KARÁCSONY

A Vörösmarty tér jó hely, csak sok a köcsög

2011. december 12., hétfő 18:30

Keramikusok standjaival van tele az idei Vörösmarty téri karácsonyi vásár. A bögrések mellett, előtt és között enni és inni is lehet, de itt legfeljebb szuvenírt vehet az ember, kedves karácsonyi meglepetéseket aligha. Ha ketten ennének-innának, és nem csak töki pompost, érdemes egy tízessel a zsebben elindulni.

Eddig nem tudtuk, de most már sejtjük, hogy Budapestet az utóbbi néhány évben egy titkos kerámialobbi kerítette hatalmába: a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban szinte semmit sem lehet kapni, csak bögrét, csészét, köcsögöt és kancsót. A piacszerű, belvárosi rendezvény talán sosem volt az a meghitt, hangulatos helyszín, ahogy szeretünk rá gondolni, de 2011-re már biztosan csak a turistákat szolgálja ki. (Galériánkban tömeg, termékek és árak, a tájékoztatás nem teljes körű.)

A turisták ugyanis itt vannak: a tér sarkainál gyülekeznek, angolok, németek, oroszok, franciák, japánok, hollandok és kínaiak külön-külön csoportokban, aztán próbálják tartani a tempót az idegenvezetőkkel, miközben egymáshoz és egyéb csoportokhoz préselődnek. Végül jöhet a forralt bor, három deci hatszázért, mellé pedig, csipegetni, egy magyar prémium tálat kolbásszal, sonkával, szalámival, 3390 forintért. A legérdekesebb az egészben persze az a tény, hogy az idelátogató külföldieket hangsúlyozottan vásár varázslatos hangulatával csalogatják, és hát pont az az, ami nincs neki. A standok többségére kiragasztották a Visit Budapest lájkolására felhívó üzenetet, de hogy minek? Az oldal láthatóan alig frissül, és nem is foglalkozik a vásárral.

Lehet persze nyennyegni azon, hogy hová tűnt a meghittség, meg a karácsonyi hangulat, de aki azt egy piacon keresi, annak úgy is kell. Randihelyszínnek mindenesetre nem jó a Vörösmarty tér, kivéve, ha szeretünk romantikázás közben ismeretlenek testrészeibe ékelődni. De bögréből elég sok van.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.12 20:06:55sz_

  Modoros.

 • 2011.12.12 20:15:41Jam lány

  Voltam kint és megjártam én is mert nem találtam a hangulatát a vásárnak. Még jó, hogy legalább hideg nem volt, cserében viszont vagy hárman leköhögtek...remélem vírust nem szedtem össze mert annyit mégannyira se ért az egész..
  Viszont voltam a szegedi karácsonyi vásárokban is.
  Ott kettő van:) egy giccsparádés, kínai árusokkal teli, ez a régebbi, a Széchényi téren...
  de a Dóm téri szalma bálaszínházas, szalmalabirintusos, kézművesekkel teli (és nem csak bögrések) no ott hangulatra is leltem. Igazi adventi hangulatra:)

 • 2011.12.12 20:37:33anna333

  Budapesten is kettő van. A Szent István téren a Bazilika előtt van a másik. Rogán Antinak köszönhetően. :-)

 • 2011.12.12 21:44:53puszi

  Sziasztok!

  Nekem is óriási csalódás volt ez a vásár a mai formájában. Hiányoznak olyan régóta jelen levő árusok és népművészek, akik korábban rendszeres házigazdái voltak a vásárnak (például a fajátékosok, tavaly több nagy stand is volt, most meg csak egy kicsi eldugva oldalt). Ha ott sétálgatsz most, akkor az az érzésed támadhat, hogy itt inkább enni lehet, nem pedig venni, hatalmas helyet foglalnak el a kajás sátrak és a hozzájuk tartozó asztalok, amik eddig valahogy jobban elbújtak a tömegben. A kaja csak mellékes egy ilyen helyen, ha a vásárban megéhezel, nosza kapj be valamit, és irány tovább a portékanéző túra. Ehelyett most olyan, mintha szabadtéri étteremmé vált volna a Vörösmarty tér, és ha már nem tudsz többet enni, de még nem költötted el az összes pénzed, menj, és vegyél valamit, ha már eljöttél ide. Kicsit olyan érzésem volt, mint abban a bizonyos viccben, amikor a pók azt mondja a pincérnek: Pincér, levest adtak a legyem mellé!
  A szervezők idén szerintem nagyon elcsesztek valamit, kíváncsi vagyok, hogy jövőre vajon visszajön-e az a sok csalódott turista, akiknek Európa legjobb karácsonyi vásáraként harangozták be a dolgot.

 • 2011.12.12 21:58:59M.Islander

  a Bazilika melletti vásár sokkal hangulatosabb, jobbak az ételek-italok - a Vörösmarty téri már tavaly is fárasztó volt. forralt fehér/rosé/vörösborért viszont a Kempinski-t kell megcélozni, fillérre uannyiba kerül és zseniális

 • 2011.12.12 22:13:40tea fan

  Mit ne mondjak, elég pofátlanok az árak.

 • 2011.12.12 22:53:23fecnii

  Persze van közöm a dologhoz, mielőtt még mindenki nekem esik.
  Remélem amikor pofátlan árakat említünk, akkor az üzemanyagok árára is gondolunk, és feldereng az is, hogy itt elég kemény helypénzeket kell kifizetnie mindenkinek.
  Továbbá eszünkbe jut az is, hogy ezek a termékek magyar emberek kézzel készített termékei, akik ide adóznak, és haszonkulcsuk valószínűleg meg sem közelíti a Távol-Keleten éhbérért legyártatott fantáziátlan tömegtermékek haszonkulcsát.
  Szemét kézműves meg csak röhög a markába, oszt ül be a ferrarijába a vásár után.

 • 2011.12.12 23:22:03H&K G3

  Egy forralt bor 190-250 között, egy kürtős kalács 900-1300 között mozog, tehát nem kötelező a legdrágábbat megvenni és a minőség sem az árakhoz igazodik, hanem helyszínenként eltér. A Vörösmarty téren vasárnap hatalmas tömeg tolongott, ezért gyorsan átsétáltunk -útba ejtve "fashion street"-et és az Erzsébet teret-a bazilika elé, ahol már kicsit kevesebben voltak és valahogy a hangulat is jobb volt :)

 • 2011.12.12 23:28:08rezsöatya

  Olyan Díványosra sikerült a cikk. Az íróval valóban több volt a köcsög a téren, de remélem nem megy ki többet.

 • 2011.12.13 06:47:07Bluesrider

  Jó idő, tömeg, fél órát ki lehet bírni (értékekre vigyázni),a kürtős kalács még lehúzás sem volt, faszénen sült, jó nagy és finom, egyébként nem a magyar átlagnak szól az egész az egyértelmű, nem is vettem semmit, ki örülne a fa alatt egy köcsögnek:-)

 • 2011.12.13 07:15:21anyadmajma

  Gyengébbek kedvéért megjegyezném, hogy az utolsó képen szereplő tárgy megnevezése NEM "harang" hanem kolomp. Igen - igen, az amit a tehén nyakába szoktak akasztani...:)

 • 2011.12.13 08:58:25Perverz Matyesz

  Sosem volt igazán jó, bár már vagy tíz éve évről-évre pocsékabb. Régebben csupa szőrme volt, meg matrjoska, meg drága kaja - csupa ősi magyar termék - , némi bőrcucc (táska, tárca). Ezekszerint idén már nincs birkabőr, meg matrjoska helyette van köcsög és drága kaja. Tavaly még elmentünk oda, de már annyira nem nyűgözött le, hogy idén biztos kimarad.
  @fecnii:
  1. A helypénz biztos elég húzós, és valóban ezt is tükrözik az árak, a termékek viszont nem olyanok, hogy kifizessek értük 3x annyit, mint a kínaiért. A legtöbb (tavalyi) olyan giccs volt, hogy akkor sem engedném be a lakásba, ha ingyen adnák.
  2. Ha sok a helypénz, akkor kell keresni egy olyan pontot Budapesten, ami külföldiek körében nem olyan felkapott, ott biztos a nmár is alacsonyabb, és lehetne igazi karácsonyi vásárt csinálni magyarokra szabott kínálattal és árakkal. Biztos lenne sikere ám kérdés, hogy lenne-e, van-e olyan kézműves akinek a magyar vevő is elég jó? Van-e olyan kézműves aki nem csak giccset tud "alkotni" hanem igényes dolgokat, amit akár karácsony után is elővesz és használ az ember, nem csak egy újabb "na ezt is azért kaptam, mert valamit vennie kellett" tárgy.

