Étel-e a saláta?

Saláta ebédre vagy vacsorára, nem csak kecskéknek. Könnyű, izgalmas, gyors fogások a kánikulai napokra, egy szelet hús, hal mellé, vagy önállóan.

stockfresh 1632349 woman-making-salad-in-kitchen sizeS
Stockfresh

Maki Stevenson

Mindenkit megtanít főzni

Ha azt hallod, hogy valaki salátát vacsorázott, mi jelenik meg a fejedben? Valami izgalmas? Vagy egy fejes saláta, ecetes cukros lében? Kockákra vagdosott fáradt, íztelen zölségek egymásra dobálva? A legtöbb embernek ez utóbbi kettő. Pedig a saláta lehet hideg és meleg, húsos, halas vagy vega, könnyű vagy nehéz.

Nyáron, nagy melegben sokszor elég lenne egy tartalmasabb saláta ebédre, vacsorára egyaránt. Finom, ráadásul szállítható is, és gyorsan elkészül.

Nem kell fülig majonézesnek lenned ahhoz, hogy tartalmas változatot egyél, pláne, hogy nagy melegben nem is célszerű a majonéz használata. A hozzávalók között szinte bármi szerepelhet: zöldség, gyümölcs, saláták, csirke, sonka, szalonna, hal, tengeri herkentyűk, olajbogyó, kapribogyó, gabonák, tojás, zöldfűszerek, olajos magvak, sajtok. Minél ötletesebb és változatosabb, annál jobban be tudjátok vonni  a családtagjaitokat és senki nem érzi azt, hogy ismét „füvet” eszünk. Fontos, hogy a zöldség friss és ropogós legyen, amit tudtok, vegyetek piacon.

A saláta ritkán jó szárazon. Mártásként pusztán az ízes olajak vagy borecetek is megteszik, de ennél bonyolultabb öntettel is nyakon önthetitek.

Mert mindenki szeret valamilyen salátát

Idézet Váncsa István könyvéből, a teljes esszét is érdemes elolvasni, a keretes címére kattintva.

"A „saláta” szó igazából semmit se jelent. A „saláta” szó e tekintetben a „műalkotás” szóval rokon. Az esztétika mai állása szerint műalkotás az, amit a készítője annak szán. Ugyanígy saláta az, amit a készítője annak tekint.

Legkedvesebb salátám Lisszabonból és környékéről származik, úgy hívják, saladinha de couratos. Fentebb említettem, hogy a saláta portugálul is salada, az „inha” utótag kicsinyítő képző. Azaz: salátácska. A „couratos” szalonnát, közelebbről bőrös zsírszalonnát jelent. A saladinha de couratos tehát azt jelenti, szalonnasalátácska.

Egyszerűen imádni való. Abált szalonnáról van szó, (...)

Én ennek a salátának a csécsi változatát szeretem nagyon, ahhoz tenyérnyi vastag tokaszalonnát kell megfőzni, aztán só, fokhagyma, pirospaprika. Jól lehűteni, ujjnyi vastag szeletekre vágva cseréptányérra rakni, mellé zöldhagyma, erős zöldpaprika, netán retek, és persze kenyér meg bor. Jobb salátát elgondolni se tudok."

Fontos, hogy ha tehetitek, mindenből válasszatok jó minőségűt. A fűszerezésnek itt domináns a szerepe, ezért törekedjetek a friss fűszerekre és borsot mindig ti őröljétek rá.

A salátáknál alapszabály, hogy próbáljátok a hozzávalókat falat méretűre vágni, így könnyebb megenni. Célszerű beszereznetek egy nagy, zárható salátástálat, mert sok esetben jó, ha összeérnek az ízek, és szállításra is jó, ha úgy alakul. Valamint nagyon hasznos - bár teljesen ismeretlen - eszköz a kézi salátacentrifuga, ami megszárítja a salátaleveleket, így nem lesz vizes a végeredmény és jól tapad az öntet.

Olajos magokból érdemes sótlant választani és száraz serpenyőben megpirítani őket. A húsokat (kevés kivételtől eltekintve) főve vagy sütve adjátok a salátához, a sonkát, szalonnát pedig ropogósra pirítva.

Görögös saláta csavarral

(Casa Moro szakácskönyv alapján, 4 főre könnyű fogás)

Hozzávalók a salátához:

6 másfél centi vastag szelet ánizsos kenyér, felkockázva (vagy jó minőségű kenyér + 2 teáskanál zúzott ánizs/édesköménymag)
40 dkg édes koktélparadicsom, félbe-negyedbe vágva
1/2 fej lilahagyma, apróra vágva
15 dkg feta sajt
2 evőkanál friss vagy szárított oregano
2 maréknyi olajos fekete olivabogyó

Hozzávalók az öntethez:
1 gerezd fokhagyma, sóval péppé törve (ez ilyen Casa Moros mánia)
1,5 evőkanál  jó minőségű vörösborecet
10 dkg felszeletelt, pürésített paradicsom
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
só, bors

stockfresh 260778 feta-tomatoes-olives-and-herbs sizeM

A kenyérdarabokat 150 fokos sütőben 20-30 perc alatt kívül keményre szárítjuk, a belseje legyen még ruganyos. Az öntet hozzávalóit elkeverjük, félretesszük.

A kenyérdarabokat nagyobb tálba szórjuk, az öntet felét ráöntjük, jól megkeverjük, 10 percig állni hagyjuk. Hozzátesszük a paradicsomot és a hagymát, tetejére morzsoljuk a fetát, beledobáljuk az olivákat, mehet rá az oregano. Végül a maradék öntet, só, bors és összerázzuk. Érdemes nem túl sokáig várni vele, hogy a kenyér ne nagyon szívja meg magát.

Paradicsomsaláta fehérbabbal

(A francia konyha című könyvből, 6 főre)

Hozzávalók

2x40 dkg fehérbabkonzerv/20 dkg beáztatott fehérbab
40 dkg újkrumpli
40 dkg érett paradicsom
4 újhagyma, finomra vágva
1 csokor petrezselyem
1 piros csilipaprika,
4 ek extraszűz olivaolaj
1 citrom leve és héja
só, bors

Ha szárazbabból készül, azt előző nap áztassátok be, felhasználás előtt szűrjétek le, és jó alaposan öblítsétek át. Ezután annyi vízben ami ellepi, forrástól számítva egy órát kell főzni lassú tűzön, ha megpuhult, leszűrni és hűlni hagyni.

A krumplit főzzétek 20 percig héjastól, kihűlés után vágjátok őket négybe. A paradicsomot hámozzátok meg (héj bevág, 20 mp forrásban lévő vízben, kiszed, héj lehúz). Vágjátok fel a paradicsomot, a recept szerint ki kell szedni a magjait, szerintem ez kihagyható. Keverjétek össze a paradicsomot, a krumplit és a megfőtt babot.

Az olivaolajba megy az újhagyma, a petrezselyem, a csili, vérmérséklet függvényében magostól vagy mag nélkül, a citromlé, a reszelt citromhéj, só és bors. Összekeverés után mehet a zöldségekre, azzal is jól át kell forgatni, és mehet a tányérra, de valamennyit állhat is, de sokat ne, ha a krumpli megszívja magát, sokat veszít fényéből.

A nagy klasszikusok

Az alábbi linkekkel nem azt szeretnénk mondani, hogy ezeket a salátákat így kell csinálni. Dehogy is kell, a coleslaw például szerintem sokkal jobb almával, a Cézár hússal, a Waldorf meg dióval. Mégis összeszedtük a listát, mert az sosem árt, ha variálás előtt az ember ismeri az eredetit, már ha egy olyan étel, mint pl az amerikai káposztasaláta esetében beszélhetünk eredetiről egyáltalán.

Az igazi Cézár
Az igazi Waldorf

Az igazi Coleslaw
Az igazi Cobb
Az igazi Tabule

Alapkonyha wiki

A cikket Gerlachfalvy Réka, a Gasztro Réka blog szerkesztője írta.
Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek