10+1 dolog a bundás kenyérről

Csinálta nekünk a nagymamánk, és mi is csináljuk majd az unokáknak. Reggelire, vacsorára, hidegben, melegben, a lényeg, hogy ne együk egyedül. Doki összeszedte, mit kell tudni az örök kedvencről, és küldi mindenkinek szeretettel ezt a mozzarellás változatot.

bundas kenyer

1. A bundás kenyér tipikus komfortkaja. Rosszkedv, hideg, és/vagy egy unalmas nap is egyből jobb lesz, ha bundás kenyér kerül az asztalra. Főleg, ha elénk rakják.

2. A bundás kenyér társas műfaj, egyedül ritkán áll neki az ember. Kényeztető aduász a szülők/nagyszülők kezében gyerekek/unokák lekenyerezésére, de udvarlásra, békítésre is alkalmas. Síeléskor, baráti hétvégéken, nyaraláskor is tuti reggeli-tipp, ilyenkor minimális az esélye, hogy a csapat leszavazná az önkéntes bundáskenyérsütő jelentkezését. Pláne, hogy nem a saját lakást szagosítjuk.

3. 100 közül is felismerhető az illata: kizárt, hogy bundáskenyér illatra ébredünk, de kakaós csiga lesz az asztalon.

4. Cserébe viszont az olajszagot nem lehet megúszni. Szellőztetés, kereszthuzat, szagelszívó, kabátelszeparálás, zárt ajtók a megoldás kulcsszavai, de minden igyekezet ellenére olajszag lesz és kész. Ezzel számolni kell.

5. Ha már itt tartunk: kérdéses, hogy milyen és mennyi zsiradékon süssük a kenyeret. Zsír vagy olaj? Kevés vagy sok? Ellepje vagy épp csak sercegjen alatta? Nem mindegy. Mi a bő olajra szavazunk, a klasszik bundás kenyér tojásos bundája úgy sül át igazán. Állítólag tepsiben is lehet sütni és akkor büdös sem lesz, de inkább az olajszag, mint egy rossz bundás.

6. Kicsi bundi nem bundi. Viszont fontos, hogy legyen tartalom is, ha túl kicsi, akkor túl sok a ropogós széle, pedig a középső puha rész is fontos tényezője a bundás kenyér hatásmechanizmusának.

7. A legjobb forró teával és paradicsommal. Szerintünk. Sőt, ha marad pár szelet, akkor pár óra elteltével hidegen is simán lecsúszik. Igen, hidegen is. Még akkor is, ha utána néha csuklunk. Megéri.

8. Mások szerint tejföllel+reszelt sajttal/fokhagymával/paprikával/hagymával/majonézzel/kolbászkarikákkal/pirosarannyal/sonkás-sajtos töltelékkel a legjobb. A Bock bisztró nyomán ismerjük már a spenótos-garnélás változatot is. Vannak, akik a kenyeret a tojás előtt tejben is megforgatják - erről mindenkit lebeszélnék -, panírmániások lisztben is meghempergetik, magrajongók pedig napraforgómagban is megforgatják sütés előtt a kenyereket.

9. Ha a sós verzió már unalmas, lehet próbálkozni az édes bundás kenyérrel is. Létezik fahéjas, mézes, juharszirupos, mogyoróvajas, vaníliás, narancsos szirupban áztatott és lekváros bundás kenyér is, és banános-kókuszos bundás kenyeret is láttunk már. A legvadabb a csokis-tejszínhabos volt, de az már tényleg csak erős idegzetűeknek való, pedig mi aztán szeretjük a csokit. És különben is, ha már csokis-tejszínhabos, akkor legyen inkább gofri.

10. A bundás kenyér friss/szikkadt, ropogós héjú fehér kenyérből az igazi, de ettünk már jó bundás kiflit és zsemlét is, a bundás croissant viszont nem esett jól, pedig a croissant-t is imádjuk és a bundást is, de így együtt már sok volt. Barna, rozs és magvas kenyerek esetén jelentős az élvezeti érték zuhanása, és nem hiszünk a tojás nélküli bundás kenyérben sem.

+1 Étteremben bundás kenyeret enni olyan, mint szállodában karácsonyozni. Egyszerűbb, mert nincs felfordulás, de drágább és pont a lényegét veszíti el: az otthonosságát.

bunds kenyer keszul 2

Ha esetleg nem tudnák, akkor azért leírjuk:

fehérkenyér
tojás
olaj
pici só

A tojásokat csipet sóval elkeverjük, az olajat felforrosítjuk. Legyen annyi, hogy a kenyérkék úszni tudjanak benne, kb 2-3 ujjnyi. Amikor az olaj elég meleg (a belecsöppentett tojás rögtön feljön a tetejére és sercegve sül) a kenyereket mindkét oldalukon alaposan megforgatjuk a tojásban, és a forró olajba tesszük. Közepes lángon aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Ha a kenyér túlságosan sokat áll a tojásban, megszívja magát és szétesik.

Doctor Pepper

Oszd meg másokkal is!
Mustra