 • 2011.12.13 09:18:38raar-pingvin

  Matyesz, igen, van olyan, aki nem csak giccset alkot, remélem voltál kint az Iparművészeti Múzeum vásárában, és gyere el a WAMPra vasárnap!

 • 2011.12.13 09:30:20ekat

  A Vörösmarty térre mi nem megyünk ki, elég volt a giccsparádéból, a vizezett, langyos frralt borból, és a középszerűségéhez képest igen drága kajából. Nemrég voltunk a krakkóin, na az klassz volt. A bécsi is az, a hamburgiak is azok, többet nem ismerek. De elképzelni nem tudom, ki találta ki ezt az Európa legjobb vására dolgot... mindenhol nagyobb, hangulatosabb és igényesebb. De jókat olvastam a Bazilika előttiről, úgyhogy azt még megnézzük, hátha....

 • 2011.12.13 10:42:48Perverz Matyesz

  @raar-pingvin
  Ha időben visszajövök vidékről akkor kimegyek. Kár, hogy nem tudtam róla korábban, tegnap több időnk lett volna.

 • 2011.12.13 11:19:04Figyel Castro

  Basszus Zürichben 5 Buznyák egy forralt bor, ne sirjatok!

 • 2011.12.13 11:30:41hegyilany

  Úgy hallottam, 750 ezer Ft a helypénz a Vörösmarty téren, plusz a fabódé kauciója... Ezt tényleg nem lehet könnyű kitermelni pár hét alatt.

 • 2011.12.13 13:15:18veto

  a XV. kerületi Hubay Jenő téren is van karácsonyi vásár, ami nem a turistákra, hanem a hazai látogatókra épít. Forralt bor 100 Ft/dl, kürzőskalács (faszénen sütve, ott előtted) és langalló 500 Ft/db, fenyőfa (luc) 2000 Ft/db-tól. nem olyan csillivilli mint a belvárosi vásárok, de nyugisabb is.

 • 2011.12.13 13:22:17Mrs. Jackman

  A Bazilika előtt sokkal jobb, és finom a forralt bor. A bécsi vásár, ami a városháza előtt van extragagyi, a schönbruni tényleg szép.

 • 2011.12.13 13:41:03eo

  A képek alapján nem lehet olyan rossz ez a vásár. A müncheni legutóbb például teljesen kiábrándító volt, a nürnberginek elég jó a hangulata, de végül oda is csak forraltborozni jár az ember (2-3 euróért mellesleg/600-900Ft). Máshol is ugyanaz a tucat kézművesáru van, elvétve akad néhány jópofa dolog. És máshol is a turistáknak szól a dolog. Nem hiszem például, hogy a nürnbergiek tonnaszám vennék maguknak a giccses Nürnberg-es dobozokba csomagolt mézeskalácsot, pedig minden második bódé azt árul.

  Különben nem is értem... Szerintetek mit kellene egy karácsonyi váráson árulni?

 • 2011.12.13 15:23:01Matsu

  Nem rossz ez, mondjuk pont nem vennék kerámiát (kapni se igazán szeretnék), de akit ez érdekel; sztem igényes ÉS változatos a felhozatal. Magam részéről örülök, hogy a régebben dívó gyertyadömping megszűnt, és sajnálom, h a fajátékok, egyéb cuccok visszaszorultak. Amúgy a drágasággal főleg az a baj, h ezek (általában) nem hasznos dolgok: szép és igényes, porfogó biszbaszokért kicsit sok 4-5000 Ft.
  Bögre, tálak, stb. akár hasznos is, de kevés háztartásban hiánypótló...

  A bécsi vásár nekem elég felemás volt: a városháza csodás, dugig tömve kézműves foglalkozással, folyamatos koncerttel, stb. A vásári kínálat viszont (legalábbis abban az évben) elég ócska volt: fröccsöntött műanyagjátékok dögivel...

 • 2011.12.13 15:46:45kerdesek05

  Puskás féle reklámvitorláért tárgyalás nélkül 10 év börit javasolnék!
  +10 évet pluszba meg a gondolatért akinek eszébe jutott

 • 2011.12.13 16:57:23ZBR

  Sosem kommenteltem még Díványon az indaszarral. De az biztos, hogy a karácsonyi vásár egy fostaliga. Már elég régóta az.

 • 2011.12.13 17:05:56ZBR

  @fecnii:
  Persze. Fizess nyugodtan 1300 Forintot egy kürtőskalácsért, azért mert igazhitű magyar ember csinálta. Az adózást hagyjuk, nem vagyok benne biztos, hogy mindenki csitti-fitti nyugtát ad.

  Ja, amúgy ajánlom mindenkinek a pest megyei Kemence települést, ahol szintén árulnak HÁZI kürtőskalácsot, asszem van 200 Ft darabja, de pár éve még 100-ért ment.

 • 2011.12.13 22:12:48Gastro

  Nos nem tudom megállni, hogy ne szóljak hozzá... Elvileg ez a vásár arról szólna, hogy itt elsöbbséget élveznek a magyar kézművesek, őstermelők, vállalkozók, az 1300 Ft-os kürtösről a Feschion str-en román rendszámú subaruval rohangál, meg egy tiguannal húzza az utánfutót, de ok, jól megy, a töki pompost kiüzték a Vörösmarti-térről, pedig már több mint 10 éve magas színvonalon űzik a kitelepülős vendéglátósdit, ehelyett megint csak nem magyar származású vállalkozót engedek be a helyére... ja és az árak, nos itt a portékák nagy része azért kerül ennyibe, mert 3-4 amber akinek a bérleti díjjat fizetik túl sokat kér é máshogy nem lehet kitermelni.. meg hát a vállalkozókat sem kell félteni.. dióhéjban. :D

 • 2011.12.14 00:17:03fecnii

  a kürtős 1500 a téren.
  Nem is erről beszéltem. Nem ők nem tudják kitermelni a bérleti díjat. Ők ki tudják.
  Én sem eszem kürtőst, bár azt semmiképp nem mondanám hogy rossz. Igényes, de valóban szörnyen drága. (Bár sztem a Gerbaud, és a Szamos Marcipán is az, a cikk írója mégsem megy be és fotózza, ill. fikázza az árakat.)
  Továbbá szívesen látnám azt is, amikor bemegy a tér körüli üzletekbe, plázákba.
  karóra...1 250 000 Ft
  póló....15 000 Ft,
  cipő.....65 000 Ft
  stb.
  Most akkor tényleg 200 ft-ért kellene adni a Vörösmartyn egy "köcsögöt", mert akkor karácsonyibb a hangulat?
  szerintem a cikket valamelyik pláza szponzorálta és kész.
  Ha valamiben csak a rosszat akarom meglátni akkor meg is fogom.
  (És ezzel nem azt mondom hogy a téren minden a legnagyobb rendben van, és milyen szép és jó az egész....csak az egy másik cikk.

 • 2011.12.14 00:26:32fecnii

  Bocs. még egy dolog.
  Tudom hol van Kemence.
  De te tudod hol van a Vörösmarty tér?
  Tök szuper hogy ott minden ilyen olcsó.
  És képzeljétek Mucsaröcsögén Józsibánál 20 forint a zsíroskenyér! És 40 éve 10 volt! Ez fantasztikus!
  A másik dolog pedig a csináljunk a magyaroknak egy vásárt.......
  Ez a magyaroknak van! A vevők 80 % -a magyar......
  Nem azért ennyi az ár, mert külföldieket akarunk "leszedni"!Az a Váci utcán van, de arról nem mernek cikket írni.
  Ébredjünk már fel, ez nem a 80-as évek Balatonja......

 • 2011.12.14 10:11:45Jessy.

  Sziasztok!
  Sajnos azt kell mondjam, hogy még a tavalyi is választékosabb és hangulatosabb volt. A Kőváry grillnél kértem egy lapos merőkanál hagymás krumplit, amiben 2 db negyed krumpli volt és hagyma. Ezért 800ft- akartak kérni, persze ott hagytam. Az országkonyha olcsóbbnak bizonyult. A forralt bortól egész este migrénes fejfájásom volt! Tavaly megittam vagy 3-at, semmi bajom nem lett. A réteses finomnak bizonyult, ès vettem még illatos lakásdíszt, ami egy levelekből, narancsból, fahéjrúdból készített függő dísz, azóta is jó illata van. Nem volt drága. Lehet találni jót, de egyre kevesebbet.
  Mondjuk egy meleg hótaposó kellett volna, mert megfagytam.
  Kb ez itt:
  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta