Fagylalt nélkül nincsen nyár!

Az idei nyár időjárása igen változatos: volt már forró, perzselő napsütés, majd hirtelen jött nyári zápor vagy kellemes hűvös szeles nap. A nyár hátralevő része is biztosan hoz még meleg napokat. Bármi is legyen, fagylalt nélkül nem múlhat el nyár! Egyre több kiváló kézműves fagylaltozó nyílik országszerte, azonban megkockáztatjuk, hogy egy házilag elkészített jégkrém is lehet ugyanolyan különleges. Csokorba gyűjtöttük nektek a jeges édességek minden fajtáját, sok-sok ínycsiklandó, különleges vagy éppen klasszikus recepttel tűzdelve.

icecream01

Maki Stevenson

Kedvence a banános avokádó fagylalt

Történetét tekintve egészen ötezer évvel ezelőttig kell visszamennünk, amikor állítólag a kínaiak már hóból (!), tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak. A hódító Nagy Sándor úgy gondolta, hogy a hideg desszertnek élénkítő hatása van, ezért a katonáinak is jutott a jeges csodából vacsora után. Széleskörű elterjedése az ipari forradalom utáni időszakra tehető, ugyanis a fagylalt előállításához, folyamatos hűtéséhez speciális konyhatechnológiára volt szükség.

Összegyűjtöttük nektek a jeges desszertek fajtáit és sok-sok receptet csokorba fűztünk. Ízek tekintetében határ a csillagos ég (a mákostól az ibolyásig, a csokoládésig, az epresig, a kekszesig - és még sorolhatnánk), készülhet cukor nélküli, gyümölcsös, vegán, tejszínes, joghurtos vagy tojásos verzió is. Valamelyiket elég csak összekeverni és bedobni a mélyhűtőbe, de van olyan változat, amelyiket főzni kell. Tálalhatjuk gombóconként házi ropogós fagyi tölcsérben vagy kehelyben; pálcikával jégkrém formájában.

Nagyon sok változat elkészíthető fagylaltgép nélkül is, szóval ez nem lehet kifogás. Egy a lényeg: merjetek kísérletezni és legyetek kreatívak!

Fagylalt

Gyümölcs-, kávé-, csokoládé- és más alapú mélyhűtött desszert, ízesíthető alkohollal. Többnyire tejjel, tejszínnel és tojássárgájával készítik, főzik.

Joghurtos szederfagyi
Csokoládés mogyorókrém fagylalt
Mézes sült sárgabarack fagylalt
Rebarbara fagylalt
Kekszes ricotta fagylalt
Fenyőmag fagylalt
Mentás mandarainhéjas zöldborsó fagylalt
Banános mogyoróvajas fagylalt
Fehércsokis málnás fagylalt szendvics
Banános meggyes fagylalt szendvics
Marcipános csokoládé fagylalt
Meggyes mákos marcipán fagylalt
Puncs fagylalt

Maki avokádó banán fagylalt receptje

Hozzávalók:

1 nagyon érett banán
1/2 érett avokádó, meghámozva, kimagozva

Kockázzuk fel a banánt és az avokádót. Tegyük egy dobozban a mélyhűtőbe, amíg megfagynak. Tegyük a fagyott gyümölcsöket egy konyhai robotgépbe és mixeljük addig, amíg krémes állagú lesz. Tálaljuk azonnal (szórhatunk a tetejére mandulát, mogyorót vagy diót).


Fotó: Bede Anna - vegasztromania.blog.hu
Fotó: Bede Anna - vegasztromania.blog.hu

Jégkrém

Alapanyagokat tekintve nagyon hasonló a fagylalthoz. Lehet akár csak gyümölcsös alapú, de készülhet tejszínnel is és csokibevonattal. Formába öntve fagyasztjuk.

Dinnye jégkrém
Fahéjas körte jégkrém
Ibolyás vanília jégkrém
Mandulavajas ribizli jégkrém
Csokoládé jégkrém pirított mandulával
Banános földimogyoróvajas jégkrém
Fahéjas ringlószilvás jégkrém mandulagrillázsos csokiburokban

Semifreddo

Nevéből adódóan félig fagyasztott desszert, fagylalt torta vagy sütemény.

Bodzás semifreddo
Mangós semifreddo chilis csokikoronggal
Pisztáciás semifreddo málnával

Granita (jégkása)

Olasz eredetű szemcsés textúrájú, kásás állagú, enyhén édesített, félig fagyasztott desszert. Egyszerű gyümölcsszirupból vagy kávéval, esetleg likőrrel ízesítve készül. Egyéb változatai készülhetnek zöldségből és friss fűszernövényekből is.

Ribizli granita
Uborka granita
Vodkás görögdinnye granita
Narancsos jégkása
Levendulás őszibarack jégkása

Fotók: Nagy Zita - zizikalandjai.com és Terei-Vígh Krisztina - alacarte-kulinaria.blogspot.com
Fotók: Nagy Zita - zizikalandjai.com és Terei-Vígh Krisztina - alacarte-kulinaria.blogspot.com

Sorbet

Jeges desszert, amely nem tartalmaz zsíros anyagokat, tojássárgáját, így kevésbé szilárd és szemcsésebb az állaga a fagylaltnál. Alapanyaga gyümölcslé vagy gyümölcspép, de kerülhet bele bor, pezsgő, vodka, likőr vagy gyógytea is. Többnyire cukorsziruppal, mézzel édesítik. Fagyasztás alatt állandó keverést igényel.

Málna sorbet
Bazsalikom sorbet
Levendulás nektarin sorbet
Sárgadinnye citrom sorbet

Parfé

Hasonló alapanyagokból készíthető, mint a fagylalt, 5-6 óra hűtést igényel. Általában valamilyen sütemény formában készül, így a fagyasztás után tortaként szeletelhető.

Joghurtos cheesecake parfé
Málnás kesudiós parfé torta
Csíkos parfé torta
Mogyorós parfé torta


Forrásul használtuk: magyar Wikipedia és Larousse gasztronómiai lexikon.

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlécre kattintva. Legközelebb tortázunk.

Alapkonyha wiki

A cikket Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerkesztője írta.
Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Különleges nyári ajánlat augusztus 1-31-ig: online jelentkezés esetén az iskola minden főzőórájára (kivétel ez alól a késtechnika és a húsmentes hétfői vacsoraklub) 10% kedvezménnyel, tehát 11000 Ft helyett 9900 Ft-ért tudtok regisztrálni!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek