A te konyhád is koszos?

Ha belejöttetek a főzésbe és napi szinten használjátok a konyhát, akkor nagyon fontos, hogy odafigyeljetek a tisztaságára, ugyanis ez a helyiség van leginkább kitéve a szennyeződéseknek. A nyers húsban, tejtermékekben, de akár a zöldség-gyümölcsön is válogatott baciluskolóniák élhetnek, amiket nem lenne praktikus hagyni elszaporodni. Összeszedtünk pár praktikát, amit ha szem előtt tartasz, mindig jól érezheted magad a konyhádban.

Maki Stevenson

Mindenkit megtanít főzni

A lakás egyik, ha nem a legintenzívebb koszforrása a konyha, a mindennapi főzés során komoly "veszélynek" van kitéve. Itt nem elég hetente egyszer takarítani, hanem napi szinten kell kisebb-nagyobb tisztítást végezni ahhoz, hogy minden rendben menjen.

A legideálisabb, ha eleve úgy rendezitek be a konyhátokat, hogy könnyen takarítható legyen, hiszen itt minden rész koszos lehet. A konyhában, vagy a konyharészben célszerű azt tárolni, ami ténylegesen oda való. Minél kevesebb dolog van láb alatt, annál könnyebb a főzés és a takarítás. Fele annyi idő alatt végeztek, ha nem úgy kell kezdenetek a kosszal szembeni harcot, hogy elpakoljátok a felesleges kacatokat.

A négy fő gócpont a hűtő, a szemetes, a mosogató és a tűzhely, ezekre kell leginkább odafigyelni.

Hűtő

A hűtőt, attól függően, hogy önleolvasztó vagy hagyományos, különböző időszakokban kell átmosni. A hagyományos hűtőket érdemes havonta leolvasztani, az önleolvasztó változatot negyedévente is elég. Ilyenkor pakoljatok ki belőle mindent, figyeljetek arra, hogy a mirelit áru ne romoljon meg. Várjátok meg, amíg a jég a fagyasztórészből kiolvad. Tegyetek edényeket, esetleg kannát - ha belefér - a hűtőbe, és gyűjtsétek ebbe össze a jégdarabokat. Ha teljesen kiolvadt, mossátok át ecettel, szódabikarbónás langyos vízzel, vagy fertőtlenítőszeres vízzel, a szennyezettségtől függően akár többször is, majd papírtörlővel töröljétek szárazra. Külön mossátok le a rácsokat és a gyümölcstartó műanyagrészt is. Figyeljetek oda minden apró zugra. Ha tiszta a hűtő, tehettek bele hűtőszagtalanítót. Mindig figyeljetek arra, hogy az ételeket lezárható dobozban tároljátok, hogy a szagok ne keveredjenek, és az egyik étel ne vegye át a másik ízét. A legjobb, ha átlátszó tárolókat használtok, adott esetben érdemes felcímkézni őket. Hetente szükségszerű egy leltárt tartani, annak elkerülése végett, hogy lejárt vagy romlott élelmiszereket ne tároljunk.

A hűtőben az sem mindegy, mit hova tesztek. Nyers húst, halat mindig legalulra kell tenni, hogy véletlenül se csepeghessen rá belőle semmi más ételekre. Az ilyesmit mindig tálcán vagy tálban tegyétek a hűtőbe.

mosogatás

Szivacsok

Érdemes külön használni egy szivacsot az edények tisztításához, és egyet általános konyhai célokra, ennél többet is használhattok. A szivacsokat rendszeresen cserélni kell, mert könnyen megtelepednek bennük a baktériumok. Használat után alaposan öblítsétek ki és szárítsátok ki. Van már olyan szivacs is, amelyet súrolószerrel töltöttek fel, makacsabb szennyeződések eltávolítására - ezt is használhatjátok, poharak és üvegek tisztításához pedig hosszúnyelű kefét ajánlunk. Az edények tisztítása esetében van, aki a citromra esküszik, ezt is kipróbálhatjátok, illetve a grapefruitmag olajat fertőtlenítésre.

Tűzhely

A tűzhely típusának megfelelő tisztítószert válasszatok a tisztántartás céljából. Egyszerű gáztűzhelynél mosogatószert és általános tisztítót is használhattok. Minden főzés után, ha koszos lesz a tűzhely, érdemes lemosni. A foltokat ne hagyjátok rászáradni, ráégni pedig semmiképpen sem. A sütő tisztítására használjatok sütőtisztító spray-ket, ezek általában leoldják a makacs szennyeződéseket. Ha nagyon zsíros a tűzhelyetek, akkor a hideg zsíroldó jön szóba. Ezt ne keverjétek más vegyszerrel. Fújjátok rá a piszkos felületre, hagyjátok állni, majd szigorúan gumikesztyűben mossátok le.

Kisgépek

A mikrósütőben gyakran előfordul baleset, ezért célszerű hetente-kéthetente langyos vizes, szódabikarbónás vagy tisztítószeres vízzel átmosni a belsejét. A legtöbb mikró üvege kivehető, ezt mossátok el mosogatóban.

A vízforralót és a kávéfőzőt időnként ecettel vagy kisgépekhez kínált vízkőoldóval tisztítsátok meg.

Szemetes

A szemetesbe mindig tegyetek szemeteszsákot, legjobb, ha füleset használtok, mert ezt könnyű megfogni. A szemetet ne őrizgessétek, amilyen gyorsan tudjátok vigyétek ki. A szemeteskukát pedig használattól függően, hetente-kéthetente mossátok ki, erre a célra használjatok fertőtlenítő hatású tisztítószert.

konyha

Vágódeszka

A leghikénikusabb a műanyag vágódeszka, ami mosogatógépben mosható, akár 70 fokon is. Ebből is érdemes többet tartani, külön a nyershúsoknak és a zöldségeknek.

Edényszárító

Fa edényszárítót, bármilyen szép is, nem túl higiénikus használni. A műanyag edényszárító jó megoldás lehet, ha el tudjátok időnként mosni mosogatógépben 70 fokon. Ellenben a fémszárítókkal kevesebb gond van. A tálcából rendszeresen öntsétek ki az összegyűlt vizet, és hetente egyszer mossátok el a tálcát. Ha a tálca is fémből van vigyázzatok, hogy ne legyen rozsdás.

Általános tippek

Ha főzés közben koszos lesz a padló, töröljétek fel a foltot. A konyhában a főzés intenzitásától függően célszerű akár hetente kétszer-háromszor is felmosni. Havonta egyszer takarítsátok le alaposan a pultot, ilyenkor szedjétek le az összes gépet, illetve ha egyéb dolgok vannak, akkor azokat is, és mossatok át alaposan minden zugot. A konyhában a kosz akár a páraelszívó tetején is képes megtelepedni, így érdemes azt is, és minden más elképesztő helyet havonta egyszer átmosni.

A molyokkal, csótányokkal és egyéb kártevőkkel szemben hatásosnak bizonyul, ha fém-, és üvegtárolókba teszitek a megnyitott élelmiszereket. Ezek használatával a takarítás is könnyebbé válik.

A konyhában szellőztessetek sokat, engedjétek be a friss levegőt. Az ablakot is többször pucoljátok mint az egyéb helyiségekben. Ablaktisztítóként is használhattok ecetet.

A konyharukákat rendszeresen mossátok ki, és ne használjatok erős őblítőt a tisztítására, mert a nyers kelttészta könnyen átveszi a vegyszer ízét.

Kezetek kímélésére használjatok gumikesztyűt, ha a vastag kesztyűben nem boldogultok vegyetek orvosi kesztyűt drogériákban vagy gyógyszertárakban. Takarítás után kézápoló krémmel kenjétek be a kezeteket, de bőrápoló pakolással is regenerálhatjátok.

Napi félóra a konyhában megtérülő befektetés ne sajnáljátok rá az időt!

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlére kattintva.

Alapkonyha wiki

Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Következő órák: 06.08. Sushi workshop.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek