Ezt kell tudni a kortárs német divatról

A nagy öregek

Németországról nem elsősorban a divat jut eszünkbe, pedig korunk egyik legismertebb – és sokak kedvenc – tervezője, Karl Lagerfeld hamburgi születésű. De nem csak ő képviseli a németeket a nemzetközi divatszcénában, Jil Sander és Wolfgang Joop is az élvonalba tartozik – írja Franziska Horn, divatújságíró és designer a goethe.de-n. A Boss és Gerry Weber márkákat nem kell bemutatni senkinek, de azt talán kevesen tudják, hogy az olasz Bottega Veneta vezetőtervezője, Tomas Maier is német, ahogy egyes Adidas sportruhákért is egy honfitársa, Dirk Schönberger felel. Az ő munkáikkal viszonylag rendszeresen találkozunk különböző divatlapokban, Lagerfeld pedig egyenesen megkerülhetetlen a divatiparban. Ugyan a nagy öregek külföldön élnek és alkotnak, de Németországban bőven van utánpótlás tehetséges fiatalokból.

A fiatal tervezők

Markus LupferJohn Ribbe, Lutz Hülle, Bernhard Willhelm és Stephan Schneider számítanak épp a fiatalok közt legmenőbbnek, ők már bemutatták kollekcióikat Londonban, Párizsban és Milánóban is. Mert hiába van berlini divathét, a német tervezőknek is az a csúcs, ha meg tudnak jelenni a világ legfontosabb divathetein és megragadni valahol külföldön.

A nemzetközileg lassan befutók (és kitelepülők) mellett Jessica Weiss, a Guardian.co.uk bloggere három nevet emel ki: Michael Sontagot, Vladimir Karaleevet és a Perret Schaadot. Ők mind a kelet-berlini Kunsthochschule Weissensee-ben tanultak, a precíz, minimalista stílus jellemző rájuk. Karaleev stílusjegye a ruhái befejezetlen hatása, melynek ellenére nem tűnnek darabjai rongyosnak. Sontag laza szabással varrja ruháit a legminőségibb anyagokból, a Perret-Schaad duó pedig absztrakt esztétikai problémákra keres választ ruhatervezéskor. A három márka ugyanabban a cipőben jár, mint a legtöbb magyar tervező: nincs európai boltjuk, ruháikat kevés helyen kapni, de Ázsiában tárt karokkal várják őket.

Weiss egyik kedvenc ékszertervezője is német, Sabrina Defoff berlinben él és alkot, és nála szerencsére webshopban lehet vásárolni – de nem úszunk meg egy karkötőt 200 euro alatt. Nézze meg a galériában a fiatal német tervezők munkáit, és persze a nagy öregek ruháit is!

A német divatélet: a berlini divathét

Nekünk is van divathetünk, de az még csak egy napos – a németek berlini divathetét viszont a képügynökségek is figyelemmel követik, és bár a bloggerek és újságírók fájlalják, hogy nem kezelik olyan fontosnak az ő Mercedes Benz Fashion Week-üket, mint az azonos nevű párizsi és New York-i divathetet, azért van súlya a német rendezvénynek. A 2007 óta évente kétszer megrendezett divathéten egymás sarkát tapossák a buyerek (ők választják ki és rendelik meg a ruhákat, amik később az üzleteikbe kerülnek) és sajtósok, a német tervezők mellett már rég szerepelnek amerikai, japán és kínai tervezők munkái is.

Nagy előnye a berlini divathétnek, hogy a fiatal tervezők helyet kapnak, a viszonylag ismeretlen Patrick Mohr, Marcel Ostertag, Stefan Eckert, Michael Sontag és Kilian Kerner a Calvin Klein, Vivienne Westwood, Zac Posen és a Custo mellett viheti kifutóra terveit. „Párizsban vagy Milánóban a fiatal márkáknak nehéz feltűnni a nagy nevek közt. Berlinben ők a sztárok, az ő ruháik állnak a középpontban” – mondja a rendezvényt szervező IMG Fashion Europe szóvivője, Daniel Aubke.

Magyarok Berlinben

A berlini divathéten rendre feltűnnek magyar tervezők is, 2011-ben például Bódis Boglárka fehérneműjében Lily Cole modell sétált végig a kifutón, első magyarként, 2009-ben pedig a Je Suis Belle mutatta be kollekcióját a Collegium Hungaricum segítségével. Idén Tóth-Kern Enikő cipőit nézhette meg a divathét berlini közönsége.

Berlin, mint divatfőváros…

A másik fontos divatesemény Berlinben a Bread & Butter névre keresztelt divatvásár, ahol 700 tervező állítja ki ruháit, melyek közül a nemzetközi üzletek buyerei válogatnak. Az utcai divattól az haute couture-ig minden van, környezetbarát divat, fiatal tervezők, egész kollekciók, forradalmi újítások. Olyan friss márkák képviseltetik magukat, mint a c.neeon, a Bless, Claudia Skoda, a Penkov, a Kaviar Gauche, Frida Weyer, vagy a Franzius. Legközelebb júliusban mehetünk el a vására.

Emellett csak Berlinben kilenc divatiskola van, többek közt az Esmod, az AMD, a Lette-Verein tréningcenter és a Weissensee Art Academy. A német divatsajtó is igen sokszínű, a nemzetközi Glamouron és Joy-on kívül saját lapokkal is rendelkeznek, ha érdekel a divat, és beszéljük a nyelvet, mindenképp nézzünk bele az Achtung magazinba, a 032c-be, a Lieblingbe vagy a Dummy magazinba.

A divatmodellek: Toni Garrn az új nagyágyú

Heidi Klum vagy Claudia Schiffer minden bizonnyal azonnal eszébe jut, ha topmodellekről van szó, de talán még a most 74 éves Veruschka neve is beugrik. Nadja Auermannról is mindenki tud, akárcsak Tatiana Patizról: a legnevesebb fotósokkal dolgoztak együtt a 90-es években. Napjainkban azonban nem sok fiatal, német származású divatmodell neve kering a köztudatban.

Egyikük az orosz születésű Kati Nescher, aki a models.com 10. helyezettje, tinikora óta él Németországban. A másik topmodell-növendék az 1992-es születésű Toni Garrn, akit a models.com 22. helyre sorol. Ezzel a hamburgi Garrn beelőzi a 40. helyezett Mihalik Enikőt és többi német kolléganőjét is.

A nemzetközileg kevésbé ismert, de hazájukban híres modellek közé tartozik Barbara Meier, aki a német Topmodell című, Heidi Klum által vezetett modellkereső műsorban tűnt fel 2007-ben, de nem futott be hatalmas karriert – a C&A arca volt egy időben. A ranking.com szerint ő a hetedik legnépszerűbb német modell, épp csak megelőzi Sarah Brander, akit mi inkább neveznénk focistafeleségnek, mint divatmodellnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra