A legjobb reggeli: császármorzsa nagyi könyvéből

Zanza!

Imádom a nagymamámtól örökölt szakácskönyvemet, igazi békebeli receptekkel van tele, vicces illusztrációkkal és korabeli reklámokkal. Igazi boldogság volt, amikor megkaptam a könyvet, nagy becsben őrzöm, hogy az én unokám is főzhessen majd belőle.

császármorzsa2
Fotó: Katuci

Ebben a könyvben van ennek az isteni császármorzsának a receptje, ami habos, könnyű, és elsőre sem lehet elrontani. Szombati, vagy akár ünnepi reggelinek is nagyon jó lehet egy nagy bögre tejjel. De bármilyen más napszakban is megállja a helyét.

Hozzávalók (4 személyre):

6 tojás
20 dkg liszt
7 dkg cukor
7 dl tej
egy csipet só
egy nagy marék mazsola
vaj a sütéshez

lekvár, porcukor

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A sárgáját elkeverjük a liszttel, a cukorral, a sóval, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet is.
  3. A tojáshab felét beleforgatjuk a folyadékba, elkeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a másik felét is.
  4. Jól felforrósítunk egy serpenyőt, majd a lángot közepesre mérsékeljük, egy jó nagy adag vajat (kb. egy evőkanál) olvasztunk meg benne. A massza negyed részét beleöntjük, a tetejét meghintjük mazsolával. Néhány perc múlva elkezdhetjük a szélét felemelni.
  5. Ha már szépen megsült az alja, fordítsuk meg. Ha nem megy egyben, negyedeljük vagy felezzük az omlettet.
  6. Miután a másik oldala is majdnem kész, egy falapát segítségével tépkedjük össze a tésztát, közben pótoljuk a vajat és sütögessük még néhány perc alatt készre. Ekkor jöhet a következő adag, és így tovább. Párhuzamosan több serpenyőben, vagy egyetlen óriásiban is süthetjük.
  7. Porcukorral és baracklekvárral, forrón tálaljuk.
császármorzsa1
Fotó: Katuci
Blogmustra