no

Minden, ami nélkül nem kamra a kamra

A főzéshez alapanyagok kellenek. Ezeket be kell szerezni. De nem úgy ám, hogy televásároljuk a hűtőt, aztán kidobjuk a felét, mikor már mászik. Az alapkonyha második cikkében azt vesszük végig, hogyan készletezz ha kezdő vagy.

Maki Stevenson

Kés van nála, és tudja is használni.

alapkonyha.png

Miután sorozatunk előző részében összeszedtük a konyhai eszközöket, most lássunk hozzá, és töltsük fel a hűtőt, fagyasztót és konyhaszekrényt. A kevés szívás árán kajához jutás titka az, hogy (iszonyú gazdagok vagyunk és mindig jó éttermekben kajálunk) legyen otthon egy alapkészlet, amiből minimális friss hozzávaló beszerzésével (vagy anélkül) csomóféle kaját előállíthatunk.

Egyszerűen hangzik, de kezdőként mégsem triviális nem beleesni a televásárolom-a-hűtőt-aztán-belerohad-az-egész csapdába.

Ezért a készletezésnél támaszkodjunk bátran az élelmiszeripar olyan vívmányaira mint a konzerv és fagyasztott javak, száraz áruk. Ezeket gyakorlatilag korlátlan ideig őrizgethetjük. Ha van egy decens készletünk, már csak a néhány hét alatt romló dolgok beszerzésénél kell önmérsékletet tanúsítani.

Ha valaki csak hetente egyszer főz két emberre, nincs értelme rengeteg cukkinit és padlizsánt és brokkolit és kelkáposztát és gombát és bélszínt és halat vennie, mert két főzés alkalmával ennyit valószínűleg nem fog elhasználni.

Vagy lefagyasztja amit tud, aminek a mélyhűtő kapacitása szab határt, vagy kidobja a felét, általában vastag penészréteggel és/vagy folyósra rohadva. A következő lista természetesen nem úgy értendő, hogy minden egyes elemét tartani kell otthon, egy csomó minden csereszabatos. Mindenki tartsa azokat, amiket jól tud egymással kombinálni.

Hosszan tárolható zöldség-gyümölcs

Az itt felsorolt dolgok többsége legalább két hétig tárolható, ha egész frissből indulunk. A lista eleje (a sütőtökkel bezárólag) még tovább is bírja, a krumplit, hagymát sokan egész télre megveszik előre.

Minél jobban készletezünk, annál inkább oda kell figyelni arra, hogy ne legyenek benne romlásnak indult darabok (igen, időnként meg kell nézni), mert megrohad az egész. A gyümölcsök jóval kevésbé bírják. Ne gondolkodjatok nagy mennyiségekben, fél-egy kiló krumpli, három szem hagyma, egy-két szál répa, egy kis háztartásban ezek a nagyságrendek.

  • Hagyma
    Fokhagyma
    Krumpli
    Sárgarépa (én a hűtő aljában tartom)
    Fehérrépa (azt is)
    Zeller
    Cékla
    Sütőtök
    Alma
    Körte
    Narancs

Hűtőben legalább két hétig eláll csoport

Ezeknél a dolgoknál már vásárlásnál figyelni kell a lejáratot, és olyat venni, ami elég messze van még. A jó minőségű füstöltáru tiszta hűtőben (vagy jól szellőző kamrában) gyakorlatilag örökké bírja. Figyelem, ha a hűtőd koszos, és penészes dolgok vannak benne, minden más is hamar meg fog penészedni. Időnként egy ecetes hűtőtisztítás csodákat művel.

stockfresh 1286552 jars-of-homemade-red-currant-jam-with-fresh-f
  • Vaj
    Tejföl (lejárat után minimum egy hétig még semmi baja)
    Joghurt (dettó)
    Cukkíni
    Padlizsán
    Avocado
    Gyömbér
    Mangó
    Citrom
    Lime
    Csomagolt saláták, bontatlanul a lejáratig
    Tojás (ha egész friss, két hétig simán bírja, gyanús esetben vízbe rakós teszt)
    Jó féle szalonna
    Jó féle kolbász
    Jó minőségű sajtok (egy darab jó parmezán hónapokig simán bírja)

Konzervek

Szeretem a konzerveket, kényelmes őket használni, de mindig nézzétek meg, hogy ne valami tartósítószerrel telenyomott borzalmat vegyetek. Jobb híján idetettem a tejet, tejszínt is, a tetrapackos hónapokig bírja.

  • Hámozott paradicsom
    Szeletelt gomba
    Kukorica
    Kókusztej
    Csicseriborsó
    Babkonzerv (fehérbab, vörösbab)
    Szardellafilé ízesítéshez és egyéb halak enni
    Hab és főzőtejszín, tej, tetrapackban

Mirelitek (hat hónapig áll el)

Nagyobb bevásárlásnál érdemes rárepülni a mélyhűtőpultra is. Néhány adag főzeléknek való, nagyobb adag, fél kilós csomagokban lefagyasztott darált hús, csirkecombok, halak adagokban jó szolgálatot tesznek.

Hülyeségnek hangzik, de tényleg érdemes mindenre ráírni, hogy mi az, lefagyasztva ez gyakran nem olyan egyszerű. Főztem már így spenót helyett sóskát, csirke helyett disznót. Szóval, (köszönöm neked fogyasztói társadalom ezt a vívmányt) a mélyhűtős zacsin az erre szolgáló részen alkoholos filccel ráírom, hogy cs.comb filé, 5 db.

És az alaplé kérdés: bár a profik mindenhez alaplevet használnak, nekem nincs annyi mélyhűtőm, hogy literszámra tároljak ilyesmit. A kérdést – nem teljesen ortodox módon – úgy oldom meg, hogy a maradék húslevest/alaplevet annyira besűrítem, hogy bele tudjam tölteni egy jégkockás zacskóba. Abban lefagyasztom, és így használom fel. Kis helyen elfér, és hozza az alaplé ízt. (értelemszerűen, felhasználásnál vízzel kell higítani) Komoly szakácsnak ne mondjátok meg, mert szívrohamot kaphat az alaplé forralásának még a gondolatára is.

  • Főzelékfélék (tök, zöldbab, borsó, spenót, sóska)
    Darált hús
    Hús és halfélék adagokban
    Alaplé egész töményre befőzve és jégkockatartóban lefagyasztva
    Leveles tészta

Szárazáru (nagyon nagyon sokáig eláll)

Ezek felhalmozásának csak a rendelkezésre álló hely szab határt. Azért arra figyeljünk, hogy a nagyon sokáig nem ugyanaz, mint az örökké. Idővel a lisztbe belemehet a moly, a dió, a mák, az olaj megavasodik, a csoki megszürkül, a rum elpárolog. Univerzális megoldás, ha megpróbálunk egyszerre minél kevesebb bontott zacskóval manőverezni. Diót, mákot lehet fagyasztani is, úgy nem megy tönkre. Vagy zacskósat venni a boltban, az bontás előtt nem szokott megromlani.

stockfresh 1091478 flour-tin sizeXS
  • Cukor, só, lisztek (sima, rétes, kenyér, egyéb cifraságok igény szerint)
    Tésztafélék, tojásos és durum
    Rizsfélék, kuszkusz
    Gabonák (bulgur, quinoa, köles, zabpehely, stb)
    Hüvelyesek (szárazbab, lencse, vöröslencse, stb)
    Fűszerek (erről majd írunk külön)
    Olaj (napraforgó, oliva, mogyoró, stb)
    Ecet (sima ecet, balzsamecet, borecet, almaecet, stb)
    Mustárok (bontás után hűtő)
    Paradicsompüré
    Olivabogyó (bontás után hűtő)
    Kapribogyó (bontás után hűtő)
    Szószok (szójaszósz, halszósz, worcestershire szósz, stb)
    Szárított élesztő, sütőpor, szódabikarbóna
    Méz, lekvárok (utóbbi bontás után hűtő)
    Sötét kakaópor
    Aszalt gyümölcsök (szilva, barack, áfonya, meggy, stb)
    Mák, csonthéjasok (dió, mandula, fenyőmag, stb)
    Étcsokoládé
    Rum
  • UPDATE:
  • Kimaradt a zsemlemorzsa és a búzadara.
    Kommentelőink kívánságára pedig legyen itt a ZSíR is.

És a kasszánál

Mennyibe kerül mindezt megvenni? Gyors és bizonyára pontatlan fejszámolásom alapján ez a spájzkészlet kábé 50 ezer forintból jönne ki, és akkor nem eresztettem neki a lovakat, a dupláját is simán el tudnám tapsolni ugyanerre a listára.

Meglepő módon ez a szám kicsapta a biztosítékot a csapatban. Felmerült, hogy nem kéne ezzel sokkolni a olvasókat. De akkor mit csináljunk? Szerintem azzal minden rendszeresen főző egyetért, hogy a fenti lista nem teljesen elszállt. Nyilván a hangsúlyok háztartásonként változnak. Nálam sincs soha egyszerre minden, ami a listán szerepel, ráadásul a lista számos eleme egymással behelyettesíthető.

Senkit nem kérünk, hogy ezt egyben vegye meg, ugyanúgy, ahogy az eszközök lista volt, ez is csak egy sorvezető. Jó hír még, hogy rengeteg olyan dolog van benne, ami nagyon sokáig kitart.

És egy érzékeny téma, ami biztos felmerül a kommentekben: kockák, porok, ízesítők. Ezekre később egy saját cikkben térünk ki, mert érdekes a téma. Addig is annyit, hogy amikor ilyesmit vesztek, olvassátok el, mi van benne. Leveskockából is van nagyon gáz meg krízishelyzetben vállalható, és a második nem drágább érdemben az elsőnél. Az Alapkonyhás csapatot megszondázva azt mondhatom, hogy a nátrium glutamátos (ízfokozó, az az íz, ami közös minden olcsó kínai kajában), agyonsózott, tartósítószeres cuccok szerintünk kerülendők.

Az alapvető készletek felhalmozása után a következő részben olyan recepteket hozunk, amelyek a fentiekből megfőzhetőek, és nem kell hozzájuk agysebésznek lenni.

Kommentben jöhet minden, ami kimaradt

Alapkonyha wiki

Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Szerzőink az iskola munkatársai, gasztrobloggerek, újságírók. Maki Stevenson japán származású szakács Budapesten él magyar férjével és kisfiukkal. Az étel iránti rajongást és alázatot édesanyjától hozta, szakmai képesítését New Yorkban szerezte. Vallja, hogy az vagy, amit megeszel. Jól beszél magyarul, és remek oldalast süt.
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek