TÉL

Már a snowboardosokat sem lehet úgy utálni

2014. január 29., szerda 10:56

Amikor a kilencvenes évek elején megláttuk az első snowboardost, meg voltunk győződve arról, hogy ugyanolyan múló hóbort lesz, mint a Bigfoot nevű rémség. Ez utóbbinak a lényege nagyjából az volt, hogy még a hülye is le tudott vele jönni a hegyről. Aztán hamar rá kellett döbbennünk, hogy a snowboard ennél komolyabb dolog. Végül kipróbáltuk és meg is szerettük, de addigra már tíz éve létezett, rajongókkal és utálókkal, egyik tábor jobban gyűlölködött, mint a másik. 

A háború kábé azon tört ki, hogy a snowboardosok letarolják a sípályát, pláne a kezdők, akik ratrakként tolják hosszú-hosszú métereken át maguk előtt a havat, de akadt, akit az zavart, hogy ücsörögnek a pálya szélén. És különben is. Ma már nem annyira érezhető ez az ellenszenv, ennek oka a sípályák bővülése mellett a funparkok kialakítása, de azért néhány pályáról így is kitiltják a snowboardosokat, biztos, ami biztos.

Ami sokkal meglepőbb, az egy piaci elemzés a boardsportsource-on: ebből kiderül, hogy évről évre esik a snowboardosok száma és a felszerelések eladása is a síelőkéhez képest, ez Európában mínusz 14 százalék az előző évhez képest. Természetesen ebben közrejátszott az enyhe, illetve megkésett tél is, mégis meglepő, hogy a nyugat-európai hegyeken lecsúszott 31 millió emberből csak alig több mint hat millió volt snowboardos.

Biztos, ami biztos, megkérdeztünk egy szakembert is arról, hogy melyiket, mikor és milyen háttérrel érdemes egyáltalán elkezdeni. "Mivel a síelés kinetikus mozgás, a jobb és baloldalt egyaránt fejleszti, ezért nagyon fiatalon célszerű a síeléssel kezdeni" – árulta el kérdésünkre Vágó Balázs, az Alpesi Club oktatója. "A szimmetrikus mozgás jobb a mozgáskoordináció fejlesztésére. Később aztán nagyjából mindegy, kinek, melyik a szimpatikusabb."

Ön mit szeret jobban?

 • 267
  Síelni
 • 335
  Snowboardozni
 • 18
  Porhóban snowboardozni, amúgy síelni
 • 42
  Mindkettőt
 • 44
  Egyiket sem

"Felnőtt korban valamivel talán egyszerűbb síelni megtanulni, de igazán profi szintre eljutni mind a két sportban ugyanolyan nehéz" – tette hozzá, majd megjegyezte, hogy itt már az általános kondíció és a mozgáskoordináció is bejön a képbe. Ha ezek után abban reménykedne, hogy na majd akkor az anyagiak segítenek a döntésben, hát el kell keserítsük: nagyjából ugyanannyira jön ki egy snowboardos felszerelés, mint a sícucc (komplett felszerelés kb. 120-140 ezer forinttól kapható). Egészségügyi szempontból mindkét sportnak a legfőbb erénye, hogy téli, hegyi körülmények között szabadlevegőn sarkall mozgásra, ezek alapján sem túl könnyű eldönteni, hogy melyiket is válasszuk – megint csak egyéni ízlés kérdése. Sportsérülések szempontjából nagyon hasonlóak a tapasztalatok, de manapság elég komplett védőfelszereléseket lehet beszerezni, így a balesetek átgondolt és felépített csúszással a legtöbb esetben elkerülhetőek.

Az is kiderült, hogy a gördeszkás múlt csupán gyorsan ledolgozható kis előnyt jelenthet, alapjában véve a freestyle-os bevállalós hozzáállás segít a legtöbbet, amennyiben 360-okat szeretnénk a későbbiekben ugrálni különböző funparkokban. Vágó Balázs említette azt is, hogy ők is érzik a snowboardozás egyértelmű visszaesését, és kérdésünkre kifejtette, hogy snowboardosok és síelők között a határok elkezdtek elmosódni, ezáltal a konfliktusok is csökkentek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta