citromtorta ízű, a végén viszont torokkaparó utóízt hagy a szájban.” „ Erős barackillat, fehércsoki bevonat, itt nekem már megbukott, megüli a fogat.” Műillatú, tejpor ízű, olyan mint a 7 hónapos unokahúgom tápja.” „A három fehérbevonós közül ez a legjobb, de azért elég rossz.”

Müzliszelet gramm pontszám ár (forint)
Nestlé Fitness Epres 23,5 29,5 99
Corny Big, cranberry 50 25 199
Spar müzliszelet 20 24,5 49
Netlé, epres 40 22 139
Cerbona, gyümölcsös 20 20 74
Sirius, áfonyás 25 19 50
Apricot muesli bar 30 19 49
Alnatura, banán, alma 25 19 199
       
Bevonós, gyümölcsös müzliszeletek      
First nice müsli 35 19 49
Blueberry bar 35 15 54
Cornexi cxr 20 11 64
Oszd meg másokkal is!
Mustra