Patrick Swayze után itt az újabb legenda

rakasz_leadhezHeti hét alkalommal színpadra lépni, főszereplőként végigtáncolni az estéket emberpróbáló feladat. Ha mindeközben lecserélik a partnernőt, az napi kilenc órányi plusz próbát jelent az új szereplővel. Rákász Dani talán álmában is táncol.

Dani története éppen olyan, akár egy igazi népmese. Mese arról, hogyan lesz egy gyerekkorában túlsúlyos kisfiúból tökéletes testű pasi. Hogyan kapja meg a Vámpírok bálja főszerepét, holott a Megatánc döntőjéből elsőként kiesik. És hogyan lesz Berlinben a világ háromezer legjobb táncosa közül éppen ő a Dirty Dancing szólótáncosa. Akár a mesében ő a legkisebb fiú a családban. Egy olyan családban, ahol a zene mindennapi kenyér. Édesapja szabadidejében a győr-révfalui egyházközség kántora, édesanyja több kórus szoprán szólistája, bátyja Magyarország legfiatalabb koncertorgonistája

- Hét évnyi zongoratanulás után jobbnak láttam, ha a családunkban a bátyám lesz a zenész, én pedig inkább más hobbi után nézek - meséli Dani. Ekkor találkozott a tánccal, a hip-hoppal, majd az art-jazzel, és más táncstílusokkal is. De tagja volt a Győri Evezős SE-nek, teniszezett, rendszeres látogatója a konditermeknek. Szóval mindent megtesz azért, hogy a rút kiskacsából hattyú váljék. Többek között azért is, mert jelentős súlyfelesleggel kínlódik. Kövér kisfiúnak számít. A gimnázium negyedik évében még nem tudja eldönteni, hogy mi a cél, az orvosi egyetem, a színművészet, vagy gazdasági diploma. Végül is a Külkereskedelmi Főiskolát választja, tőzsde-pénzintézetek szakon szerez diplomát.

Ekkor jön a Megatánc, majd a Vámpírok Bálja szólótáncos szerepe Budapesten, később egy szerződés a musical németországi új-bemutatójában Oberhausenben. És a hír, hogy a Dirty Dancing berlini rakasz_belsotavaszi bemutatójához főszereplőket keresnek. Már túl voltak a háromezredik jelentkezőn, mire Dani döntött, -  mi veszteni valója lehet? - elmegy. Az első válogatás után jött a telefon, feladták a szöveget két lehetséges főszerepre, és várják egy hét múlva a második fordulóra. Heti nyolc Vámpír előadás mellett kellett felkészülnie tizenöt jelenettel, Dani éjt nappallá téve tanulta a szöveget, a német nyelvű kollégáktól a kiejtést, barátaitól a színjátszás trükkjeit. A hetedik nap reggelén, ötórányi vonatozás után megérkezett Berlinbe, ahol 3 órája volt az egész válogatásra, hiszen indulnia kellett vissza az esti előadásra. Megtette, amit csak tudott, és rohant vissza Oberhausenbe. Éjjel jött az Sms: "Dani! Nagyon szép munka, mindenképp beszélnünk kell!" Másnap megtudta, hogy a következő nap reggel még egyszer látni akarják a női főszereplővel együtt. Ez szinte lehetetlen volt, hiszen a hétvégén mindkét nap dupla show-t játszott, Berlin pedig több mint 500 km-re van Oberhausentől. Akkor azonban már az ő személye volt fontos volt, mint lehetséges főszereplő. A produkció tehát repülőjegyet küldött a fiúért.
Így tehát a következő nap reggelén, pontban nyolckor tehát Dani ott állt újra Berlinben a főszereplő lánnyal (Janina Elkin). Alvás nélkül, fáradtan, de reménykedve.  És győzött: megkapta Johnny Castle legendás szerepét. A darab azóta is töretlenül népszerű egész Németországban, és hetente hétszer látható a Theater am Potsdamer Platz színpadán. Ahogy Dani mondja, az előadásokon, alváson, evésen kívül másra nem is marad ideje. Egy legenda nyomában egyelőre ennyi is elég...

 

rksz_portreRákász Dani 1984-ben született Győrben. Gyerekkorát, ahogy honlapján áll: „sok-sok lemezzel, zenével, koncerttel, kórusfesztivállal töltötte. A táncolás egy plakáttal kezdődött. Úgy 12 évesen, némi túlsúllyal küzdve meglátta a feliratot: „ Társastánc tanfolyam." Aztán egyik koszorúcskát követte a másik, majd a klub, jöttek a versenyek is. 15 évesen megismerkedik a hip-hoppal, majd az art-jazzel, és más táncstílusokkal is - egyenes folytatásként a főiskola mellett is folytatja a táncot. A tánc hosszú évek alatt hobbyból második életté vált. Eddigi munkái: 2003. Győri Nemzeti Színház 80 nap alatt a Föld körül, 2006. Pesti Színház - A dzsungel könyve; Győri Nemzeti Színház Maya; 2007. Magyar Színház - Vámpírok bálja.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra