KARÁCSONY

Milyen karácsonyi giccsel dekorálunk idén?

2011. december 12., hétfő 13:09

Rénszarvasos tésztavágóval, Mikulásos függődísszel, világító jegesmedvével és hasonló egyéb porfogókkal támadnak idén is a bútoráruházak. Azért van jó hír is: idén is van visszaváltható fenyőfa hatezerért.

IKEA

Az ilyenkor megszokott holmikat helyezte a polcokra karácsonyi katalógusában a svéd lakberendezési áruházlánc, csupa megfizethető karácsonyi kiegészítőt kínálnak, ők legalább még a kevésbé ízléstelen fajtából. Van felakasztható LED-es adventi csillag 1290 forintért, amivel dekorálhatod a fenyőd, lelógathatod a plafonról, vagy kirakhatod ablakdísznek is. A karácsonyi színeket idéző tűzpiros takaró jól jön hideg téli napokra 7990 forintért, és természetesen most is rengeteg a lámpás, gyertyatartó, és mécses. Gyertyát és hozzávaló tartót egyébként év közben is lehet kapni, úgyhogy csak az ünnepek kedvéért nem kell eszetlenül még több almás-fahéjas vagy vanilíás mécsest beszerezni.

A gyerekeknek idén sem kell szomorkodniuk, van egy csomó Mikulásos meg hóemberes függődísz, és a közös mézeskalács-készítés elengedhetetlen rénszarvasos sütőformája is megvehető 795 forintért.

Akad néhány giccses darab is

Az angyaldekorációval és a hópehely mintájú poharakkal nagyon mellélőttek. Az angyal úgy néz ki, mint egy tornázó kislány, a poharak meg gagyi kristálypohár-imitációk. Persze ennyit elnézünk a skandináv tervezőknek, mert már megszokhattuk, hogy mindig van egy-két csapnivaló a használható dolgok között.

A fenyő és a pénz visszajár

Szerencsére az idei kínálatukban is van fenyő 5999 forintért. Nekem évekig nem volt igazi karácsonyfám, mert sajnáltam, hogy csak az ünnep miatt vágják ki, cserepeset meg azért nem tudok venni, mert nincsen kertem, hogy januárban kiültethessem. Szóval vettem pár fenyőágat, összekötöttem, és mini karácsonyfát készítettem. Pár éve viszont az IKEA nagyon jó ötlettel állt elő: minden egyes eladott fa helyett ültetnek egy újat a WWF Környezetvédelmi Alapítvánnyal (World Wide Fund for Nature) együttműködve. Aki meg ünnepek után visszaviszi a kidobásra ítélt fenyőjét, kap egy, az Ikeában levásárolható 3000 forint értékű utalványt.

Jysk

A bútoráruházak kínai piaca nem hazudtolta meg önmagát, bóvlibbnál bóvlibb karácsonyi cuccokkal rukkoltak elő karácsony alkalmából. A legnagyobb hangsúlyt a Télapó kapta: van ülő, álló, szánkozó, síelő és szerelmes (?), ötszáztól több ezerig. Persze nem hiányozhat Rudi, a zenélő rénszarvas sem 5 000 forintért. Van hat darabos pohárkészlet, amit az ünnepek után legjobb a szekrény mélyére rejteni, ugyanis Télapó és Télanyó figyel az üvegpoharakon. Bár ki tudja, nyáron, a nagy melegben talán ad egy kis enyhülést.

Van még porcelán angyalpár 1 000 forintért, fehér és piros csillámos műanyag rénszarvas 1 490 forintért, és a gyaníthatóan „csináljunk mindenből karácsonyit, hogy el tudjuk adni" módszerrel készült rénszarvasos kaspó 1 500 forintért. A kedvencem, a pár éve beszivárgott, erkélyről-ereszről lógatható Télapó 2000 forintért már vihető, és a legszebb: már létezik karácsonyi lábtörlő is, 2 000 forintért. Ami viszont tényleg hasznos lehet: a dekorszalagokat itt kedvező áron vehetjük meg a csomagoláshoz.

KIKA

Ha a Jysk a bútoráruházak kínai piaca, a Kika az Asia Center: ugyanaz az ízléstelenség, csak flancosabban és drágábban tálalva. Az idei karácsonyi kínálatból, akár egy egész lakást is be lehetne rendezni, a háromezres Mikulásos mécsestartótól kezdve, a rénszarvasos hűtőmágnesen át minden olyat lehet kapni, aminek tényleg semmi értelme, és csak fölöslegesen dobjuk ki rájuk a pénzt. A kehely formájú mécsestartó méltó helyet foglal el az ünnepi asztalon a 7 690 forintos angyalka, és az übergáz, de legalább 13 990 forintos LED lámpás jegesmedvecsalád mellett.  Ezek után szinte olcsónak éreztük 2999 forintért a szembeszomszéd idegesítésére kiválónak tűnő, ablakból kilógatva éjjel-nappal világító, félholdon himbálózó, rémisztő tekintetű Télapót.

Möbelix

Már elsőre egy gyönyörűségre leltem: egy műanyag LED-es angyalkalámpára. Ezt követően arra vártam, hogy hasonló élményeim lesznek, mint a Jyskben, de szerencsére annyi ócskaságot nem tudott a német cég felsorakoztatni (bár ez a díszlámpa tényleg erős próbálkozás, viszont legalább olcsó is). Nagyjából ezzel ki is fújt a karácsonyi kínálat, bár ünnepi csomagolóanyag már 199 forintért kapható.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.12 13:22:01Irsai Oliver

  Jó lett volna illusztrációként a név szerint említett inkriminált darabokról fotókat beszúrni, mint ahogy a Möbelixnél sikerült is, de pl. az IKEA katalógusból hozott képeken nem látok egyetlen giccsesnek titulált darabot sem, a KIKA-én meg sok giccs van, csak pont az nem, amiről írsz..
  Lehet, hogy nem egyszerű fotózni a helyszínen, de némi konspirációval biztos nem lehetetlen... (illetve az IKEA weboldalán biztos kikereshető lett volna a giccses angyalka, hogy a link ne egy régi Liv Tyler cikkre vigyen, ha már...)

 • 2011.12.12 18:12:38e-papi

  "... mert sajnáltam, hogy csak az ünnep miatt vágják ki, ..."
  A dolog ott kezdődik, hogy ezeket a fákat csak az ünnep miatt ültetik, nevelik.
  Ezen az alapon már rég éhen halhattál volna, mivel bármi, amit megeszel élőlény volt mielőtt étel lett belőle, és csak azért pusztították el, hogy megehesd.

 • 2011.12.12 18:15:57Skandináv lány

  Jysk= dán, nem német
  egyébkén nem meglepô a sok giccs a skandináv áruházakban. itt hagyománya van a kis figurák (nisse) és giccsek használatának. és nem fogják a kínálatot megváltoztatni, inkább rá szoktatják a többi országot is a giccselésre.

 • 2011.12.12 18:17:25Skandináv lány

  upsz. elnéztem, bocs. de a lényeg a lényeg, az IKEA is árul cuki télapó télanyó dolgokat. ez ilyen skandi betegség :D

 • 2011.12.12 20:05:50Jam lány

  Giccs? - nehéz különbséget tenni, és ez egy szubjektív fogalom. Nálunk mi az ami nem giccs vagy nem kínai,ázsiai?
  Az már giccs amit sokan megengedhetnek maguknak, ami úgymond tömegárú? és csak az a nem giccs ami drága?...a skandináv stílus, a francia stílus is lehet szép és túl sok is, giccses.
  Nekem a www.jamhome.hu termékei pl. nagyon bejönnek.Nem giccses!

 • 2011.12.13 21:29:01tea fan

  e-papi

  Az, hogy az ember leöl állatokat, hogy megegye a húsukat, szükséges rossz - van értelme. Azért fát termelni, hogy két napig ott álljon a szobában, aztán kidobják az erkélyről, nos, annak semmi értelme nincs. A hiábavalóság esszenciája, csakúgy mint mókusokat ölni luxusbundáért. (Az erős hideg elleni védekezés céljából megint másképp fest a dolog.)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta