no

Műleves, műtészta, műmuffin a sláger

Sokat dolgozunk, gyereket nevelünk, háztartást vezetünk. Persze, hogy könnyű megoldásnak tűnik egy zacskó tartalmát forró vízzel leönteni, és 10 perc múlva tálalni úgy, hogy közben ki is teregettünk. A gyakorlatilag fokhagymamentes fokhagymakocka és a porból készült csokismuffin mind slágertermék a magyar háziasszonyok konyhájában.

stockfresh 786449 popped-wheat-seeds-full-with-food-additive siz

Maki Stevenson

Mindenkit megtanít főzni

alapkonyha.png

De itt azért álljunk meg egy pillanatra, és nézzük meg, mit eszünk. Mit olvashatunk a címkén? Elolvassuk egyáltalán a cimkét? El kéne, mert onnan derül ki, mit tartalmaz az adott élelmiszer, ez tájékoztat a termék tulajdonságairól. A témáról bővebben itt olvashattok.

Szervezetünknek tápanyagokra van szüksége ahhoz, hogy működjön. Ezeket azokból az ételekből nyerjük, amiket megeszünk. És hogy mit is teszünk a szervezetünkbe?

Régen minden adott volt a háznál: tyúk, disznó, minden házhoz tartozott veteményes, gyümölcsös. Az asszonyok nyáron lekvárt és kompótot főztek, savanyúságot tettek el, hogy legyen télen is. Mára felgyorsult az életünk, világunkban nincs hely, s idő tehenet tartani, és megfejni reggelente. Ételeink nagy részét személytelen, nagyipari vállalatok állítják elő – sokszor nem is a saját országunkban.

Nagyüzemi termelés van, a cél az, hogy minél szebb terméket minél kisebb előállítási költséggel hozzanak létre, és minél nagyobb haszonnal értékesítsenek. Az otthon főzött, tartalmas ételeket lassan felváltották az instant megoldások, porételek, adalékanyagokkal teli műkaják.

Mi az az adalékanyag? Adalékanyagnak nevezzük azokat az idegen anyagokat, melyeket elsősorban technológiai okokból használják fel az élelmiszerekhez. Ezekről az anyagokról bővebben itt olvashattok. Milyen adalékanyagok vannak? A tudatos vásárló oldaláról megismerhetjük az adalékanyagok fajtáit, és találunk egy-egy mondatot arról, hogy mit miért használnak:

A vitaminok, aromák és minden olyasmi, amit az étel ízének, illatának vagy tápértékének javítása céljából kerül az étekbe összetevőnek számít. A határ nem éles, a C vitamin (aszkorbinsav) például szerepétől függően sorolható ide vagy oda a különféle ételekben.

További érdekességeket találtok az alábbi linkeken:

Még több infó adalékanyagokról és a feltételezések szerint ezekkel összefüggő betegségekről.

A lényegüktől megfosztott alapanyagok köré azt az idillt teremtik, amit elveszettnek hiszünk. A nyugodt családi vacsorák emlékét elevenítik fel, és elhitetik, hogy ha a forgalmazott porból főzzük vacsorára a levest, akkor egy pillanat alatt visszakaphatjuk azt. A „házias” jelzővel megnyugtatják lelkiismeretünket, hogy tulajdonképpen jót eszünk, és jót teszünk a szervezetünknek.

Ne dőljünk be a reklámoknak, ne a képeket nézegessük, inkább a címkét olvassuk el. Nem gyanús, hogy hogy férhet el (még, ha szárított alakban is) egy 4 személyre készült, gazdag leves egy 10x15 cm-es zacskóban? Összetételük is önmagáért beszél.

Újházi tyúkhúsleves

tojásos száraztészta (búzadara, tojás, víz) 34 %, maltodextrin, húsgombóc 11 % (zsemlemorzsa, (búzaliszt, élesztő, étkezési só, víz), búzadara, hidrogénezett növényi zsír,sertéshús 1,1 %, szárított tojássárgája, és -fehérje, maltodextrin, szárított vöröshagyma, ízfokozó: nátrium-glutamát, fokhagyma, jódozott só, térfogatnövelő szerek: dinátrium-difoszfát, nátrium-hidrogén-karbonát, aromák, növényi fehérje hidrolizátum, feketebors, színezék: szulfitos-ammóniás-karamell, zsálya, rozmaring kivonat), jódozott só, aromák (tejalapú), szárított sárgarépa 3%, ízfokozó (nátrium-glutamát), szárított tyúkhús 1,9 %, növényi olaj, növényi fehérje hidrolizátum (aroma, búzafehérje, só, növényi olaj), cukor, szárított zöldborsó 1%, tyúkzsír 1,4%, hidrogénezett növényi zsír, szárított petrezselyemlevél, curry, fokhagymakivonat (glutén-tartalmú). Nyomokban szóját, zellert és halat is tartalmazhat.

Házias levesalap - zöldségleves

Összetevők: víz, só, ízfokozók (nátrium glutamát), nátrium-inozinát, nátrium-guanilát), tyúkzsír, cukor, aroma (mustárral), sárgarépa 1,7%; növényi zsír és olaj, élesztőkivonat, zeller 1%, sűrítő anyagok (xantán gumi), szentjánoskenyér liszt), tyúkhúspor 0,36%; petrezselyemlevél, keményítő, kurkuma, színezék (béta-karotin).

Tyúkhúsleveskocka

Összetevők: Jódozott só, kukoricakeményítő, növényi zsír, ízfokozó (nátrium-glutamát, dinátrium-5-ribonukleotidok), cukor, tyúkzsír, szárított zöldségek (sárgarépa, póréhagyma, petrezselyem levél, hagyma), aromák (glutén, tojás és tejalapú), növényi fehérje hidrolizátum (búza alapú), szárított tyúkhúspor (0,5%), lestyán- és fokhagymakivonat, maltodextrin, színezékek (ammónium-szulfitos karamell, riboflavin). Nyomokban szóját és zellert is tartalmazhat.

stockfresh 487185 stock-cube-on-table sizeM

A bio leveskockák összetevőit nézve már sokkal jobb a helyzet. Nem soroljuk fel az összeset, kis különbségektől eltekintve hasonlóak. Ezeket megtalálhatjuk a bioboltokban, vagy például a DM-nek is van saját bio leveskockája, viszonylag normális áron.

Bio kocka

Összetevők: Tengeri só, élesztőkivonat (savhidrolízis nélkül előállított), keményítetlen pálmazsír, póréhagyma, sárgarépa, hagyma, zeller, szerecsendió, fokhagyma, kurkuma, bors, petrezselyem, lestyán, bazsalikom, természetes rozmaring aroma. Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból (60 g 390 Ft – 6 kocka)

Másik bio kocka

Összetevők: tengeri só, keményítetlen pálmazsír*, élesztőkivonat*, zöldségek* 4% (hagyma*, karotta*, zeller*), petrezselyem*, szerecsendióvirág*, kurkuma*. *ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból (8x15 g 525 Ft – 8 kocka)

Natúr vegamix (ételízesítő)

Összetétel: paszternák, sárgarépa, petrezselyemgyökér, petrezselyemlevél, póréhagyma, zellergumó, vöröshagyma, paradicsom, fűszerek (250 g 757 Ft – sok alkalomra elég)

A legjobb persze az otthon készített, „egyenízmentes” levespor, ételízesítő, vagy alaplé).

Fokhagymás ízbomba:

Egy igazi talány számomra a fokhagymás ízbomba létezése. Több, mint 200 forinért kapunk csaknem 4 gramm szárított fokhagymát. Őszintén, mi lehet annyira bonyolult a fokhagymában, hogy helyettesíteni kelljen? Pláne ezzel??? Fő összetevője az ízfokozó, aztán van benne még só, sok egyéb, és 11 százaléknyi fokhagymapor is. Viszont tartósítószert nem tartalmaz.

Összetevők: ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-guanilát, dinátrium-inozinát), maltodextrin, só, növényi zsír, fokhagymapor 11%, burgonyakeményítő, glükóz szirup, aroma, csomósodástgátló (szilícium-dioxid). (209 forint/35 gramm)

Zacskós tészta milyen finom

Aztán nézzünk néhány zacskós vagy dobozos ételt, ezeket Andi már korábban kigyüjtötte a témában. Itt egy négysajtos zacskós tészta, a gyártó honlapján külön kiemeli, hogy milyen ízletes a termék. A vicc az, hogy egy ilyen zacskó egy emberes adag, és 450 forintba kerül. Három emberre 1350 forint. Ideírtuk a házi változat receptjét is, nagyon kényelmesen kijön ebből a pénzből, és a végeredmény garantáltan jobb, mint a tasakos, ráadásul nincs is lassabban kész, hiszen a szószt simán össze lehet melegíteni az alatt a tíz-tizenkét perc alatt, míg a tészta megfő, márpedig a tésztának a zacskósban is meg kell főnie.

Zacskós 4 sajtos:

75% tészta, 9% sajt, növényi olaj, rizsliszt, jódozott só, paradicsom, cukor, ízfokozó (mononatriumglutamát), glükózszirup, aroma (szójalecitinnel), savókészítmény, natriumfoszfát (E339), fűszerek, élesztőkivonat, tejfehérje, petrezselyem, citromsav.

stockfresh 82776 woman-checking-food-labelling sizeM

Igazi 3-4 sajtos, 3 főre:

fél liter 20% főzőtejszín, 25-30 dkg sajt (pl cheddar+gouda+vmi füstölt, de érdemes jó kéksajttal is próbálkozni), 1 gerezd fokhagyma, kicsi reszelt szerecsendió, só, (fehér)bors, opcionális: apróra vágott petrezselyem és/vagy snidling és/vagy bazsalikom, 30 dkg kifőzött durum tészta

Jó, dobozos csokis muffin

Másik jó kapás Andi gyüjtéséből a dobozos csokis muffin, amiből duplaáron rettenetes vegán változat is van.

Dobozos csokis muffin:

Összetevők: Tészta alappor: búzaliszt, cukor, zsírszegény kakaópor 6%,fruktóz, térfogatnövelő-szerek, sűrítőanyag, étkezési só, aroma. 50 g csokoládé
(1 doboz 500 forint, ehhez kell még tojás, tej és olaj)

Vegán változat,

Összetevők: világos tönykölyliszt T630* 79%, nyers nádcukor*, étcsokoládé pelyhek* 15% (nyers nádcukor*, kakaómassza*, kakaóvaj*, emulgeator: napraforgóviráglecitin), kukoricakeményítő*, sütőpor (nátrium hidrogénkarbonát, káliumhidrogéntartrat, kukoricakeményitő*), kakaópor*, thermo-tönkölyliszt, tengeri só, bourbon-vanília* *ellenőrzött biogazdálkodásból. elkészítés 5 perc, sütési idő 65-75 perc
(egy doboz 839 forint, kell hozzá tojás, tej és vaj, vagy vegánoknak margarin és víz. Ez valami büntető lehet.)

Normális csokis mufffin:
15 dkg liszt, 12 dkg cukor, 15 dkg vaj (margarinpártiak nyugodtan süssék azzal, ennél a receptnél nincs jelentősége), 2 tojás, 3 ek baracklekvár (minél jobb), 10 dkg étcsoki kicsire vagdosva, 2-3 marék savanyú aszalt gyümölcs, pl meggy vagy áfonya, 2-3 ek sötét kakaópor (a nem cukrozott változat), fél zacsi sütőpor
(ára margarinnal 500, vajjal 700 forint)

ízfokozós gyorspác

Kerülendő még: ízfokozós gyorspác. Fűszerkeverékek vásárlásakor mindig nézzétek meg, szerepel-e az összetevők között ízfokozó (nátrium-glutamát), és só. Előbbit egyértelműen kerülnénk, utóbbit azért kell megjegyezni, mert nem mindennek tesz jót, ha sóval pácoljuk, az uralkodó nézet szerint ez például kiszárítja a húsokat.

A levesporokhoz hasonlóan a gyorspácokat is ki tudjuk kerülni, ha összeállítjuk saját fűszerkeverékeinket például az Ázsia bolt, vagy valamelyik online fűszeres hatalmas fűszerválasztékából szemezgetve.

Olvassatok címkét, legyetek tudatos vásárlók!

A cikk megírásában segítségemre volt biomérnök húgom, Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik c. könyve (amit egyébként nagyon ajánlok), és az alábbi oldalak:

Tudatos vásárló

OETI

Kommentelés és további Alapkonyha

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek pedig itt olvashatóak. Legközelebb mindenki kedvence, az olasz konyha jön, kezdőkészlettel.

Alapkonyha wiki

A cikket Bede Anna, a vegasztromania blog szerzője írta.

Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Következő óráink: 03.23. Bárányos húsvét Rezi Györggyel, 04.06. Mexikói Fiesta Patricioval. 04.07. Alap késtechnika. A Makifood legutóbbi olasz órájáról élménybeszámolót itt olvashattok.
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek