KARÁCSONY

Vegyünk-e Kindle-t a nagyinak karácsonyra?

2011. december 21., szerda 11:16 |

A digitális könyvek egyelőre nem szorítják ki a hagyományos társaikat, de az e-könyv-olvasó már most nagyon jó ajándék azok számára, akik havonta akár két-három művet is elolvasnak. Ha pedig már van egy ilyen eszköz a családban, akkor mások is könnyen megfertőződhetnek. Igaz, magyar nyelven egyelőre főként a klasszikus művekhez juthatnak hozzá.

Karácsonykor az egyik legnépszerűbb ajándék a könyv, de a helyét szépen lassan átveszik az e-könyv-olvasók. Az ünnepek közeledtével a szerkesztőségben is egyre többször hangzik el a kérdés, mégis milyet is érdemes venni, mert kínálat az van, de mint a legtöbb kütyünél, a döntést nem egyszerű meghozni. Az első kérdés, ugyan kit is érdemes meglepni egy ilyen eszközzel? Az E-könyv olvasók blog szerzője, Székffy Tamás mindenkinek ajánlja, aki rendszeresen és sokat olvas, és nem zavarja, hogy nincs meg az igazi könyvélmény, emellett pedig hozzá tud férni olyan forrásokhoz, ahonnan olvasnivalót tud vásárolni, illetve letölteni. „A mamám kapott egy Kindle-t tőlünk, mert irodalomtanárként praktikus, hogy rá tudja tenni az összes olyan művet, amit tanít, és nem kell cipekedni, könyvtárba járogatni. Az E-Ink megdöbbentően hasonlít a papírélményhez” – írta egyik kollégánk.

Nem olyan nehéz mellényúlni

A vásárláskor a legfontosabb szempont az, hogy kézbe véve legyen többé-kevésbé magától értetődő a használata, ezután érdemes foglalkozni a műszaki jellemzőkkel. „Mivel nagyjából minden készülék ugyanazt tudja, szinte mindegy is, hogy az édesanyánknak vagy egy jó barátnak ajándékozzuk. Persze érdemes megkérdezni a célszemélyt, hogy melyik eszköz felelne meg leginkább. "Nem olyan nehéz mellényúlni, ráadásul a kvázi legjobb és a teljesen átlagos berendezés között nincs 10 százalékos árdifferencia” – nyilatkozta a Díványnak Székffy Tamás.

És hogy honnan érdemes beszerezni az áhított e-könyv-olvasót? „A Nookot forgalmazó Barnes&Noble nem szállít Európába, ezt tehát csak kerülő úton lehet beszerezni. A Kindle-t az Amazonról lehet megrendelni, csak egy magyarországi cím és egy elektronikus vásárlásra alkalmas bankkártya kell hozzá. Az alternatív forrásokkal (eBay vagy magyar "importőr") nem érdemes bíbelődni, többek között a garancia kihasználásának körülményessége miatt sem. Az Alibabánál, Focalprice-nál és társainál - beleértve az eBayt is bizonyos tekintetben – érvényesül az "olcsó húsnak híg a leve "szabály, így például a "mindenre jó" TFT/LCD kijelzős e-könyv olvasóktól/médialejátszóktól a 20 ezer forint körüli ár ellenére óva inteném az olvasókat, mert ezek azért nagyon erősen kompromisszumos darabok” – tudtuk meg.

A választék

stockfresh 497270 digital-and-paper-library sizeM

A szerkesztőségi felmérés alapján egyébként mindenkinek Kindle-je van, illetve azt vett ajándékba. Székffy Tamás szerint ár/érték arány tekintetében valóban ez az egyik legjobb készülék, de nem mindenkinek ideális választás: „A Fire Európába eleve nem szállítható, a Touch, a Wifi, a Keyboard változatok között megint a pénztárca és a felhasználás várható módja differenciál. Ha valaki sok magyar tartalmat akar boltból vásárolni, akkor a Kindle egyelőre rossz választás, mert a fújdogáló előszelek ellenére nincs hozzá elég nagy választékban, legálisan magyar tartalom. Nagyon jó még a Nook. Bár itthon nem lehet egyszerűen beszerezni ((eBay vagy az Egyesült Államokban élő rokon, ismerős kell hozzá), az újdonságnak számító Sony PRS-T1, illetve a Kobo. Ez utóbbit Németországban és Nagy-Britanniában kapni legközelebb. A Koobe (Hanlin), a PocketBook, az iRiver képviselteti magát itthon viszonylag nagy vehemenciával, de ezek a készülékek az elmaradott(abb) technológia és a jóval magasabb ár miatt nem igazán versenyképesek. Előnyük viszont, hogy példás magyar támogatás, magyar menü és garancia jár hozzájuk.”

Ha az illetőnek már van táblagépe, nem jelenti feltétlenül azt, hogy nincs szüksége e-könyv-olvasóra. „Csak attól függ, hogy mennyit olvas. Ha extrém sokat - legalább heti egy könyvet -, akkor a táblagép nagy fogyasztása, viszonylag nagy súlya és a sokszor nem megfelelően beállított kijelző okozta szemfáradtság következtében hosszú távon mindenképp jobban jár egy e-papíros eszközzel. Az olvasási mód is differenciál: az e-papíros eszközök lineáris olvasásra vannak kitalálva (elején elkezdem, végiglapozom), egy tablet az interaktívabb ide-oda lapozós feladatra, például kutatómunkára, szakdolgozatírásra ideálisabb” – tudtuk meg. Ha pedig már valakinek van e-book-olvasója, de nem igazán tudjuk, hogy mit vegyünk neki, egy jó kis tokkal még mindig meg lehet lepni. Ez nagyon fontos és hasznos kiegészítő, mivel a meghibásodások 90 százaléka külső behatásból eredő sérülés.

Klasszikus művekben jók vagyunk

Egy nagy gond van csak, egyelőre nem állunk túl jól magyar nyelvű e-könyvekből, van még hova fejlődni. „Nagy választék egyedül klasszikus művekből van az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtárában, illetve e-könyv-olvasók számára nem megfelelő formátumban kortárs magyar irodalomból a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémiájában. Boltban ezeken felül igen gyér a kínálat, és jórészt bestseller-listáktól távoli, elsősorban magyar könyvekből van választék, továbbá rég elfeledett, 60-70-80-as évekbeli könyvek digitalizált változataiból van választék. A többi a szürke/fekete zóna” – nyilatkozta Székffy Tamás.

stockfresh 969717 network-cable-and-book sizeM

Ismerünk ugyan olyat, akinek rengeteg e-könyve van, de ebből saját bevallása szerint is több ezer kalózpéldány. Szerinte egyébként nem kell attól félni, hogy a hagyományos könyvek halálát jelentené a e-könyv-olvasók elterjedése. „Aki szereti a könyveket, az ugyanúgy vesz hagyományos kiadványokat is. Azt hiszem az Amazon készített egy felmérést, amelynek azt lett az eredménye, hogy azok veszik a legtöbb elektronikus könyvet, akik mellette egyébként sok könyvet is rendelnek. Van olyan opció, hogy egy fejezetet rendelhetsz úgy, hogy nem kell kifizetni, és semmilyen kötelezettséged nincs, ha nem tetszik, egyszerűen nem rendeled meg a könyvet. Az Amazon persze az impulzusvásárlás melegágya. Mindig küldenek olyan könyveket, amikről úgy gondolják az előző vásárlásaid alapján, hogy érdekelnek és igazuk is van. És mivel van one click rendelési mód, nem gondolod át, csak rendelsz” - véli A.

Fogalmad sincs, hogy mit olvasol

Bár ő imádja az eszközt, de azért tisztában van a hibáival. „Nincs térélmény, amit nehéz megszokni. Egy normális könyvön látod, hogy hol tartasz. Itt ugyan az oldalon jelölik (százalékban) de az más, egyszerűen nem jön át az üzenet. Ha új szerző bonyolult című könyvét olvasod, akkor is bajban vagy. Ezt csak azóta tudom, amióta van a Kindle, mert addig fel sem tűnt, hogy az éjjeliszekrényre tett könyv szerzője és címe rögzül, mivel napi 132-szer ránézel a könyvre. Itt nem látod a borítót, ami vezethet olyan hülye helyzethez, hogy megkérdezik, hogy mit olvasol, és fogalmad sincs”.

stockfresh 1164434 woman-with-tablet-computer sizeM

Székffy Tamás szerint egyébként itthon még nem érezhető, hogy a digitális könyvek megváltoztatták volna az olvasási szokásokat. „Egy újságíró egyszer megjegyezte nekem egy levélben, hogy a főiskola óta nem olvasott annyit, mint most a Kindle-jén. A hagyományos irodalmi művek (regények, novellák), illetve sok tekintetben a tankönyvek jövője egyértelműen ez (és bizonyos tekintetben a tabletek). Idehaza az áttöréshez az olcsó eszköz, az Amazonéhoz hasonló pofonegyszerű rendszer és a kielégítő (10-15 ezer címes) aktuális könyvválaszték hiányzik” – nyilatkozta a blogger, aki nemrég egy kérdőívet is közzétett, hogy felmérje a hazai helyzetet és a a vásárlói igényeket. Az első mondatát egyébként alátámasztja alá egy munkatársunk beszámolója is. „Az a legjobb az egészben, hogy a könyvek iránt nem túlságosan érdeklődő öcsém pár hónapja elkérte a Kindle-t a mamánktól, és gyakorlatilag azóta nála van, folyamatosan olvas”.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.21 13:57:51silberstein

  Én is tartottam a "könyvélmény" elvesztésétől, de amióta (2011. február) megvan, nem is olvastam normál könyvet. Elfér a táskában, így minig nálam van, és a szabad perceket olvasással tölthetem, akár utazás vagy várakozás közben... és mindent angolul, mert sajnos a magyar nyelven elérhető választék siralmas.

 • 2011.12.21 13:58:46panna cotta

  Nekem Sonym van. Eddig is szerettem olvasni, de most azt érzem, hogy kifogyhatatlan végre a könyves készlet, és mindig rendelkezésemre áll. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a hazai választékban egyáltalán nincs modern tartalom (legálisan). Jó lenne tényleg egy olyan bolt, mint az amazon, csak magyar tartalommal. Vajon mennyit kell majd még erre várni?

 • 2011.12.21 14:09:35ekat

  Sziasztok, hónapok óta habozok, már többször a kosaramba tettem a Kindle-t az Amazonon meg az e-bay-en is, de sosem véglegesítettem... nagyon szeretek olvasni, és aránylag gyorsan, értsd: egy magyar regény egy este, egy nagol mondjuk kettő. Tehát 50-100oldal/óra. Az aggodalmam az, hogy hogyan fog tetszeni az, hogy megállás nélkül váltogatni kell, hiszen a képernyőn csak olyan fél oldal látszik?.... (Hangyafütyinyi méretet meg nem akarok.)

 • 2011.12.21 14:17:03denko

  Én PocketBookot választottam idén karácsonyra... Teljesen jo ár érték arányban van. Magyar garival és menüvel...szerintem egyáltalán nincs elmaradva semmitöl..

 • 2011.12.21 14:18:39Chariot33

  tab:
  Üdvözöllek a magyar valóságban. Amit leírtam az a saját, néhány hetes tapasztalatom volt. A magyar vámhivatal IMHO teljesen ad hoc dolgozik. Én már rendeltem könyvet, zenét és most Kindle-t is az Amazontól. Volt, hogy simán kihozta a posta, volt, hogy 11 eFt-nyi CD-re 3450 Ft vámot+ügyintézési díjat számoltak fel. És most ez az utolsó sem volt semmi. :(

 • 2011.12.21 14:24:53Chariot33

  Zsírvezér:
  A Nook buta, nehéz és hamar (kb 1 hét) kimerül. És a könyveked a Calibre-vel kell rá konvertálni. De az olvasási élménye sokszorosa a Kindle-nek. Egyenként biztos mindegyik jó, nekem is csak azért tűnt fel, egyszerre voltak az asztalon, egymás mellett. És így a Kindle-nek vacak a képe.

 • 2011.12.21 14:26:38Nancsi

  Chariot33: Nookról pont az írják - pl ekonyvolvasó blogon - hogy elég sötét a "fehér" (meg is mérték). Mondjuk ez kb 2 éves cikk, de a Kindle-ből a 3-as is szép fehér volt már (az van nekem is, hát nem éppen csomagoló papír, a mattsága meg csak előny olvasásnál).

  Ha semmi mást nem rendelsz, akkor az Amazon lenyeli az áfa+vám költséget, így neked csak az eszköz árát + a szállítási költséget (20USD) kell fizetned, vagyis 109+20USD-t, vásárláskor, bankkártyáról. Ez 30-31eFt, VISA/Mastercard között egyiknél van még kb +500Ft, mert az egyik először eurot vesz, majd euroért USD-t. ÁFÁT, VÁMOT NEM TE FIZETED, HA NEM VESZEL MÁST. A vámhivatal meg úgy dolgozik, ahogy te kitöltöd a vámpapírt. Ha bejelölöd hogy a vámot+adót a feladó rendezi, akkor nem fognak téged csesztetni. Fel is lehet őket hívni telefonon, hogy megkérdezd hová tedd az x-et, ha egyedül nem megy. Nyilván ha te jófej akarsz lenni, és magadra vállalod a vám+adó költségét, akkor az amazon nem fog sírni, hogy nem kell kifizetnie...

 • 2011.12.21 14:33:07Nancsi

  @ekat: Talán kérj kölcsön egyet... Melóhelyeden küldesz egy körlevelet, hogy akinek van Kindle-je, az légyszi adja kölcsön 5 percre, mert ki szeretnéd próbálni, oszt jónapot. Nem olyan egzotikus már - nem lehet úgy villamosra felszállni, hogy valaki ne olvasna Kindlen:-)

 • 2011.12.21 14:38:12highlife

  @ekat

  lassulj le. f@sznak pörögsz. ez nem verseny.

 • 2011.12.21 14:40:21Keron

  "Vegyünk-e Kindle-t a nagyinak karácsonyra?"

  NE.

 • 2011.12.21 14:55:20beavereater

  @Keron: ez aztán észérv volt a javából...

 • 2011.12.21 15:06:40Jimbo75

  Táblagépen olvasásról valakinek van tapasztalata? Mennyivel másabb, jobb, rosszabb, mint dedikált e-book olvasón?

 • 2011.12.21 15:23:33dik_

  Jimbo,

  E-bookon még nem olvastam, iPaden rendszeresen olvasok. Mivel nem vagyok jó alvó, ezért általában este, hajnalban szoktam olvasni, így azok a hátrányok, amiket a tabletek hibájául felrónak (tükröződik, napfényben alig látható), engem nem érint.
  A háttérvilágítás erőssége állítható, a nem pdf-ként, hanem az AppStore-ból letöltött könyvek esetében a betűtípus, betűméret és a háttér színe is külön-külön belőhető ízlés szerint.

 • 2011.12.21 15:49:17benkoe

  Szépek ezek a stock-fotók, de az utolsó kép mit keres itt? :) (az egy wacom bamboo digirajzpad)

 • 2011.12.21 15:52:08Analyzer

  fel eve hasznalok kindle 3-at. a calibre nevu programmal alakitom at a pdf-eket mobi-ba, semmi gond vele. angolul mint tudjuk rengeteg konyv van, da azon a "bizonyos" oldalon, ezerszam sorakoznak a magyar nyelvuek is. en angliaban elek, tehat nem okoz gondot az angol nyelv, ennek ellenere nem kivanok leszokni a magyar nyelv gyonyorusegerol, es csomoszor a magyar forditasa egy konyvnek, sokkal-sokkal elvezetesebb.

 • 2011.12.21 15:57:29Nancsi

  @Jimbo75:
  eInkes olvasó=színes műanyag lap.
  táblagép: színes üveg, amely mögött felkapcsolták a lámpát.
  Szerinted?
  Nyilván nem azonnal fogsz megvakulni táblagépen olvasástól - ahogy tv nézéstől vagy monitor folyamatos bámulástól sem (táblagépet kicsit közelebbről nézed általában, és kicsit apróbb rajta minden).

 • 2011.12.21 16:08:38ekat

  @ nancsi: Köszi a tippet, de pont Kindle nincs senkinek, én meg arra vágyom, mert állítólag az a legjobb a szemnek, meg napsütésben is olvasható, stb.
  @ highlife: Nagyon vicces, mintha az ember választaná az olvasási sebességét. Nem tanfolyamról van, magától. Könyvtárba járok, mert anyagilag igen kevéssé buli a dolog. :-)

 • 2011.12.21 16:17:37Ejjnye Bejjnye

  A jobb és újabb tabletek közül néhányat kipróbáltam üzletben. Mivel állítani lehet a fényerőt, kontrasztot, szépen tördeli a szöveget, nem tűnt vészesnek. Legjobban a 7"-ak tetszettek. Persze a munkahelyi/otthoni monitornézéstől már besokall a szemem. Hosszú távon nem tudom milyen lenne a tablet, ebben segítsetek, és írjatok saját élményt. A kétség oka, hogy egy jobb tableten jó játszani/filmet nézni/újságokat lapozgatni/ki tudja még mit nem... A fekete-fehér színű e-könyv olvasón pedig csak olvasni lehet igazán.

 • 2011.12.21 16:44:41Martian

  Nálam szempont, hogy ha egy hétre elutazom, ne kelljen különféle töltőket is vinni magammal... ebben a Kindle nyerő (egyéb jó tulajdonsága mellett).

 • 2011.12.21 16:50:58hritus

  Nekem még nem volt ilyen olvasóm, nagyon szeretnék egyet. De csak akkor van értelme, ha alá lehet húzni a szövegben, lehet mellé jelöléseket tenni, egy-egy szót beleírni. Amit a boltokban láttam, azokon az eladók szerint ez nem megy. Régen néztem egy Sonyt, azon ment. Mi a helyzet a Kindle olvasóval? Köszi, ha megírjátok!

 • 2011.12.21 16:52:03Chariot33

  A könyvolvasó kicsi, lapos és csak néhány hetente kell feltölteni. Olyan olvasni mint egy papírkönyvet. Csak ezt tudja, de ezt tökéletesen.
  Az LCD vagy OLED kijelzős kütyük nagyobbak, nehezebbek és max egy napig bírják újratöltés nélkül. Egy rakás dologra jó, de videot nézni IMHO kicsi, netezni jó, könyvet olvasni közepesen alkalmas. +Könyvet olvasni = kézben tartani. No ehhez túl nehéz. De a számomra a legfontosabb: a könyvolvasót bedobom a hátizsákba oszt 1,2,3,.. nap múlva ha előveszem ott folytatom az olvasást, ahol abbahagytam. Ugyanez a másik kütyüvel nem megy :)

 • 2011.12.21 16:58:26Chariot33

  Nancsi: Ha megmondod hogy töltsem fel, küldhetek egy fotót amin mindkettő kütyü egyszerre látható. Így eldöntheted melyiknek milyen a képe.

 • 2011.12.21 17:03:29bacondesign

  Nancsi: Valóban úgy volt kb. novemberig, hogy nem kellett Kindle-re plusz áfát fizetni. Azóta sajnos kell. Az okróberben vásárolt Kindle3 (most keyboard)olcsóbb volt ($139+$20szállítás), mint a mostani legolcsóbb 100dolláros Kindle. Ettől függetlenül szerintem még mindig megéri annak aki szeret olvasni.

  Chariot33: Vámügyintézésről szóló nyilatkozatot emailben is lehet küldeni és amazontól Kindle-t UPS vagy DLH szállítja ajtóhoz. Nem kell érte sehova sem menni.

 • 2011.12.21 17:10:49bacondesign

  hritus: Kindle tud könyvjelzőt, aláhúzást és megjegyzést is kezelni. Ha ez fontos neked akkor vagy Kindle Touch vagy Kindle Keyboard az amiken van jól használható billentyűzet.

 • 2011.12.21 17:18:40hritus

  bacondesign: abszolút ez a fontos (a papír könyveimet is telejegyzetelem - ez foglalkozási ártalom mert magyartanár vagyok, és az órán gyorsan kell idézeteket kikeresni, stb.) Ha van még tanácsotok, megköszönöm, mert nem akarom elszúrni a vételt. Rengeteget olvasok, tanulmányokat is letöltök folyóiratokból, a klasszikusokat tudnám használni a mek-ről, nem kéne mindig bőröndnyi táskával járnom, nem kéne mindent kinyomtatnom.

 • 2011.12.21 17:23:05hritus

  bacondesign: és persze főleg: köszi, hogy válaszoltál, már nézegetem is a megadott típusokat!

 • 2011.12.21 17:52:15Niggerallat

  hritus

  Egy kis segítség neked:[link]
  Egyébként szerintem is a kindle a legjobb választás jelenleg.

  Chariot33

  A kindle epapír háttérszíne nem véletlenül szürke.
  Engem pl. kifejezetten zavar a fehér háttérszín, b@ssza a szemem.

  Nancsi

  Az eink-es képernyő nem csak egy műanyag lap. A lényege, hogy csak lapozáskor frissül a tartalom, ezért egyébként nem fogyaszt energiát. Ezen kívül nincs képernyőfrissítés, tehát nem "rezeg", szemkímélő.

  Ha érdekel titeket készítek egy érthető leírást jailbreak-ról, magyarítás, margó stb ... A neten sok helyen van ilyen, de mindegyik leírás hibás kicsit, ezért úgy kell összecsipegetni az infókat. :)

 • 2011.12.21 19:26:26vtec

  Es miket olvastok ilyen kis kijelzon, milyen tartalmakat?

 • 2011.12.21 19:30:10ColT

  Én PDA-n olvasok, és ez a "nem tudod mit olvasol" elég sokszor előfordul... :D De marha kényelmes, hogy bárhol, buszon, váróteremben, akárhol elővehetem, gomb, és máris nem unatkozok.

 • 2011.12.21 19:40:30Niggerallat

  vtec

  Én személy klasszikus és szórakoztató irodalmat.
  A kijelző mérete egyáltalán nem zavaró, mert könnyebb lapozni, mint egy igazi könyvet. ha a formátum megfelelő, akkor a betűméretet is tudod állítani.

 • 2011.12.21 19:54:30svdw

  Nem értem miért ilyen népszerű a Kindle....

  Nekem Sonym van, érintőképernyős, e-ink, jegyzetelés, aláhúzás, képrajzolgatás, beépített 12-féle oxford szótár (megérinted a szót és kiírja mit jelent), papírszerű kijelző, mindenféle szempont szerint keres, bárhogy csoportosíthatod a könyveket, 4 vagy 5 féle betűméret, 2-3 hétig bírja egy feltöltéssel, pedig én sokat olvasok és a párom is használja. A magyar ékezeteket tökéletesen kezeli, annak ellenére hogy Angliában vettem. Ja és rózsaszín. :)

  Az enyém pocket edition tehát akkora kb mint egy jegyzetfüzet, könnyű magaddal vinni bárhová. Már láttam Kindle-t élőben, kitéve egy hipermarketben kipróbálásra és elég sokat láttam már a metrón is... Szerintem csúnya és nagy. Valahogy hülye formája van. Mondjuk az érintőképernyős változat oké külsőre, de a többi.....


  Nem fikázni akarok, de azért ne felejtsük el hogy nem csak a Kindle gyárt e-book olvasókat! :)

  Egyébként alig drágább mint a Kindle, csak 80 dollárral több.

  [link]

 • 2011.12.21 20:02:54Niggerallat

  svdw

  Én egy szigettel arrébb vásároltam az enyémet. :)

  Itt szerintem az árkülönbség dominál, legalább is Magyarországon. Az angol nyelvterületeken pedig a amazon könyvválasztéka lehet a mérvadó.
  Én a kezembe vettem mindkettőt és én pont a mérete miatt választottam a kindle keyboard-ot. Nekem kényelmesebb megfogni, tartani stb ...

  Egyébként a sony is kiváló választás lehet, anyagminőségre a régebbi modellek még jobbak is mint a kindle. Sajnos az újabb olvasók már műanyagból készülnek, szerintem pont az ár versenyképesség miatt.

 • 2011.12.21 20:20:04Equinoxe

  Két hónapja van meg a Kindle 4-em, és egy pillanatig sem bántam meg. A könyvélményt, amit annyira féltettem, kábé tíz perc alatt elfelejtettem, pláne amióta fedlapos tokkal használom. A nagyinak azért nem jó, mert Ő nyílván nem fog leállni konvertálgatni (Amazon store remek dolog, csak semmi magyar nincs rajta.)

 • 2011.12.21 20:30:21Chariot33

  Nigerallat:"A kindle epapír háttérszíne nem véletlenül szürke. Engem pl. kifejezetten zavar a fehér háttérszín, b@ssza a szemem."
  Pocsék lehetett neked régebben amíg minden könyv fekete-fehér volt! :) :) :)
  Amúgy tényleg nem véletlen. Csak ilyet tud. :(

 • 2011.12.21 21:14:44privateer

  Tudom javasolni a kindlevarázst!

  [link]

 • 2011.12.22 00:09:32Niggerallat

  Chariot33

  Ne viccelj már. Nekem sem két könyv van a polcomon. :)A sárgás-szürkés árnyalatok egész skálája létezik a papírnak. van fehér is, de azért az lényegesen kevesebb.

  Nem vitázni akarok, tényeket írtam. :) Ezt bárki leellenőrizheti a saját könyvespolcán. :)

  De kinek mi jön be. Amikor annyi idős leszel mint én, (47) jobban fogod értékelni a kevésbé vakító árnyalatokat. :)

 • 2011.12.22 00:13:20Niggerallat

  privateer

  Vagy az atomvillanást!

  [link]

 • 2011.12.22 08:06:45hgf

  @ekat: én is ugyanezt kérdeztem körbe fórumokon, mielőtt megvettem a Kindle-t, mert én is a te sebességeddel olvasok. Most egy éve használom a jószágot. Az első egy hét alatt meg kellett szokni a kisebb oldalméretet, de aztán már észre sem vettem. A lapozás nagyon gyors, nem okoz késedelmet még a mi olvasási tempónkkal sem, és azt sem vettem észre, hogy hiányozna a "könyvélmény".

  Azt viszont igenis észrevettem, hogy egy-egy könyv után pár nappal néha nem voltam biztos benne, hogy vajon papíron, könyvtárból olvastam-e el, vagy a Kindle-ön, és direkt bele kellett gondolnom, hogy most vajon kölcsönöztem vagy letöltöttem-e :) Ennyire nincs különbség. De az első héten még lesz.

 • 2011.12.22 09:09:20Nancsi

  @Chariot33: én elhiszem neked, de azért annyira nem lehet drámai a helyzet, ha nekem ez fel se tűnt. Egyébként a könyvek se fehérek ám (kivétel fényes papíros albumok). Viszont Nooknál meg azt hozták fel zavaró tényezőként, hogy lapozáskor mindig az ember arcába világít az alsó LCD rész 10 másodpercig. Gondolom ezt is vagy megoldották, vagy ugyanolyan szinten lehet zavaró mint a Kindle "szürkesége" (ami ránézésre kb egy 0xEEEEEE lehet).

 • 2011.12.22 09:24:08Nancsi

  @svdw

  "Nem értem miért ilyen népszerű a Kindle...."
  Mivel a legolcsóbb eInkes olvasó, és ezzel együtt is a legjobbak közé tartozik. Ár/teljesítmény viszonya kiváló. Értem én hogy 1.5-2x annyiért is van hasonlóan jó, de miért is venném a drágábbat, pláne hogy az egyik jóformán "ipari szabvány", custom firmware-től makrókon át a kiegészítő szoftverekig az ég világon minden Kindle-re készül elsősorban. Jó a Nook, jó a Sony - a Kindle meg jó és elterjedt - ennyi.

  "Nekem Sonym van, érintőképernyős"
  Kindle touch. Egyébként meg nem kéne, mert tök fölösleges. Mivel én csak olvasok, így még a Keyboard is sok nekem.

  "e-ink"
  Kindle is.

  "jegyzetelés"
  Kindle (keyboard/touch) is.

  "aláhúzás"
  Kindle is.

  "képrajzolgatás"
  Ez minek? Mármint értem én hogy touch screenen ez a "Hello World" program, de értelme is van vajon?

  "beépített 12-féle oxford szótár (megérinted a szót és kiírja mit jelent)"
  Kindle-ben is van beépített szótár, és könnyedén lehet hozzá felrakni egyéb szótárakat.

  "papírszerű kijelző"
  Dettó.

  "mindenféle szempont szerint keres"
  Ez is biztos (bár nem tudom mit akar a mindenféle).

  "bárhogy csoportosíthatod a könyveket"
  Na ez tényleg nem valami acélos Kindle-ben, de azért van megoldás a Collection kezelésre. Mondjuk én eleve nem tartok rajta 50-nél több könyvet egyszerre.

  "4 vagy 5 féle betűméret"
  Kindlen is van, meg mittomén hány féle betűtípus, térköz, stb állítás is.

  "2-3 hétig bírja egy feltöltéssel"
  Kikapcsolt wifivel 1 hónapot is tud a Kindle. Mondjuk ha intenzíven, napi 16 órában olvasol lehet 1 hét alatt is lemerül, nem tom hány 1000 lapozásban van meghatározva az üzemideje.

  "A magyar ékezeteket tökéletesen kezeli"
  Kindle is, de még a japánt is, merthogy UTF-8.

  "Ja és rózsaszín."
  Na ezen pont behánynék, szóval hál istennek nem.

 • 2011.12.22 11:12:52zlaboncz (ZLC)

  hritus: "tanulmányokat is letöltök folyóiratokból"

  A legfontosabb kérdés esetedben, hogy ezek a letöltögetős dokumentumok milyen formátumúak. Mert ha sima, olvasmányos szöveg, akkor nincs gond, de ha spec szöveg, (pl. képletek) vagy képek, vagy csak simán PDF a formátuma, akkor nem lesz jó egy e-könyv olvasó, mert egyik sem kezeli tökéletesen megfelelően a PDF-eket!

  Ebben az esetben egy tablettel + egy jó e-könyv és PDF olvasó szoftverrel jobban jársz.

  az e-könyv olvasó blogon találsz rengeteg információt minden irányban, mind eszköz, mind könyvek ügyében!

  [link]

  Z.

 • 2011.12.22 14:21:21Norx

  Jó olvasást mindenkinek azon amin szeret.

  Bevallom, nem vennék e-readert. Lenyomtam párszáz könyvet az alábbi platformokon:
  Palm V (vagy III?) (szürkeárnyalatos LCD, zöld fluoreszcens háttérvilágítás)
  WM5 PDA (TFT)
  És még látok. Talán jobban is mint itt sokak. Ja, hogy ismerni kell a fényerő-csúszka használatát? Hogy kell egy Mobipocket kaliberű olvasóprogram, ahol éjszaka fekete háttéren fehér betűket is lehet állítani?
  Szótár van, egykezes használat, kényelem, jegyzetelés, kiemelés, mi kell még? Ja, hogy esetleg naponta tölteni kell? És hiánycikk az áram, vagy mi?
  És ha újra lesz időm olvasni, akkor pedig Android telefonomon fogok. Bár a Mobipocket nem érhető el a platformra, de
  -nem kell +1 kütyüt hurcolni
  -nem kell +millió töltőt kerülgetni 70nm-en
  -nincs +kiadás
  -manapság úgyis az utolsó dolog amit otthon hagy az ember.

 • 2011.12.22 15:08:17Ejjnye Bejjnye

  Norx!

  A Voda által forgalmazott tabletek tudják már az általad hiányolt "Mobipocket" funkciót!
  Remélem segítettem!

 • 2011.12.22 17:20:54szakértőbb

  Chariot33: Csak a pontossag kedveert: 109+21+30 kb. a legkisebb Kindle most dollarban, vagyis nem 43 ezer! A vamhivatalba pedig SOSEM kell bemenni erte, a futar a kezedbe adja - ergo Teged hulyere vettek.
  Rendeltem mar par Kindle-t tavaly osz ota tegnapig:-)) A leggyorsabb 2 nap alatt, a leglassubb 5 nap alatt (hetvege is benne volt) volt itt.

  Hogy miert a Kindle a legnepszerubb? Hat csak azert, mert ar-ertek aranyban es tartalomban messze a legjobb.

  Székffy Tamásnak ajánlanám szíves figyelmébe a Kindle-Téka nevű gyűjteményt (kindlevarazs.wordpress.com). A Professzore valamiért elfelejtette megemlíteni:-))

  És meg egy enyhe mosoly:
  >Ha valaki sok magyar tartalmat akar boltból >vásárolni, akkor a Kindle egyelőre rossz >választás, mert a fújdogáló előszelek ellenére >nincs hozzá elég nagy választékban, legálisan >magyar tartalom.

  Ha a Kindlehez nincs elég nagy választék magyarul, akkor a többihez SEMMI sincs, gondolom így akarta mondani.
  Jó olvasást mindenkinek!

 • 2011.12.22 19:32:25hritus

  Ha a saját word dokumentumomat szeretném olvasni a Kindle-n, akkor hogy tegyem át? A calibre nem konvertálja. El kell mentenem PDF-ként, vagy van egyszerűbb módja is a dolognak?

 • 2011.12.22 20:14:15Chariot33

  hritus: doc-ot nem, de rtf-et már konvertál.

 • 2011.12.22 20:56:29Niggerallat

  hritus

  a mobipocket creator

  [link]

  Leírás hozzá

  [link]

 • 2011.12.25 17:47:08Professzore

  @panna cotta:
  Amíg az Amazon várhatóan 2013-2014 körül meg nem érkezik, ne lesz ilyen Magyarországon. A jelenlegi erőfeszítéseket kb. az jellemzi, hogy mindenki (és itt tényleg valamennyi tartalomszolgáltatásban érintett céget kell érteni) a "magyar Amazont" akarja megcsinálni. Széthúzás van, katasztrofális, életképtelen üzleti modellekkel. Lassú fejlődés van csak "előre".

 • 2011.12.25 17:59:34Professzore

  @hritus:
  Ha sűrűn kell keresni, akkor a Kindle keresés-funkciója tetszeni fog. De... A magyar ékezetes karaktereket alapból nem kezeli a kereső, ez tehát egy pont egy sokkal rugalmasabb tablet mellett. Az e-inkes olvasókat elsősorban "olvasd az elejétől a végéig folyamatosan" felhasználásra fejlesztették ki, nem gyors keresésre, lapozgatásra stb.

 • 2011.12.25 18:14:31Professzore

  @szakértőbb:
  A Kindlevarázs pompás gyűjtemény szabadon hozzáférhető tartalmak Kindle-re optimalizált változataiból, efelől soha nem is merült fel negatív kritika. Csak ugye egy dolog valami meglévőt átgyúrni (és itt a "meglévő" azt jelenti, hogy az összes eszköztulajdonos elérheti, ha más nem, kis munkával), mint valami teljesen újat létrehozni.
  A szomorú helyzet az, hogyha a MEK-et és a PIM DIA-t kihagyjuk a források közül (közvetlenül vagy közvetve), gyalázatosan és kétségbeejtően kevés cím az, amely legálisan elérhető. Persze lehet díszítgetni papundeklivel a rozsdásodó vázat, de minek?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta