Esztek-isztok levendulát?

Azt mindenki tudja, hogy a levendula a szekrényből távol tartja a molyokat, azt kicsit kevesebben, hogy finoman adagolva édességek, szirupok, szörpök készülhetnek belőle. Ezekkel, vagy házi levendulás cukorral, esszenciával pedig télre is spájzolhattok a nyárból.

levendulamezo

Maki Stevenson

Szereti a levendulát

Néhány éve divatba jöttek a levendulás édességek, amire ki-ki habitusa szerint reagál, a megint egy újabb hülyeség-ó, ez csodásan kifinomult skálán.

Én levendulapárti vagyok, szeretem a virágot, az illatát, azt, hogy annyira nyári. Sok mindent nagyon fel tud dobni, ha visszafogottan alkalmazzuk. Nem cél a  pusztító levendulaíz, öblítőnek, szappannak, illatosítónak jól áll a sok levendula, de ételnek nem.

A levendula elképesztően jól megy például az olasz tejszínes deszerthez, a panna cottához (+meggymártás), de jó egy csomó gyümölccsel is, például lekvárokban. Feldobhattok vele tejszínes, vaníliás sütiket, de akár étcsokival is párosítható, bár akkor több kell belőle, mert az étcsoki erős aromája mellett nehezebben tud érvényesülni. Mehet természetesen fagyiba, krémekbe is. A levendula aromáját szeretem valami savanykás gyümölccsel ellensúlyozni, de ez nem kötelező.

A levendula ételbe csempészéséhez több módszert is használok. Ha sok levendula van a környéken, akkor mindig működik a friss virág is, hogy ne kelljen szűrögetni, én teatojásban szoktam belefőzni pl a tejszínbe. Simán a virágok is áztathatók/főzhetők tejben/tejszínben/alkoholban/stb a recept szerint, azokat le kell szűrni felhasználás előtt.

Levendulás cukor, esszencia, szörp

levendulababa

A levendula legkönnyebben levendulás cukor formájában lehet jelen a konyhában. Ez úgy megy, hogy egy nagyobb papír teafiltert viszonylag teleszedek levendulavirággal (ha nem lenne, piacon a néniknél vennék), a széleit gondosan lehajtogatom, és az egészet belegyömöszölöm egy befőttesüveg aljába, majd színültig töltöm cukkoral.

Sajnos arra még nem találtam módszert, hogy mitől nem fog néhány hónap elteltével összeállni, egy idő után kissé melós kinyerni a megkeményedett cukrot, de megoldható. Nálam kevésbé finnyásak egyszerűen a levendulavirágokat keverik el a cukorral, az íz ugyanaz, de akkor egy idő után tele lesz virágmorzsalékkal, ami kicsit kevésbé guszta.

A vaníliaesszencia mintájára készíthetünk levendulaesszenciát is, a módszer ugyanaz, üveg+levendula+vodka. Az esszenciakészítés pontos menetét nézzétek meg itt, nem agysebészet, annyi biztos.

Limara, aki szintén nagy kedvelője a levendulának, és kalácstól kekszig, fagyitól tésztáig mindent készített már ezzel, levendulaszirup recepttel is szolgál, ezt itt olvashatjátok. A mentás levendulaszörp receptet pedig itt.

Ehető, iható a levendula?

Ha van fagyigépetek, csinálhattok belőle fehércsokis levendulafagyit sült sárgabarack mellé, ha nincs, lehet levendulával turbózni a semifreedót. A bloggerek készítettek már belőle zöldcitromos kekszet, csokoládétortát levendulával és kardamommal, kétmilliót érő linzerszíveket. Ebben a levendulazselében az tetszik, hogy a pektint az alma és a szeder adja, ha valakinek túl piros, a sok alma+levendula önmagában is működik. Férfiaknál lehet, hogy inkább a levendulás kacsamellel érdemes először próbálkozni.

Kommentelés és további Alapkonyha

Kommentelni lehet az Alapkonyha facebook oldalán, további Alapkonyha cikkeket pedig a fejlécre kattintva olvashattok.

Alapkonyha wiki

Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Maki Stevenson japán származású szakács Budapesten él magyar férjével és kisfiukkal. Az étel iránti rajongást és alázatot édesanyjától hozta, szakmai képesítését New Yorkban szerezte. Vallja, hogy az vagy, amit megeszel. Jól beszél magyarul, és remek oldalast süt.
Oszd meg másokkal is!
Mustra