no

Gépsonka helyett, házilag

Jöjjön most egy ötlet, ami a családnak jó lesz vacsorára, másnap pedig megoldja a mit is csomagoljak problémát. A kacsamell hálás műfaj, mert maximum 20 perc alatt elkészül, és a gyerekek is imádják. Ha piacon vesszük, a végeredmény nem lesz drágább, mint egy jobb minőségű sonka, és nincs tele adalékokkal, pácsóval, nátrium-nitrittel. Amit este nem eszünk meg, másnap nem csak a gyerek szendvicsében végezheti, de egy salátát, vagy valamilyen tésztát is feldobhatunk vele, szóval nyugodtan lehet belőle többet csinálni.

kacsa

A szendvicshez az este elkészült kacsamellett éjszakára a hűtőbe teszem, és reggel éles késsel vékonyan szeletelem, könnyebb úgy, ha a deszkán a bőrös felével lefelé fekszik. A lenti recept csak ötletadó, bármilyen más ízesítéssel próbálkozhattok.

Hozzávalók:

3-4-5 db kacsamell, a család étvágyától függően

A páchoz:

kínai ötfűszer keverék
2 gerezd fokhagyma, megpucolva, apróra vágva
egy jó bő löttyintés konyak
ugyanannyi olivaolaj

A kacsamellek bőrét kockásan bevágtam, megszórtam az ötfűszerrel, és jól beléjük masszíroztam, az egészet egy (fedeles) műanyag dobozba tettem. Rájuk szórtam a fokhagymát, meglocsoltam konyakkal és olivaolajjal. Lezártam a dobozt, és jól összeráztam, hogy mindenhova jusson a lötyiből. így állt egy fél napot.

Ideális esetben a sütés előtt hagyni kéne szobahőmérsékletre melegedni a húst, nálam ez most elmaradt. A melleket mindkét oldalon sóztam, majd bőrös oldalukkal lefelé egy jó nagy, vastag aljú serpenyőbe tettem, és közepesnél kicsit nagyobb hőfokon sütni kezdtem. (Kerámialapon nálam 9-ből 6-os). így sült tíz percig, kibírtam, hogy ne piszkáljam közben. Tíz perc után egy csipesszel megfordítottam, levettem a hőfokot 5-ösre, és újabb tíz percig sütöttem, ez alatt sem piszkáltam. A tíz perc letelte után kivettem a serpenyőből, és egy tálra tettem, pár percre lefedtem alufóliával, hogy pihenjen egy kicsit.

Ennyi sütés után a kacsamell kicsit jobban átsült, mint a nálunk szokásos, de mivel eleve úgy terveztem, hogy tízórai is lesz belőle, nem mertem ennél rozébbra venni. A végeredmény nagyon puha, nagyon omlós, nagyon ízes. A gyerek nem cserélte el, ez biztos jele a sikernek.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek