Húsz perc alatt lakoma!

Mit tehetünk, ha enni kéne valamit, de se kedvünk, se időnk a konyhában matatni? Receptdömping, horizonttágítás és ötletbörze, legfeljebb 20 perc alatt összedobható ételekkel.

stockfresh 1149225 time-to-eat sizeM

Maki Stevenson

Nagyon gyorsan finomat főz

El vagy úszva a munkában, a tanulásban? Túl sokáig élvezted a kültéri programokat a gyerkőccel?  Vagy egyszerűen csak nincs kedved főzni, mégis kellene valami gyors vacsora vagy ebéd? Íme egy csokor ötlet, mit tudsz összedobni 20 perc alatt, ami egészséges, finom és még ki is néz valahogy.

Lesz itt hús, hal, tészta, saláta. Utóbbi nemcsak zöld lehet és nem csak a klasszik ecetes öntettel. Van bőven választék és a piacok választéka is abszolút teret ad a kísérletezésnek.

Alapanyagok: a gyors ételekhez általában kell egy alap kamra- és hűtőfelszereltség, hisz az a legjobb, ha boltba sem kell menni. Ám ha mégis, akkor is igyekeztünk olyan recepteket összeszedni, melyekhez csak egy-két dolgot szükséges beszerezni.

Kezdjük az épp szezonális anyagokkal: a nyár vége bővelkedik zöldségekben, így érdemes ezek felhasználására nagyobb hangsúlyt fektetni, hisz könnyen beszerezhetőek és az áruk is normális keretek között mozog.  Mindezeken túl a legtöbb saláta, zöldséges étel néhány perc alatt összedobható. Természetesen a salátánál ne a cukros-ecetes löttyel meglocsolt fejes salátára gondoljunk, hanem egy tartalmas, mindenféle jóval megpakolt egytálételre, amiben a legkülönbözőbb alapanyagok megtalálhatóak.

Zöldséges ételek, saláták, hüvelyesek

Tudom, tudom, sokan úgy gondoljátok, nem vagyunk nyulak, kell a tartalom, de azért hat-nyolc-tíz íróasztal mögött végigült  óra után, a nap végén nem biztos, hogy jó megoldás telepakolni a hasunkat. Ha őszinték vagyunk, ilyenkor bőven elég lenne valami könnyebb is.

Caprese
Caprese

Ehhez nem kell mást tenned, mint kiválasztanod  1-2 féle salátát (fejes saláta, rukkola, madárbegy, tépősaláta, etc.), hozzá 2-3 féle zöldséget (durvára reszelt répa, mángold, spenót, borsó, stb.) , locsold meg hidegen sajtolt olajjal, egy kis friss, savanyú ízt adó citromlével vagy balzsamecettel, dobd fel egy kis sajttal vagy valamilyen szárított sonkával, szórj rá magokat és kész is a tápláló gyors étel!

A paradicsom, a turbolya, és sok más zöldfűszer is kiválóan megy például a töltött paradicsomhoz, uborkához, de akár más ételeket is ízesíthetünk vele.  

Zöldbab saláta
Turbolyás túróval töltött paradicsom
Turbolyás fehérbab főzelék  
Snidlinges sajtkrémmel töltött uborka  
Töltött paradicsom caprese  

A kovászos uborka nagy nyári sláger, és - amennyiben éppen nem esik - az időjárás is támogat minket az elkészítésében. Ha pedig már rendelkezésre áll egy üveggel, az alábbi levest érdemes kipróbálni - forró napokon igazi megváltás!

Kovászos uborka leves

Tésztaételek

A könnyed saláták után pedig következzék egy kis szénhidrát azoknak, akik úgy érzik, a zöldségektől éhen maradnának. A tésztaételek többsége ugyanis pár perc alatt elkészíthető, hiszen mialatt a tészta fő, a szósz vagy feltét is elkészül.

Paradicsomos--bazsalikomos tészta
Paradicsomos--bazsalikomos tészta

Spenótos diós penne
Brokkolis soba tészta
Csípős udon tészta káposztával és shitake gombával
Újhagyma pesztós tészta
Linguine sáfrányos chilis fekete kagylóval
Lestyános ricottás tészta
Rukkolás paradicsomos tészta  

Frissensültek

A sok zöldség és tészta után most a húsimádók - vagy legalábbis a sült ételek kedvelőinek - kedvezünk. Ezen a területen is van bőven választék . Egy-egy szelet hús, finom fűszerezéssel, egy kis könnyed körettel ideális vacsora a munkás hétköznapokon. A kacsamell például egy különleges, ám mégis gyorsan elkészíthető hús, így nem csak a sertés-csirkemell párosára kell gondolnunk, ha frissen sültekről beszélünk.

Pisztráng cukkinivel és rizzsel
Pisztráng cukkinivel és rizzsel

A kacsamell sütésének több módja is van, lehet hosszan készíteni sütőben, alacsony hőfokon, de ha sietünk, márpedig, ha 20 perces ételt keresünk, akkor bizony sietünk, akkor serpenyőben 15 perc alatt szép rozéra süthetjük. Az alábbi linken több változat is található a kacsamell tálalására, ízesítésére.

Darált húsból is nagyon finom, gyerekek által is kedvelt ételek készthetőek. A darált hús mindkét esetben helyettesíthető fehér húsú hallal (például harcsával), a lényeg, hogy szálkamentes legyen. Ez esetben a halat ledaráljuk vagy legalábbis nagyon apróra vágjuk és a darált hús helyett használjuk.

Citromos gyömbéres húspogácsa
Répás korianderes húspogácsa

A halak nagyon gyorsan elkészíthetőek, finomak és egészségesek. Tény, hogy drágábbak, mint a csirkemell vagy a tarja, karaj, de lényegesen intenzívebb ízűek és a fejadag 150 g-nál megáll. A rák egy magasabb árkategóriás alapanyag, de a pisztráng egy kedvezőbb árú alternatíva lehet.

Cajun garnéla
Pisztráng vajas diókkal  

Azok számára is rengeteg alternatíva létezik, akik frissen sültet szeretnének enni, ám kerülik a húst, halat. Csicseriborsóból például nagyon finom fasírt készülhet, amit különböző fűszerekkel ízesíthetünk. Kedvcsinálónak itt egy spenótos falafel recept.

Kencék

Amennyiben nem kívánjuk a főtt ételt, vagy az otthon lévő kenyérhez szeretnénk végre valami mást a felvágott helyett , akkor érdemes valamilyen gyors kencét kreálni.  Használhatunk friss zöldségeket, szezonális alapanyagokat, de vannak olyan alkotóelemek, amelyekhez konzerv formában is hozzá lehet jutni (például főtt csicseriborsó).

Humusz
Humusz

Kenyérre kenhető krémek esetében is előkerülhetnek a halak. A lazac például egy intenzív ízű, így remek kenyérre való. Nem kell belőle sokat felhasználni, így az elsőre magasnak tűnő ár sem lesz végül olyan vészes.

Zöldséges kencék
Bazsalikomos humusz
Lazacpástétom

Gyors desszertek

Ha a gyors vacsora végeztével villantani szeretnénk még egyet egy kis édességgel, biztos tippeket adhat az alábbi lista.

Zabaglione
Zabaglione

Rétes kosárka túrókrémmel, eperrel
Epres banános pohárkrém
Túrókrém málnával
Belül folyékony csokifelfújt
Zabaglione
Kókuszos barackos golyók
Házi raffaello golyó
Sült sárgabarack citromos mascarpone krémmel

Gyors reggelik és szendvicsek

Eddig elsősorban vacsorákról, maximum ebédekről beszéltünk, pedig a reggeli sem egy elhanyagolandó téma, hisz ekkor kellene egészséges, energia dús ételeket ennünk. Időhiány miatt azonban nagyon sokan csak a reggeli kávét hörpintik fel és már indulnak is.

Klubszendvics
Klubszendvics

Különböző turmix italok, zabpelyhek, szendvicsek segítségével a reggeli rohanásban is lehet finomat enni. A következő receptek segítenek megtalálni, amire vágyunk.

Amennyiben még több időnk van, akár egy francia reggelit is elkészíthetünk, a családunk is biztos örül majd neki.

Málnás mandulatej turmix
Áfonya turmix kókuszvízzel
Mentás málnás zabpehely
Szendvicsötletek  
Francia reggeli

Kommentelés és további Alapkonyha

Kommentelni lehet az Alapkonyha facebook oldalán, további Alapkonyha cikkeket pedig a fejlécre kattintva olvashattok.

Alapkonyha wiki

A cikk szerzője Terei-Vígh Krisztina, az A'la carte kulinaria blog szerkesztője.
Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Maki Stevenson japán származású szakács Budapesten él magyar férjével és kisfiukkal. Az étel iránti rajongást és alázatot édesanyjától hozta, szakmai képesítését New Yorkban szerezte. Vallja, hogy az vagy, amit megeszel. Jól beszél magyarul, és remek oldalast süt.
Oszd meg másokkal is!
Mustra