no

Burger, de nem hamburger

Van élet a magyaros fasírt után is. Nem mintha a klasszikussal bármi gond lenne, de érdemes néha variálni. Ezt a kellemesen fűszeres példányt például a River Cottage sorozatban láttuk. Bár grillen sütve lenne az igazi, most serpenyőben készült, és így is jó lett - legalábbis amíg hűvös az idő a szabadtéri, faszenes főzőcskéhez sütögetéshez.

fasirtburger 02

Ez az a kombináció, a lapos naan kenyérrel és a fűszeres joghurttal indiai hangulatú (de nem csípős). A hozzávalóktól nem kell megrémülni, római köményt és koriandermagot már a legtöbb hiper-szuperben is kapunk, csakúgy, mint cserepes mentát. Ha valaki inkább mediterrán kedvében van, érdemes kipróbálni az enyhén citromos, kaliforniai paprikával és petrezselyemmel ízesített mediterrán fasírtot is.

Fűszeres fasírt és naan kenyér, hozzávalók 4 adaghoz:

A húspogácsához:
1 kg darált báránylapocka (ha nincs, marhahúsból is elkészíthető)
1 összezúzott fokhagymagerezd
1 tk. egész római kömény
1 tk. koriandermag
1 tk. egész fekete bors
fél rúd fahéj darabokra törve
csipetnyi chilipor
3 tk. pirospaprika
2 tk. só

A fűszeres joghurthoz:

200 g natúr joghurt
fél tk egész római kömény
fél tk koriandermag
1 gerezd fokhagyma
1 csipet só
10-12 db mentalevél

8 db laposkenyér (naan)
4-8 nagyobb salátalevél
néhány szelet uborka
1 fej lilahagyma vékony szeletekre vágva

Száraz serpenyőben kb. 1 percig pirítjuk a húspogácsához való római köményt, koriandert, borsot és fahéjat, amíg illatos nem lesz. Mozsárban porrá őröljük, hozzáadjuk a chiliport, a paprikát, a fokhagymát és a sót, és a darált húshoz adjuk. Kézzel összegyúrjuk, és állni hagyjuk 1 órán át.

Közben elkészítjük a fűszeres joghurtot: a római köményt és a koriandert száraz serpenyőben megpirítjuk, mozsárban porrá törjük és a joghurthoz adjuk, a fokhagymával, a sóval és a felaprított mentalevelekkel együtt.

fasirt 01

A húsból 8 db húspogácsát formázunk és vékonyan kiolajozott serpenyőben közepesnél kicsit nagyobb lángon megsütjük.

A naan kenyér elkészítése:
250 g liszt
1 tk. só
1 tk. olívaolaj
1,5 dl langyos víz

A lisztet tálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót. Az olajat 150 ml langyos vízhez adjuk és a liszthez öntjük, amit közben jól összekeverünk, hogy kissé ragacsos tésztát kapjunk. Enyhén lisztezett felületen kb. 5 percig gyúrjuk, amíg sima nem lesz (ha kell, adhatunk még hozzá lisztet, hogy ne ragadjon annyira). Ha kész, letakarva 15 percig pihentetjük.

Tálalás előtt nem sokkal nyolc részre vágjuk a tésztát, és mindegyik darabot lisztezett gyúrólapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Közben alaposan lisztezzük, hogy ne ragadjon oda a tészta.
Magas lángon felforrósítunk egy vastag aljú teflonserpenyőt, majd ha már jó forró, kicsit alacsonyabbra vesszük a lángot. Előkészítünk egy tányért és letakarjuk konyharuhával - így tartjuk majd melegen a kész laposkenyereket.

Lerázzuk a felesleges lisztet a kinyújtott laposkenyérről és óvatosan a forró serpenyőbe rakjuk. 1-2 percig hagyjuk sülni (közben kezd megkeményedni és emelkedni). Ha alánézünk és kezd az alja foltosodni, akkor spatulával megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük - kb. 1 percig.

Ha minden kész van, összeállítjuk a burgert: laposkenyérre terítjük a salátaleveleket, uborkát és hagymát helyezünk rá, meglocsoljuk a fűszeres joghurttal és a húspogácsát a közepére rakjuk és összehajtjuk.

Doctor Pepper

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra